CASTRAVETI MURATI LA BORCAN


Doresc sa va propun o metoda de castraveti murati ( acri ) nu marinati, pe care o fac mai mult de 20 de ani. Castravetii sunt nespus de gustosi si crocanti. La borcan se pastreaza pana la 3 ani fara ca sa-si schimbe gustul.
Descrierea recetei este foarte mare, pentru ca ma starui sa va redau toate amanuntele si secretele conservarii acestor castraveti.

PRIMA ETAPA-

Castravetii pentru murat se aleg si se cumpara cu mare atentie. E necesar sa fie proaspeti culesi ( nu vesteteti). Sa NU aiba semne de boala si sa fie de o marime mijlocie cel mai mare , dar e preferabil sa cumparati castraveti mai mici. Inca un moment care l-am observat. Castravetii de o culoare verzuie mai deschisa sunt mult mai gustosi decat cei de culoare verde inchisa.

Deasemenea se cumpara usturoiul, frunze de hrean, marar uscat si frunze de marar proaspat, radacine de telina, frunze de stejar, visina, coacaza. Pentru muratura se intrebuinteaza numai sare mascata ( e strict necesar).

ETAPA A DOUA

Castravetii si toata verdeata se spala foarte minutios, si este preferabil sa spalati sub apa curgatoare.

Castravetii se pun intr.-un vas mare sau caldare cu apa rece pentru 3-4 ore. In acest rastimp ei se imbiba cu apa .Aceasta procedura se face, pentru c asa nu imbibe multa apa cand vor fi pusi sa se mureze.

In acest rastimp se spala bine borcanele de 1 l sau 3 litri si se pun cu gura in jos sa se scurga apa din ele.

Se curata usturoiul, radacinile de telina se taie mai in bucati mai mici, frunzele de hrean se taie si ele in marime mai mica, rup frunzele de pe crengutele de stejar , visina si coacaza.


ETAPA A TREIA

Verdeata se aranjeaza prin borcane. La un borcan de 1 litru – ¼ din frunza de hrean, o crengura cu tulpinita de telina, o creanga (tulpinita) uscata de marar, 2 frunzulite de stejar, 1 frunza de visina, 2 catei de usturoi.
Dupa aceia se taie codita la castraveti de 1 cm si se repartizeaza castravetii prin borcane. Eu am descris norma pt borcanul de 1 litru- ca deobicei, castravetii se mureaza in borcane de 3 litri. Cantitatea de verdeata pentru borcanul de 3 l trebuie reppartizata in asa fel, ca sa va ajunga sa adaugati verdeata pe la mijlocul bor anului si sa acoperiti deasupra. Mararul proaspat se repartizeaza prin borcane la dorinta ( cat doriti). Se poate folosi si leusteanul , dar niu toti il prefera pentru aroma puternica.

Dupa ce se adauga toti castravetii in borcanele de 1 litru , se pune, deasupra lor inca 2 catei de usturoi, si o frunza de telina . Dupa ce s-a repartizat toti castravetii si verdeata turnam saramura ( apa sarata ).

Ea se prepara in urmatoarea componenta ; la 10 litri de apa se adauga 250 grame de sare mascata. Se amesteca foarte mult pana se dizolva sarea. Dar atentie !!!!!!

Aici va atrag atentia la cateva momente – alegerea apei – daca aveti posibilitate sa folositi apa din izvor sau din fantana- este o varianta ideala pentru castravetii murati. Apa din robinet – nu este la fel peste tot. Deaceia las la alegerea voastra a apei- puteti sa folositi apa minerala plata .

Al doilea moment- folosirea sarei in muratura – ultimii ani observ , ca sarea este diferita la gust , adica aceiasi cantitate de sare dizolvata in apa da un gust mai sarat, sau mai putin sarat.

Deaciea cand se dizolva sarea in apa la cantitatea propusa- un o dizolvati pana la urma – LA GUST TREBUIE SA FIE SARATA, SARAT DAR NU FOARTE TARE , CA SA NU SUPORTI GUSTUL APEI DIZOLVATE.

Este alta solutie de rezolvare- cand veti fierbe moarea primita ,atrunci veti vedea gustul primit – ori veti mai adauga sare dizolvata in apa, ori veti dilua solutia cu apa curata.Este alta solutie de rezolvare- cand veti fierbe moarea ( passolul) atrunci veti vedea gustul primit – ori veti mai adauga sare dizolvata in apa, ori veti dilua solutia cu apa curata.

Borcanele se acopera cu capace nesterilizate. Va atrag atentia, incaodata- nu se foloseste otet, accésti castraveti se mureaza singuri de la ei. Borcanele cu castravetii se pun intr.-un loc aparte pentru fermentarea ( fierberea) si murarea  tmp de 2-3 zile. Nu e nevoie de loc racoros, dimpotriva – calduros.

In aceasta perioada de 2-3 zile apa sarata isi schimba culoarea si APARE O CULOARE TULBURA, la suprafata incep sa iasa gaze ( BULE DE GAZE ) si sa se acopere cu o pelita ( mucegai) de culoare alba . Asa trebuie sa fie. Castravetii isi schimba culoarea DIN VERDE INCHIS intr.-o culoare VERDE GALBUIE .Se intampla cate odata , ca cca 10 % de castraveti nu-si schimba culoarea. Acest proces e normal, dar un situ cum sa-l lamuresc.

Dupa 2 zile GUSTATI UN CASTRAVETE LA GUST-daca vedeti ca este murat in deajuns , sunt tari si crontaie atunci urmariti acele instructiuni care le descriu in partea a PATRA . daca un – mai lasati inca o z isa se mureze bine. Total de pinde de temperatura la care se mureaza castravetii. Cu cat este mai cald, cu atat mai repede se mureaza, dar nu trebuie sa va grabiti. Cel mai normal timp de murare este 2-3 zile.

Numai va rog sa nu-i scapati momentul ca castravetii sa devina  foarte acri .


ETAPA A PATRA

Este foarte important – totul ce va fi scris in acest capitol. Acesta este secretul principal , c asa primiti accésit castraveti din imagine. Sunt alte metode de conservare, dare eu va descriu metoda mea care o folosesc de foarte multi ani si rezultatul este excelent- castravetii sunt foarte crocanti si tari , la gust - acri normal .

- Se toarna toata moarea ( cu spuma , si pelita alba primita ) din borcane intr.-un vas mai mare . Se pune vasul la un foc normal sa fearba moarea din castraveti.

- In alt vas e necesar sa fie fearta apa curata ( nu importa de la robinet sau fantana )in clocot . Cantitatea – va uitati , suma totala de litri a borcanelor cu castraveti si o impartit in jumatate- cam atata apa este necesar sa fierbeti.

- Dupa ce am turnat toata moarea cu atentie din borcane , ca sa nu cada din borcan castravetii si verdeata, le facem spalatura. Se i-a fiecare borcan cu castraveti si se spala sub apa curgatoare- se imple cu apa rece, se misca in maini de cateva ori borcanul si se varsa apa din borcan. Se mai toarna odata apa rece si se spala bine verdeata si castravetii murati , ca sa se curate de toata spuma si ramasitele , primite in urma procesului de murare a castravetilor.

Ca sa se curate totul de la fundul borcanului, trebuie sa miscati borcanul cu apa in toate partile si veti vedea cum se dezlipeste totul de la fundul borcanului. Borcanele cu castarvetii au ramas curate de mucegai si spuma. Capacele se sterilizeaza. ACEASTA PROCEDURA  O FACEM PENTRU ACEIA CA SA PRIMITI O MOARE LIMPEDE SI CURATA - URMARITI POZA, URMARITI FUNDUL BORCANULUI . Ca deobicei , moarea este tulbura dupa murarea castravetilor. In decurs de mai multi ani , incercand diferite metode , am ajuns la aceasta metoda de limpezire a moarei .

ETAPA A CINCEA

- Mai sus am scris , ca intr.-un vas se fierbe moarea, iar in altul avem apa clocotita.

- Punem pe masa un prosop mare sau o fata de masa ( mai veche) si pe ea repartizati borcanele cu castraveti. Alaturi de aragaz sa aveti pregatite dinainte: un fund de lemn mai mare, un Polonia, sau un vas cu maner , pt c asa puteti cu usurinta turna apa clocotita sau moarea in borcane, si cateve servetele de in sau bumbac , ca sa puteti muta borcanul ferbinte dintr-un loc in altul. Deasemenea sa aveti pregatit masina de inchis borcanele cu capace.

Ce facem mai departe ?

- Se toarna apa clocotita in borcanele cu castraveti care au fost spalate in prealabil. Apa trebuie sa acopere castravetii. Se pun capacele si se lasa pe 15-20 minute borcanele cu apa clocotita ca sa se incalzeasca bine castravetii murati. Va aduceti aminte ca am spus ca borcanele e necesar sa fie pe un prosop de in sau fata de masa., pentru aceia c asa un crape sticla in momentul cand veti turna apa clocotita peste castarveti.

- Dupa 20 minute se i-a cu atentie cate un borcan , se varsa apa clocotita si se pune pe fundul de lemn langa aragaz. Se toarna moare peste castraveti. Atentie este important – MOAREA TREBUIE SA ACOPERE CASTRAVETII BINE, DAR SA RAMANA 1CM PANA LA MARGINEA BORCANULUI, ADICA SA NU ACOPERITI CU MOARE PANA LA MARGINEA BORCANULUI. ESTE NECESAR ACEST SPATIU , CA SA SE PETREACA PROCESUL DE DEGAJARE A GAZELOR IN TIMPUL CONSERVARII SI PASTRARII CASTRAVETILOR.

.- se pune capacul sterilizat si fierbinte si se trage capacul cu masincuta . Se intoarce fiecare borcan cu fundul in sus pe un covoras si se acopera cu o plapuma calduroasa pentru 2 zile.
- Peste 2 zile se scoate plapuma , si borcanele cu castraveti se pun la pastrare pentru peritada de iarna in loc racoros.

Rezultatul acestul lucru se vede pe poza de sus.

3 comentarii:

  1. Superrrrr!!!!!!! mersi foarte mult.chiar astazi o să incerc.dar după cum ai descris - exact cum face mama.foarte gustosi!!

    RăspundețiȘtergere
  2. Am pus si anul acesta castraveti dupa reteta ta pentru ca anul trecut au iesit foarte gustosi. Dar la unul din borcane (de 1,5l)am observat ca este lichidul tulbure. Poti sa-mi spui ce am gresit si ce sa fac pentru ca nu as vrea sa se strice castravetii. Te astept si cu alte retete.

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...