De cate ori Va vine un gust de strugure dulce si aromat in serile de iarna friguroase ? Si atunci , cand deschideti un borcan conservat de struguri , Va pare, ca mancati cel mai gustos strugure ,
pe care l-ati gustat vre-odata ...
Ingrediente :
- Struguri
- zahar
- apa
- borcane mai mari de 1.5 l
- capace sterilizate
Mod de preparare :
Strugurii se spala foarte bine sub apa curgatoare, se inlatura bobitele vatamate si frunzulitele. Borcanele se spala foarte bine si se sterilizeaza . Fiecare gospodina are metoda ei de sterilizara. Eu prefer sa pun borcanele intr-un vas foarte mare cu apa clocotita si sa le tin cam 5 minute . Dupa aceia , scot borcanele , le pun cu fundul pe un fund mare de lemn si repartizez strugurii prin borcane.
Pe aragaz fierbe un vas cu apa pana la clocot. Se toarna apa clocotita in borcane pana se umplu borcanele. Se lasa fara capac timp de 5 minute. Se arunca apa. Se toarna zahar - de ce nu am scris cantitatea , deoarece dulceata strugurelor este diferita. Si in dependenta de cat de dulci sunt adaugati zahar. Aproximativ 100 grame la un borcan de 1.5litru. Si dupa ce se adauga zaharul, se toarna alta apa clocotita pana sus. Se trage capacul , si pe plapuma , se rostogoleste borcanul, pana se topeste tot zaharul. Borcanele se pun gura in jos si se acopera intr-o plapuma foarte calda pentru 24 de ore- este o conditie foarte necesara.Pentru ca procesul de sterilizare se petrece inca 24 de ore.
Strugurii prin asa metoda isi pastreaza forma, bobetele nu se farama , posibil sa crape cate una , isi pastreaza aroma si dulceata. Sucul acesta din borcan este extrem de aromat si gustos. Cel mai gustos compot din strugure se primeste din primul soi de struguri Moscatel , deoarece este foarte aromat.
Alt moment - daca conservati compot din soiul de Lidia, atunci se toarna apa clocotita numai odata peste strugurii cu zahar si se trage capacul. Nu e necesar de de 2 ori.Si nu e necesar sa umpleti borcanul pana sus, se poate numai pe jumatate lui de umplut. Atunci veti primi mai mult compot pentru baut. Eu nu adaug nici sara de lamaie , nici lamaie si strugurii se conserveaza foarte bine. E necesar sa pastrati toate conditiile , care le-am descris mai sus.
Ce harnicuta ai fost zilele astea! un pic am lipsit de pe net si cand m-am intors am gasit o multime de minunatii la tine pe blog!Am de invatat atatea lucruri de la tine! Iti multumesc! Te imbratisez cu drag!
RăspundețiȘtergereCu mare placere Andreea, si din suflet va daruiesc , tot ce cunosc. Vreau sa simta bunicile mele,ca au lasat o mostenire mare si de folos pentru pentru cei , care sunt atrasi de arta culinara. Iti multumesc si iti doresc o saptamaina cu succes. Cu drag , Anisoara.
RăspundețiȘtergerecam asa il fac si eu, doar ca nu pun apa clocotita. multumesc mult pentru idee. zi minunata!pupici
RăspundețiȘtergereGaby ,cred ca il faci prin metoda clasica , torni apa cu zahar si sterilizez. Prin metoda asta compotul de struguri ese mai concentrat , mai gustos , dar bobitele se farama si la gust sunt ca bobite fierte. Metoda , care am descris-o - bobitele de pe strugure sunt la gust , aproximativ , ca strugurele natural , deoarece bobitele isi pastreaza forma , putin crapa,si sucul va iesi cu o aroma foarte placuta. si vitamine mai multe . sper, ca se pastreaza mai multe. Cu drag , Anisoara
RăspundețiȘtergereAm citit reteta pt. compotul de struguri(am si pus pe iarna) si am marea rugaminte sa-mi spuneti daca aceasta reteta se poate folosi si pt. compoturi pt. alte fructe?
RăspundețiȘtergere