Assorti de legume ,ca la Moldova





Voi descrie o varianta de legume marinate si foarte frumos aranjate . Este o varianta aparte, se prepara pentru mesele festive . Ca atare, daca aveti posibilitate sa conservati aceste legume in poloboc de lemn, va fi o varianta ideala. Asa facea bunica, dar eu al adaptat aceasta receta pentru borcane. Gustul este putin diferit dar se merita efortul depus.

Ingredientele:
ardei dulce da marime mai mare 
morcov
rosii de marime mijlocie, carnoase
gogonele verzi , adica patlagele verzi
usturoi
coliflor sau bostanei mici
ardei iuti 
patrunjel verde
sare mascata 
frunze de dafin, 
frunze de visin,
frunze de telina
boabe de piper aromat
   crengin si seminte  de marar uscat ( optional)

Pentru marinada
la 3 litri de apa 
450 ml de otet alb , 9%
4 linguri cu varf de sare mascata
4 linguri cu varf de zahar


Mod de preparare:
 Toate legumele se spala si se curata. Ardeii sau gogosarii se curata de codita si seminte, e necesar sa ramana intregi pentru marinare. Morcovul se taie in cerculete de latimea 1-1.5 cm. La rosii si gogonele se inlatura coditele. Ardeiull picant se taie in mai multe bucatele. Bostanei se taie in felii de grosimea 1 cm, sau se poate inlocui cu coloflor, care se desface. 

 Patrunjelul in crengute sa fie spalat si uscat . 
Se prepara marinada din apa, sare, zahar, si otet. Se pune la fiert. In marinada fierbem pe rand, cate 5-7 minute : gognelele, peurma morcovii, peurma coliflor . 

In fiecare ardei se umple cu 2 gogonele, cateva felii de morcov taiat, o bucatica de ardei iute sau picant , 2 catei de usturoi si se acopera cu un cerculet de bostanel taiat, sau coliflor.Se scot din marinada si se lasa sa se raceasca.  Oparim  `putin aparte cu apa clocotita ardeii sau gogosarii.

La fund borcanului de 2-3 litri se adauga 2-3 frunze de dafin,piper aromat, cateva frunze de visin, telina, marar uscat. Fiecare gogosar sau ardeii umplut se aduga treptat in borcan unul peste altul. Golurile primite se astupa cu rosii mici carnoase ,nu gogonele , feliute de morcov si crengute de patrunjel. Asa procedam pana umplem borcanele. Borcanele se pun toate la rand pe un prosop din stofa natural pe o masa. Capacelele sunt deja srerilizate. In fiecare borcan se toarna marinada clocotita, se pune capacul si se copera cu un prosop mare pentru 20 de minute. Asa procedam de 3 ori. A doua oara tinem borcanele cu marinada numai 10 minute , nu 20 de minute. La a treia oara , tragem bine capacele si punem borcanele pentru 24 de ore sub o patura. 

Legumele cu acesta marinada se primesc foarte picante si deosebite la gust.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...