Voi descrie pas cu pas , cum se prepara si asambleaza torta in forma de pian. A fost dificil, pana am gandit, masurat, si taiat blatul pentru clavele pianului, dar in rest ...E o ideie foarte simpla si usor de realizat.
Ingredientele :
Blatul :
5 oua
1 pahar de zahar ( 200gr.)
Un pahar de faina ( 160gr.)
2 linguri de lapte
Putina esenta de vanilina
Crema :
250 gr de lapte condensat
150 gr de unt
100 gr de miez de nuca
un plic de zahar vanilat
un plic de zahar vanilat
Sirop, preparat din dulceata de coacaza neagra
Glazura I :
150 gr de frisca, 30 %
250 gr de ciocolata neagra -70%, cacao
50 gr de unt
Un pic de rom
Glazura II :
200 gr de ciocolata alba calitate superioara
50 gr de unt
3 linguri de frisca, 30%
Pentru decor :
Trandafirii -mastica de zahar pudra
cu marsmelou si suc de lamie
Clavele pianului (albe)– biscuiti Savoyardi sau pandispan
Biscuti (cafenii) Finger , noir-dark
Mod de preparare:
Torta formata se unge cu glazura de ciocolata neagra. Eu am folosit ciocolata neagra la torta si la gust e foarte bun, dar daca doriti sa faceti poze, va sfatui sa folositi ciocolata de lapte, deoarece are o culoare mai deschisa , un maron mai bland, si pozele vor fi mai reusite. Nici o receta nu a avut atatea poze facute de mine, cate poze am facut la aceasta torta si am ramas nemultimata. dar a fost un imbold foarte mare , pentru alt pas, serios , pe care l-am facut. O sa aflati de curand.
Clavele de la pian se ung in parte cu glazura si se lasa sa se usuce bine. Dupa aceia se aranjeaza pe un blat din pandispan de ciocolata , fara ca sa fie unse cu ceva si selipsc intre ele. Se decoreaza cu o floare de trandafir pus pe claviatura sau pe corpul pianului.
Preparea blatului:
Galbenusurile se amesteca bine cu zaharul pana se va topi zaharul. Ciocolata se topeste cu laptele in microunda la o temperatura mica -30 secunde , se amesteca foarte bine , pana se topeste ciocolata si se adauga la galbenusuri. Se mixeaza totul impreuna.
Se spala mixerul si se usuca. Intr-un vas aparte, se mixeaza bine albusurile, pana se maresc in volum de 3 ori , timp de 10 minute.
Se adauga , treptat, faina cernuta si se amesteca cu grija de Jos in sus . Cu mare atentie se adauga albusurile la masa din galbenusuri, se amesteca pana primim un aluat cu o consistenta pufoasa. Se tapeteaza o forma patrata cu partea de 24-26 cm cu unt, la fundul careia, se aranjeaza o foaie de hartie de pergament , unsa cu unt. Peretii se tapeteaza adaugator cu putina faina .
Tot aluatul se toarna cu mare grija in forma si se coace in cuptorul preincalzit la 200C , timp de 40 minute.
Dupa coacere, inaltimea blatului este cca de 4-4.5 cm .
Pentru acest tort eu am copt 2 blaturi, adica am dublat ingredientele. Dupa ce s-a racit in forma de coacere blatul , se scoate si se pune la congelador. Se procedeaza asa, ca peurma sa fie mai usor de impartit in blaturi mai subtiri. Blatul patrat se imparte in 2 jumatati , ca sa putem asambla corpul pianului, si peurma, fiecare jumatate se taie de lungul ei in 2 parti. Se primesc 4 jumatati de blaturi pentru ungerea cu crema si formarea tortei. Dar nu este deajuns, avem nevoie de 5-6 blaturi, ca sa formam o torta mai inalta.
Al 2- lea blat dupa coacere , se raceste, se taie in 2 jumatati si o jumatate se imparte in 2 parti egale . O parte se va unge cu crema si folosita ,ca baza pentru claviatura pianului. A 2-a parte , se va imparti in parti egale de 1.5 cm si forma 9 clave.
Ne va ramane o jumatate de pandispan , care nu se va folosi la aceasta torta.
Prepararea cremei :
Laptele condensat se mixeaza cu untul caldut si putina vanilina. In acest caz , nu am pus crema la rece, deoarece am avut nevoie sa fie blaturile unse cu putina crema , adica cu un strat subtire de crema.
Siropul se prepara in urmatorul fel:
Aparte intr-un vas se toarna apa calduta si dulceata de zmeura sau alta dulceata , proportia 2:1 . Se adauga putin suc de lamaie si putin alcool. Cu siropul primit se unge fiecare blat, dupa aceeia se unge cu un strat subtire de crema si se presara cu nuci pisate, mascate.Torta formata se unge cu glazura de ciocolata neagra. Eu am folosit ciocolata neagra la torta si la gust e foarte bun, dar daca doriti sa faceti poze, va sfatui sa folositi ciocolata de lapte, deoarece are o culoare mai deschisa , un maron mai bland, si pozele vor fi mai reusite. Nici o receta nu a avut atatea poze facute de mine, cate poze am facut la aceasta torta si am ramas nemultimata. dar a fost un imbold foarte mare , pentru alt pas, serios , pe care l-am facut. O sa aflati de curand.
Clavele de la pian se ung in parte cu glazura si se lasa sa se usuce bine. Dupa aceia se aranjeaza pe un blat din pandispan de ciocolata , fara ca sa fie unse cu ceva si selipsc intre ele. Se decoreaza cu o floare de trandafir pus pe claviatura sau pe corpul pianului.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu