COLTUNASI CU CARTOFI SI JUMARI

O receta traditionala  , din capitolul AMINTIRI DIN COPILARIE. O receta foarte, foarte gustoasa.  


Toata descrierea , cum se prepara aluatul de coltunasi si singuri coltunasii o gasiti aici
Eu am sa ma opresc la descrierea impluturii din cartofi, si la prajirea jumarilor.

Ingrediente :


  • 1 kg de cartofi

  • o ceapa mijlocie

  • 100 ml de ulei

  • 200 gr de slanina sau carne de porc de pe burta

  •  smantana

  • sare

  • piper negru macinat

Mod de preparare:

Cartofii se curata de coaja , sau se spala bine si se fierb in coaja in apa sarata ( la preferinta). Dupa ce au fiert,  se toaca in pireu. In acest timp ,cat cartofii fierb, se prepara aluatul si se lasa sa se odixneasca,  se prepara prajitura pentru implutura de cartofi , si aparte se topesc jumarile .

Prepararea impluturii din cartofi: se prajeste intr-o tigaie o jumatate de ceapa pana se va rumeni, si se toarna peste pireul de cartofi  in cazul cand cartofii au fierti in coaja lor. Se condimenteaza dupa gust si se amesteca bine. Implutura in aluat se foloseste in stare rece.
In cazul cand cartofii au fierti fara coaja lor, va recomand sa prajiti cca 3-4 minute pireul de cartofi in  ceapa putin rumenita. Se condimenteaza cu sare si piper dupa gust.

Alt caz, pireul de cartofi se prajeste putin putin in jumarile topite( dar cu putina untura) , dar implutura se primeste mai grasa la gust , si eu nu prefer aceasta varianta.

Prepararea jumarilor : pentru prepararea jumarilor se foloseste slanina curata sau carnea de la burta porcului, care este in straturi. Se taie in cuburele  mici si se TOPESC pe o tigaie incinsa bine, la un foc domol. pe masura ce apare untura , ea se toarna intr-un vas aparte. In asa mod jumarile se topesc mai repede si se usuca, devin crocante. In aceasta si consta efectiul crocant si placut al jumarilor. In timpul prajirii lor se sareaza putin.

COLTUNASII  CU CARTOFI SE SERVESC LA MASA CU JUMARI TOPITE SI SMANTANA.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...