Aceasta cantitate de produse este socotita pentru 7 borcane de 1 litru.
Ingrediente :
- 600 grame de ceapa , taiata in cerculete
- 3 kg de ardei dulce ,rosu si verde , taiat in cerculete
- 1 kg de morcov , dat prin razatoare
- 2 kg de rosii de sort tare , taiate in felii
- cateva crengulite de telina sau marar proaspat
- sare,
- otet de masa,
- ulei,
- zahar
Mod de preparare :
Toate legumele se spala bine si se taie in rotele, felii sau se dau prin razatoare. 7 borcane de 1 litru se spala bine si se oparesc . Capacele la fel se sterilizeaza.
In fiecare borcan se aranjeaza in straturi de 1- 1.5 cm inaltimea, legumele in urmatoarea ordine
( e obligatoriu) :
( e obligatoriu) :
1. o crenguta de telina
2. rosiile , taiate felii
3. ceapa , taiata in rotele
4. morcovul, dat prin razatoare
5. ardeiul, taiat in rotele
se repeta pana sus-
ultimul strat ,e necesar sa se termine cu rosiile. In timpul aranjarii legumelor in straturi, e nevoie sa apasati cu maina putin deasupra, pentru ca sa incapa mai multe legume.
ultimul strat ,e necesar sa se termine cu rosiile. In timpul aranjarii legumelor in straturi, e nevoie sa apasati cu maina putin deasupra, pentru ca sa incapa mai multe legume.
Dupa aceia , la fiecare borcan de 1 litru se adauga :
2 linguri mari de otet,
2 linguri mari de ulei
1 lingurita de zahar,
1 lingurita de sare.
Borcanele se acopera cu capacele sterilizate si se pun intr-un vas mare cu apa la sterilizat, timp de 30-40 minute. Focul de la inceput ,e necesar sa fie mai mare si dupa ce incepe apa din vas a fierbe, sa scade la un foc mijlociu si se sterilizeaza borcanele cu legume. Ca sa intelegeti, daca legumele din borcane sau sterilizat indeajuns, va uitati la starea sucului din borcane- el trebuie sa fie limpede. Atunci sunteti convinsi ,ca borcanul cu legume este gata de tras capacul deasupra lui.
atentie: la fundul vasului , care vor fierbe borcanele, e necesar sa asezati un prosop de bucatarie mai gros , ca sa nu crape borcanele in timpil fierberii, aranjati borcanele acoperite si peurma turnati apa atent ,pana nu va acoperi borcanele de 2cm. Pe masura fierberii apase mai evapora si e necesar sa daugati apa fierbinte in vasul, unde fierb borcanele.
Se scot cu atentie borcanele si se trage capacul cu o masina speciala ,pentru tragerea capacelor. Daca folositi capacele twist-off , atunci se inchid mai strins. Toate borcanele se intorc cu fundul in sus si se pun pe un prosop de bucatarie sau fata de masa, pusa in mai multe straturi. Se acopera deasupra cu o plapuma usoara pentru o zi pentru racire.Sa aveti in vedere, ca dupa sterilizarea si racirea borcanelor , salatab de legume scade cam 2-3 cm in borcane. asa trebuie sa fie.
Se pastreaza timp indelungat pana la 2 ani in loc racoros. Aceasta salata a fost preparata de mina indelung de 20 de ani. A avut un succes enorm . Are un gust de legume marinate , deabea acrisor, dulciu. Daca , folositi rosii cu gust acr- miscorati cantitatea de otet la 1 lingura. Dupa ce deschideti salata nu e nevoie sa-i adaugati ulei sai ceapa. Nimic,posibil, daca va place dupa gust - porumb fiert sau mazare conservata.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu