GOGOSARI MARINATI CU MIERE DE ALBINA


Imi place foarte mult gustul crocant  a acestor gogosari marinati. Traind departe de casa, m-am acomodat sa-i prepar si aici. In portiuni mai mici (1kg), deoarece in orice anotimp al anului , ai posibilitatea sa cumperi orice leguma si sa  prepari , ce-ti doreste sufletul. Gustul lor specific si aromatul , foarte mult depind de  gustul mierei de albini , pe care o folosesti. Deaceia , daca simtiti , ca mierea de albina are un miros foarte accentuat si specificat, decat ceia ,ce v-ati obisnuti sa consumati, mai bine inlocuiti-o  in aceasta receta cu zahar. Deasemenea va recomand in toate recetele , unde folositi otetul - folositi numai otet de masa de culoare foarte deschisa sau de vin alb. Mirosul specific al otetului din vin ros , poate strica gustul acestei marinade pentru gogosari sau ardei dulci mari.

Ingrediente:

5-6 kg de gogosari sau ardei dulci carnosi ( necuratati)
300-500 gr de usuturoi 

Marinada:
1 litru de ulei fara miros
0.5 l de otet de masa 
150 gr de miere de albina 
 2 linguriti de sare
10 frunze de dafin
20 de boabe de piper aromat
crengute de telina sau leustean ( optional)




 Mod de preparare:

Se spala gogosarii si se usuca bine. Se taie in jumatati si se curata de seminte si peduncul. La dorinta se mai impart in felii mai mici. Usturoiul se curata tot.

Borcanele  si capacele  se strerilizeaza si se pun cu fundul in sus pe un prosop sa se scurga bine de apa . Borcanele le arnajati sa va fie la indemana.

Intr-un vas aparte, preparati toata marinada fara frunza de dafin si piperul aromat. Amestecati bine . Mierea de albina , in prealabil topiti-o si amestecat cu uleiul si otetul. Multe gospodine adauga apa in marinada. Mie nu-mi place  gustul gogosarilor preparati.




Intr-un ceaun mai mare se toarna o parte din marinada preparata, cateva frunze de dafin, boabe de piper aromat, catei de usturoi si se pune la fiert la un foc mare. In momentul, cand incepe sa fearba , se adauga o parte din ardeii sau gogosarii feliati, sau taiati in jumatate. Se amesteca foarte bine, pentru ca sa se incorporeze in marinada pe toate partile si se lasa ceaunul sa fearba la foc mare. Din  momentul , cand incepe sa fearba marinada cu gogosarii, focul se scade pe jumatate . Se fierb cca 4-5 minute. Poate se pare la prima vedere , sa sunt tari , dar asa trebuie sa fie. In timpul fierberii , amestecati dupa fiecare minut, ca gogosarii sa se incorporeze bine in marinada pe toate partile.
Daca marinati ardei dulci, atunci timpul de fierbere este de 3-4 minute, deoarece ei sunt mai subtiri la coarja.

Alaturi de aragaz , sa aveti la indemana un fund de lemn mai mare, pe care se vor pune borcanele , ca sa nu crape in timpul, cand se va turna gogosarii cu marinada. P earagaz e necesar sa aveti un castron mic su apa clocotita , in care sa fie puse cateva capace, sa se sterilizeze, si asa procedati la fiecare portiune.

Se i-a borcanul sterilizat si caldut si se adauga in el felii de gogsari fierbinti cu o lingura deaceia mare lungareata. Pe momentul , cand se toarna in borcan , se mai apasa usurel deasupra lor , ca sa incapa mai multi gogosari sau ardei dulci. Printre ele sa se strecoare, usturoi, frunze de dafin si boabe. Daca va place aromatul de telina sau  leustean, inseamna ca adaugati o creanga de verdeata, care a fost in prealabil , oparita.

Borcanul se umple PANA LA LINIA DE SUS- ochi, asa i se spune in popor, se apasa bine , si se mai toarna  marinada. Cand se pune capacul sterilizat fierbinte , sa fie pus pe lichid. Adica nu SE LASA AER IN BORCAN .
inca un moment, dupa ce ati implut borcanul, poate sa apara in unele cazuri putina spuma ( de la mierea de albina fearta)la suprafata borcanului, inlaturati, sa pamana marinada limpede.

Se umple celelalte borcane si se dau deoparte. In ceaun se adauga putina marinada, frunze de dafin, boabe , si usturoi, se adauga alta portiune de gogosari taiati , se amesteca bine, si se lasa sa inceapa sa fearba la foc mare.Peurma se scade. Se procedeaza la fel pana se termina marinada si gogosarii.

Se trage bine capacele cu masina speciala si repede se aranjeaza sub o plapuma foarte calduroasa (cat dedesubt , asa si deasupra) , cu capacele in jos.
SUB ACEASTA PLAPUMA E NECESAR SA FIE TINUTE BORCANELE TIMP DE 48 DE ORE.
Este o conditie foarte stricta. La aceasta temperatura, care se creaza  , se petrecere procesul de sterilizare mai incontinuu , procesul de marinare, gogosarii isi imbiba marinada in ei, si elimina sucul lor. Nu uitati , alta conditie , stricta pentru toate conservele- IN MOMENTUL , CAND TURNATI GOGOSARII FELIATI, MARINADA SA FIE LIMPIDE , NU TULBURA. urmariti pozele.
 


Observati pe imaginea de mai jos, cum se primesc gogosarii marinati conservati ca forma , tari la pipait si crocanti la gust.



4 comentarii:

  1. Foarte interesanta. Si eu sterilizez tot asa, cu indiferent ce pun in borcane, fierbinte, multe persoane m-au intrebat daca nu se strica. Da, daca nu sunt capacele bune si nu se inchid etans capacele, sigur. Altfel se pastreaza excelent.


    Am retinut marinata, am facut cu miere si otet in cantitati egale, reteta unei colege, buni. Cand apar gogosarii incerc si cum ai spus tu, macar cateva borcane.


    Sanatate.


    Dana

    RăspundețiȘtergere
  2. Dana ,este o metoda foarte rapida de sterilizare.
    Aceasta metoda- nu o pot folosi la strilizarea vinetei coapte, o sterilizez cateva ore in cuptor. Si nu o pot folosi la prepararea compotului din cirese sau piersici.
    Cand prepari gogosarii cu aceasta marinada, ei nu capata un gust foarte acru , cum am servit eu, ca de obicei. In genere , eu folosesc cu mare atentie otetul in conservare. Si ciuperci de padure am conservat la 0.5 l de ulei- 250 gr de otet de masa.Vai cat de gustoase erau. , cu toate ,ca mi s-a spus, sa folosesc parti egale de ulei si otet. Daca ciupercile le spalam, dupa ce deschideam borcanul- disparea orice gust de acreala. Cu drag , Anisoara

    RăspundețiȘtergere
  3. Anishoara am facut dupa reteta ta si mi-am amintit ca mama facea la fel, doar ca marina ardei in loc de gogosari...desigur gogosarii sunt mult mai buni...Mi-a placut ce a iesit si nu doar mie...straniu..dar ii plac si fetitei mele:) , deci e foarte bine...Imi amintesc intr-un fel si mie de copilarie, fiindca ii mancam cu placere imi placeau mai mult ca muraturile.
    Succes in continuare cu ceea ce faci tu aici pe blog, ne este de ajutor. Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  4. Cu mare placere primesc acest comentariu. Sa va fie de bine .

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...