In popor se zice o vorba , ca "limba soacrei este lunga si iute ".
Sub aceasta denumire a aparut de foarte multi ani in urma o mancare iute si gustoasa , care se serveste cu tochitura din carne de porc, slanina sarata sau afumata pe timp de iarna.
Voi descrie o reteta de vanata prajita si marinata in adjica de ardei dulci, iuti si usturoi , care se poate conserva pentru timpurile racoroase.Ea ajuta foarte mult la digestie si la topirea grasimei in timpul mancarii.
prima varianta de marinada -adjica
Ingrediente :
- 2.5 кg vinete
- 0.25 l apa fearta - rece
- 0.25 l otet de masa alb ( nu rosu) de 6 sau 9%
- 100 gr de usturoi curatat
- 3-4 buc,ardei rosu dulce marime mijlocie
- 2 buc. de ardei iute ( la dorinta se schimba cantitatea)
- sare
- 300 ml ulei pentru prajire
- 2 kg de vinete
- 300 gr de ardei rosu dulce
- 100 gr de usturoi curatat
- 1-2-3 ardei iuti
- 100 ml de apa
- 100 ml de otet alb de masa
- sare mare
- 250 ml de ulei pentru prajire
- marar verde sau leustean proaspat
- borcane cu capace sterilizate
Modul de preparare :
Vinetele
se taie in 4 felii pe lungimea lor . Daca e nevoie - intr-un vas mai larg se pune
vinata in rinduri si se sareaza fiecare rind de vinata. Deasupra se
aseaza un press usor . Vinata se lasa pentru 40-50 minute sub press , ca sa
iasa sucul cel amarui din ea.
Nu am facut aceasta procedura deoarece vinata pe care am cumparat-o nu era amara .
Dupa un timp scurgem bine vinata de sucul care l-a lasat , o stergem fiecare felie cu servetele de hirtie.
Feliile de vinete se
prajesc in tigaia sau ceaunul incins cu mult ulei , pe o parte si alta pina
ea capata o culoare rozovioara- putin marou. Toata vinata se prajeste in
20-30 de minute.
In timpul cind vinata sta sub press , se prepara adjika :
Se
curata usturoiul , la ardei dulci si iuti se scot semintele si se taie
in fisii lungarete. Legumele se dau prin masina de tocat sau se
farimiteaza in combain , se adauga apa fiarta clocotita si pe urma
racita, otetul si se amesteca totul bine.
In
cazul cand vanata a fost sarata si pusa sub press la scurs sucul ei
amar , atunci nu se sareaza adjica. Insa daca nu a fost sarata si
prajita ,direct , in asa caz, se adauga sare mare si se amesreca foarte bine, ca
sa se topeasca sarea.
Sare nu adaug , deoarece vinata a
fost sarata inainte de preparare. Dar vedeti dupa gustul vinetei cit
este de sarata. Daca nu este deajuns saratica la gust, apoi adaugati
sare in adjika. La dorinta se poate adauga ardei rosu mai mult de 2
bucati, si se poate exclude sau adauga ardeiul iute. Dar pentru prima
data va propun sa pastrati aceasta cantitate de legume , deoarece vinetele obtin un gust iute moderat.
Prima varianta de adjica iese mai lichida , dar este foarte gustoasa vanata dupa marinare , si obtine un gust iute , moderat. pe placul la toti.
A doua varianta de adjica este mai densa ca continut si in dependenta ca veti adauga mai multi ardei iuti , veti primi o vanata marinata si foarte iute -foc. dra e nespus de gustoasa pentru acei care prefera sa manance iut. Se mananca in stare rece.
Cum procedam mai departe , in dependenta ce dorim sa facem cu aceasta vanata, adica o conservam pentru iarna , sau o preparam pentru a manca o saptamana din ea. Numaidecat e necesar sa fie tinuta la frigider.
Intr-un
vas mai mare se aranjeaza toate legumele in rinduri, adica un rind de
vinete , peste ea turnati adjica , vinata si , din nou adjica. La
sfirsit turnati toata adjica preparata deasupra vinetelor.
Se pune la marinat vasul cu vinete pentru o perioada de minim 4 ore.
Daca stiti, ca gustarea din vinete va fi mincata in 2-3 zile ,nu e nevoie sa o dati in fierbere. Pastrati-o in frigider .
Insa
daca e nevoie sa o pastrati pe un termen mai lung , atunci vasul il
puneti pe foc - aduceti compozitia pina la temperatura de clocotire -
dar numai sa inceapa sa clocoteasca. Stingeti focul si raciti totul. Se
pastreaza in frigider pina la o saptamina.
In cazul cand adjica s-a facut de un gust iute moderat, e nevoie sa sterilizam borcanele cu capace , timp de 10-15 minute, din momentul clocotirii, pana apare un suc limpede . Dar focul se scade .
In cazul cand adjica s-a preparatr foarte iute , e necesar sa o fierbem pana la clocot , dar nu clocotim . Si o repartizam fierbinte ea, si vanata la fel , in banci sterilizate , in randuri cum am descris mai sus. In asa caz, nu necesita sterlizare. Se pun capacele si se aranjeaza borcanasele sub ceva caldut pana se racesc.
Gustul adevarat al lor este atunci cand veti deschide borcanul in iarna si veti savurA MIROSUL PATRUNZATOR SI GUSTUL NEMIPOMENIT AL GUSTARII
" LIMBA SOACREI".
Eu iubesc vinata la nebunie! Astep cu nerabdare sa fac aceasta reteta in weekend! Multumesc chiar imi era pofta!!!
RăspundețiȘtergere