Mancarica (1) - Chiftelute marinate in legume - se serveau pe timpuri la mesele festive , ca mancare calda sau cum se mai spunea - la o doua masa , alaturi de plachie, facuta din orez cu lapte dulce . Era o mancare traditionala la orice masa de sarbatoare. In ultimii 20 de ani au aparut multe recete noi, si la masa calda se servesc acum, alte bucate .
De ce am scris N 1 - deoarece , voi descrie 3 feluri de MANCARICA - asa i se spune in popor, dar recetele sunt diferite, in dependenta in ce zona a Moldovei ,se preparau.
Ingrediente :
- 1kg de carne de porc
- 2 oua
- 1oo de grame de paine uscata
- 70 ml de lapte
- o ceapa mare
- jumatate de capatina de usturoi
- sare
- piper negru macinat
- 600 gr de morcov
- 400 gr de ceapa
- 2 linguri de pasta de ardei rosu dulce sau de rosii
- 2 radacini de patrunjel
- ulei
- o lingurita de zahar
- 10 boabe de piper aromat
- 3 frunze de dafin
- sare
Carnea se spala , se taie in bucati si se toaca in masina de tocat carne cu usturoiul si ceapa curatita. Gustul acestor chiftelute este deosebit ,pentru ca se foloseste carnea , care este tocata de tine insuti, nu cumparata de-a gata tocata. Pentru ca in ziua de azi carnea tocata cumparata contine multe surplusuri , si atunci nu veti savura adevaratul gust, care vreau sa-l descriu in receta data.
Painea se inmoaie cu laptele caldut, si asa se toarna peste carnea toacata. Se condimenteaza cu sare si piper, se adauga ouale si se amesteca foarte bine . Tocatura se lasa sa se odixneasca cca 30 minute .
Tigaia se incinge foarte bine. Se formeaza chiftelute de marime foarte mica si se prajesc pe tigaia incinsa timp de 3-4 minute . Se pun intr-un vas lat si se lasa la aer liber , descoperite pentru o noapte- e nevoie ca ele sa prinda o pojgita uscata . Asa nu se vor desface chiftelutele,cand se vor praji in sos la cuptor.
Prepararea sosului :
Ceapa se taie in cuburele mari, morcovul si radacina de patrunjel se da prin razatoare . In tigaie se prajeste ceapa timp de 2-3 minute la un foc mijlociu, peurma se adauga morcovul , se amesteca si se prajeste timp de 4 minute. Se adauga radacina de patrunjel si pasta de rosii sau ardei se prajeste 2 minute. In timpul prajirii legumelor , nu uitati sa amestecati cu o lingura de lemn. Toata prajitura se toarna peste chiftelute . Se adauga frunza de dafin si bobele aromate de piper . Peste chiftelute se toarna apa calduta , putin sarata , atat , cat sa nu acopere ultimul strat de chiftelute. Ser da la cuptor sa se coaca . In dependenta in ce vas ati aranjat chiftelutele pentru copt , depinde si timpul de coacere. Daca coaceti toate chiftelutele intr-un vas de lut -vas roman -aveti nevoie de 20-30 de minute la temperatura de 200 C. Daca in ulcele mici pentru portiuni aparte - timp de 10 minute. Se stinge cuptorul si se scoate vasul din cuptor . Sa lasa sa se marineze bine chiftelutele in vasul acoperit cu capac si invelit cu ceva caldut pentru o ora.
La masa se servesc in farfurii adanci si acoperite cu legumele din sos. Adica , tot secretul consta in aceia , ca chifetelutele sa fie de marime foarte mica si ele se servesc acoperite cu un strat de legume si fierbinti la masa festiva. Eu am facut pozele putin descoperite, pentru ca sa se vada chiftelutele. O metoda mai simpla pentru zilele obisnuite , vasul cu chiftelute se coace pe un aragaz la un foc foarte mic, sub capac timp de o ora. Daca se vor coace la un foc mare, au toata sansa sa se desfaca. Sunt foarte gustoase si aromate, si carnita tocata se topeste in gura.
Buna Anisoara. Am dat peste blogul tau din intimplare si imi place foarte mult. Sint o romanca care traieste in US si am si eu un blog. Imi place sa gatesc atit de mult am scris o carte de bucate. Am vrut sa zic "buna" si sa-ti spun ca blogul tau este foarte yummy! :)
RăspundețiȘtergereCu mare drag, Laura. Eu tot traiesc peste hotare de 5 ani , dar in timpul liber ma dedic pregatirii si fotografierii pozelor culinare. Doresc si eu sa scriu o carte despre bucatele noastre traditionale vechi din stramoshi. Si sunt aproape la finalizarea ei. Iti doresc suiccese si multi cititori si admiratori. Cu drag, Anisoara
RăspundețiȘtergere