Pentru aceasta receta e necesar sa cumparam harbuji de marime mijlocie , sau mai mici. Sa fie nevatamati si proaspeti, sa nu aiba goluri inauntrul lor. . Deasemenea avem nevoie de o putina sau poloboc din lemn de stejar sau alt lemt tare , unde vom pune la murara ( sarare ) harbujii, un capac de lemn deasupra , pe care se va pune greutate mare. Temperatura de pastrare e necesar sa fie de la 0 - (+3) . Daca veti respecta aceste conditii si receta descrisa, atunci veti fi multumiti de rezultatul primit - adica garbujii murati, care o sa-i primiti in iarna , o sa va placa foarte mult la gust , si o sa doriti, sa repetati aceasta receta in fiecare an.
Ingrediente :
- harbuji ( pepeni rosii)
- crengi de marar uscat
- frunze de telina uscata
- crengi cu frunze de stejar
- crengi cu frunze de visin si coacaza neagra
- sare mascata ( mare)
- miere de albina
Metoda de preparare :
Polobocul pentru murare sa fie oparit de 3-4 ori cu 20-30 de litri de apa clocotita si se lasa acoperit pentru o ora-doua, ca sa se umfle bine lemnul, sa dispara mirosurile. Se spala harbujii bine, se inlatura coditele . Se infige fiecare harbuz cu un ac mai mare in 5-7 locuri , ca sa intri mai bine moare in el.
La fundul polobocului se pun crengi uscate de marar, visin, stejar, coacaza , frunze de telina . Harbugii netaiati se aranjeaz in randuri unul peste altul. Peste ei se pune un capac de lemn , peste care se pune o greutate mare. Trebuie sa fie apasati bine harbujii. Dupa aceasta se face saramura : la 10 litri de apa de fantana sau izvor ( apa pura, curata) se amesteca cu 800 gr de sare mare si cu o lingura mare, amestecam pana se topeste sarea. Se toarna saramura peste ei, si se face alta pana se vor acoperi toti harbujii. Aici va atrag atentie la un moment foarte important- E NECESAR SA INLATURATI IN FIECARE ZI SPUMA SI MUCEGAIUL , CARE VA APAREA , indecurs de o luna -aproximativ. Undeva o saptamana -doua e nevoie sa faceti pitroceala la harbuji. Adica e nevoie sa scoateti din poloboc moarea si sa o turnati din nou. Asa pana va disparea mai mult sau putin floarea si spuma de la suprafata.
Dar am sa va descriu o metoda, care cu anii am folosit-o din experienta, care o aveam de fiecare data.
Prin aceasta metoda deasemenea muram, absolut toate conditiile descrise de sus le indeplineam, numai ca faceam unele schimbari . Pentru ocazii mai speciale, cumparam harbuji de marime mai mare circa 5-7 kg fiecare, dupa spalare spargeam coaja fiecaruia cu acul cel mare si se ungea fiecare harbuz cu miere de albina pe toate partile. Mai departe procedam la fel. In timpul procesului de murare si fermentarea procedam in urmatorul fel: in fiecare seara scoteam toata moarea din putina si o turnam din nou, asa procedam de 2 ori pe seara timp de 20 de zile aproximativ. Pana veti vedea ca numai fierbe moare, numai elimena gaze si nu face mucegai si spuma.
Inainte de a pune capacul de lemn acopeream totdeauna harbujii cu un tifon mare, care in fiecare seara era schimbat pe tifon curat. Cu tifonul se lua mai usor mucegaiul si spuma. Se spala tifonul si a doua zi se acopera din nou.
Prin aceasta METODA CU UNGEREA HARBUJILOR CU MIERE DE ALBINA ei se primesc la gust mai aproape de gustul harbuzului natural , cu un gust dulciu - acriu si mai tari la meiz. Miezul nu se inmoaie , cum la murare prin metoda clasica Isi pastreaza forma lor initiala. Sunt deosebit de gustosi. Cine a mancat harbuji prin aceasta metoda, toti mi-ai cerut reteta.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu