Toata proportia aceasta de produse este calculata pentru 5 borcane de 1 l .
Ingrediente :
1 kg de ceapa -in cerculete
0.5 litru de ulei fara miros
100 gr de zahar
70 gr de sare
70 gr de otet de masa ( totul depende de sortul de rosii)
5 borcane de 1 litru
5 capace
Mod de preprarare
Toate legumele sa fie spalate. La aceasta zacusca e bine sa folosim rosii de forma rotunda, cu mult suc in ele. Daca sunt acre la gust, inseamna , ca nu folosim otetul sau adaugam o cantitate mai mica. De forma , care va fi taiata legumele , foarte mult depende gustul acestei tocanite de legume sau zacusca , cum i se mai spune in popor.
Incepem:
Intr-un ceaun mai mare se adauga uleiul si ceapa taiata in cerculete mascate si mai groase in latime. Se pune ceaunul pe foc.
In timpul, cat se prajeste ceapa la un foc normal , timp de 10 minute, se da morcovul prin razatoare cu gauri mai mari. Morcovul se adauga in ceaun, se amesteca cu o lingura de lemn si ce prajeste mai departe.
In acest rastimp de 10 minute, cat se prajeste morcovul, se taie in cerculete ardeiul dulce si se adauga in ceaun. Se amesteca si se prajeste inca 5 minute impregna toate legumele. Peurma se pune capacul , in acest rastimp , legumele se inabusa in sucul , care l-au eliminat. Se taie rosiile in felii ( 4 sau 6 parti) si se adauga in ceaun. Deasemenea , se adauga , sarea, zaharul si mai putin otet, sau daca rosiile sunt la gust dulcii, se toarna tot otetul. Toate legumele se inabusa timp de 15-20 minute sub capac. Rezultatul final- tacanita de legume cu mult suc-nu este scazuta.
In acest timp , se sterilizeaza borcanele si capacele. Se pune alaturi un fund din lemn , pe care se aranjeaza toate borcanele calde. Zacusca din legume se repartizeaza print borcane, pana la linia de sus, adica pline, pline si se pun capacele sperilizate , care se trag cu capacul.
Dupa aceia borcanele se pun cu capacele in jos sub o plapuma , numai pentru o zi. Se poate pastra la camara, sau in beci.
Aceasta zacusca este gustoasa numa dupa 1 luna de zile , cand legumele isi imbiba bine, mirosul , una de la alta. Se serveste la masa in stare rece cu mancarurile, preparate din carne. Optional, se adauga usturoi proaspat pisat , cand se deschide borcanul iarna.
Multumesc, Anisoara!Mi-a placut cum explici, apreciez mult.
RăspundețiȘtergereCu drag pentru toti. Ma starui si sunt bucuroasa ca ma intelegeti.
RăspundețiȘtergeremerci de reteta Anisoara, am incercat-o si am ramas foarte multumita de rezultat, are un gust deosebit, plus ca se pregateste repede, Mariana
RăspundețiȘtergereSe pune fierbinte in borcanele infiebantate? Nu se mai fierb borcanele ? Nu pui o firimitura de aspirina? Multumesc si pupici . Erika
RăspundețiȘtergereEu nici o conserva nu fac cu aspirina, e nevoie sa fie sterilizate bine borcanele si sa se indepleasca pasii din retete, pe care le descriu. Am o practica in conservare a fructelor si legumelor in jurul la 30 de ani. Si daca e scris ceaun inseamna, ca trebuie preparat in ceaun din metal , pentru ca el mentine o temperaura inalta constanta a produsului pe tot parcursul prepararii .Multumesc
RăspundețiȘtergere