1litru de ulei
Un ardei iute
2 pahare de orez rotund
1 pahar de zahar
10 boabe de piper aromat
4 frunze de dafin
Sare dupa gust
Modul de preparare:
Toate legumele si orezul se spala.
In ceaun mai mare se toaruleiul se ceapa, taiata marunt in cuburele.
In timpul , cand se prajeste ceapa la un foc mijlociu ,se taie morcovul in betisoare lungarete si se adauga in ceaun . Totul se amesteca si se preajeste .
Peste 10 minute se adauga rosiile, taiate in feliute maruntite si ardeiul mic iute. Totul se inabusa, si se amesteca din cand in cand cu o lingura de lemn.
Peste 10 minute se adauga ardeiul taiat , in patratele , se amesteca, se pune capacuil si se inabusa toate legumele.
Peste 15 minute se adauga orezul spalat , zaharul, boabele de piper aromat, frunza de dafin, sarea ( se gusta, si se adauga sarea dupa gust). Continutul se amesteca, si se inabusa sub capac la ceaun, timp de 45 de minute la un foc mijlociu, si din timpul cand incepe sa fearba, se scade temepartura putin-putin mai mica de mijlociu.
In acest timp , se sterilizeaza borcanele in apa fierbinte , se pun pe un prosop cu gura in jos . Capacele se sterilizeaza la fel.
Dupa ultimele 45 de minute se repartizeaza legumele cu orez prin borcane pana sus, un se lasa aier nici un pic, si se trag capacele sterilizate. Se intorc borcanele cu capacele in jos , si se invelesc sub o plapuma calduroasa timp, pana cand se vor raci – 24-36 de ore. Se pastreaza la camara sau in beci. Ardeiul iute adaugat ii reda orezului un gust finut , cu putina iuteala. In iarna veti deschide o mancare foarte aromata si finuta Se serveste la masa in stare rece.