Prajitura "Ecler" sau "profitroli"



O prajitura clasica .O prajitura pe care in copilarie , sper si cred , ca a preparat-o fiecare fetita , pentru ca se prepara destul de usor si repede si e foarte gustoasa cu diferite creme dulci sau sarate. Recete de prepararea a aluatului fiert pentru aceste prajituri  sunt diferite  , insa eu voi descrie , cum o prepar eu. 

ingrediente :

  • 250 ml de apa
  • 125 gr de unt
  • 0.5 lingurita de sare 
  • 4-5 oua 
  • 1 pahar de faina ( 250 gr- paharul)


Mod de preparare:

Intr-un vas se toarna apa ,untul si sarea.Totul se amesteca co lingura de lemn la un foc normal . Cand se topeste untul si se ajunge la temperatura de fierbere , se toarna treptat  faina, si se amesteca intr-una pana se formeaza un bol de aluat.  Dupa aceia rasturnati aluatul intr-un vas adanc . Cu ajutorul mixerului sau a lingurii de lemn ,  treptat adaugati cate un ou , amestecand intruna aluatul. Aveti in vedere ca aluatul este ferbinte , si albusul  poate sa se intareasca , deatata putin lasati sa se raceasca, dar foarte putin pentru ca aluatul e necesar sa-l  faceti repede.
Al cincelea ou -  e posibil sa aveti nevoie numai de o jumatate . Adica , daca ati primit un aluat uniform, neted si se intinde usor , atunci aluatul este gata pentru coacere.  

Se incalzeste cuptorul la temperatura de 220C- o conditie obligatorie. Pe tava se aranjeaza hartie de copt,  unsa foarte minutios cu unt. Intr-o seringa de bucatarie se toarna aluatul , si se fac prajituri  : daca veti forma prajituri lungarete - ele se numesc  "Eclere". Daca veti forma prajituri de forma rotunda - ele se numesc - "profitroli" . Nu uitati sa pastrati o distanta de 5 cm intre ele , cand formati prajiturile pe tava, deoarece ele se maresc foarte tare la coacere. Daca nu aveti seringa, atunci va sfatui sa turnati cu lingurita mica la distanta de 5 cm intre ele.
Tava se introduce la cuptor si 15 minute le coaceti la temperatura de 220C, dupa aceia scadeti temperatura la 160C si le mai coaceti -10-15 minute. Deoarece cuptorul este diferit - urmariti  ultimele 10 minute dupa ele, cand vedeti , ca s-au rumenit adica ,   au primit o culoare aurie , si sunt uscative la pipait, isi pastreaza forma bine , stingeti focul si deschideti usa la cuptor. Se lasa sa se raceasca in cuptor Peurma se rastoarna pe un prosop .




2 comentarii:

  1. Aceste eclere nu au umplutura?

    RăspundețiȘtergere
  2. Aceste eclere sunt fara implutura. Scopul meu a fost sa arat , cum le prepar eu . Deoarece, gustul lor este neitral se poate folosi implutura cu gust dulce sau sarat.

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...