Ingrediente :
400 gr de faina
400 gr de apa calduta
200 gr de zahar
200 gr de ulei fara miros
400 gr de dulceata
1 lingurita de cacao
1 lingurita de bicarbonat de sodiu
1 lingura de suc de lamaie
10 gr de coniac
Un pic de sare
Pentru ornament :
- 100 gr de zahar pudra
- Sau 100 gr de cocos
Intr.-un vas se toarna dulceata, zaharul, in pic de sare si totul se mixeaza , treptat se toarna apa calduta, peurma adaugam uleiul . Totul se mixeaza pana primim o compozitie omogena. Faina se cerne si se amesteca cu cacao. Se adauga compozitia din dulceata in faina si se amesteca bine. Se mai adauga bicarbonatul de sodiu stins cu sucul de lamaie si coniacul.
Intre timp cuptorul se incalzeste pana la temperatura de 200C .
In tava , care se va coace checul se asterne hartia de copt, care este unsa in prealabil cu ulei. Se toarna totul in tava de copt si se da la cuptor.
Se scade temperatura pana la 180C si se coace in cuptor timp de 45- 50 de minute.
Se scoate tava din cuptor si se lasa sa se raceasca prajitura in tava.
Se preasara cu zahar pudra si se taie in romburi sau patrate. Daca doriti, puteti sa o stropiti cu caramela sau cu putin rom pe deasupra ei.
Are un gust de ciocolata, numai ca prajitura este de post. UN DESERT FOARTE DELICIOS LA GUST.
Anishoara, multumim mult p/u aceste recete! Citesc pagina d-voastra si-mi amintesc de copilaria petrecuta la bunica, unde in fiecare simbata coceam unu sau doua cuptoare pline de piine, placinte si biscuiti. Bunica facea "Baba Neagra" asa o numeam noi la ocazii foarte deosebite, si este un desert pe care mi-l amintesc cu multa nostalgie. O sa-l fac neaparat si o sa fac multe din recetele d-voastra. Va multumim din suflet p/u toata munca pe care a-ti depus-o si o depuneti in continuare p/u crearea si mentinerea acestei pagini. Va rugam s-o faceti in continuare!!!
RăspundețiȘtergereIrina