Conservarea rosiilor

 
 Am sa expun mai multe recete , preparate pentru sezonul de iarna,  deoarece acum e sezonul de conservarea legumelor si fructelor. Imi pare rau , ca nu va pot bucura cu multe poze .
 .

  Rosii marinate 

Ingrediente:
  •  rosii
  • crengi de marar uscat,
  • crengi de visina ( frunze)
  • crengi de coacaza neagra ( frunze )
  • usturoi 
  • leustea sau telina ( dupa gust)
  • frunza de dafin
  • boabe de piper aromat 
  • ardei iute
 pentru marinada :
  •  la 5 l de  apa 
  • 400 gr de zahar 
  • 180 gr de sare 
  • 250 ml de otet de vin alb, 6-9%

Mod de preparare:

Pentru marinarea rosiilor se aleg rosii de marime egala, la pipait sa fie tarisoare .   mararul uscat, frunzele de visina si coacaza neagra, de leustean sau telina se spala bine si se pun pe un prosop sa se scurga .Usturoiul se curata .  Borcanele se spala forte bine cu bicarbonat de sodiu, se clatesc foarte minutios, si se intorc cu gura in jos sa se scurga de apa.

Pe fundul borcanului de 2-3 l se adauga, 2 frunze mari de dafin. 5-7 boabe de piper aromat,  2-3 frunze de visin, 1-2 frunze de coacaza nea( optional), o crenguta de telina sau 2 frunzulite de leustean, 2-3 catei de usturoi, deasupra se pune o crenguta uscata mica de marar.Peste buruene se adauga rosiile ( staruiti-vala fiecare borcan sa adaugati rosii de marime egala ) . Intre rosii se mai adauga  2-4 catei de usturoi. Sus se acopera cu o crenguta uscata de marar. Asa se umple toate borcanele si se aranjeaza pe o masa mare, unde este asternuta o fata de masa de in sau un prosop din stofa naturala, pentru ca cand se va turna marinada fearta sa nu crape borcanele. Sau daca aveti scanduri sau funduri de lemn mai mare inseamna ca puneti borcanele pe ele. La preferinta, se adauga cate un ardei iute la fiecare borcan, puteti sa-l ruperi in doua sau sa-l lasati intreg.

Eu am descris  norma de ingrediente la 5 l de marinada,daca aveti nevoie de o cantitate mai are, inseamna ca socotiti si mariti cantitatea. 


Cum procedam mai departe ?  Gustul marinadei depinde foarte mult si de gustul apei. Daca aveti posibilitate sa folositi apa de izvor , sau de fantana- este o varianta ideala . Daca nu - inseamna ca, apa scoasa de la robinet o lasati intr-o caldare pentru 3-5 ore , sa se mai curate de impuritatile sale. Ele sa lasa la fundul caldarii. Se amesteca toate ingredinetele cu apa si se pune la fiert. In momentul , cand incepe sa clocoteasca, se toarna prin borcanele pline cu rosii si buruiene . Se acopera cu capacele si se lasa pentru 10-15 minute , invelite cu un prosop deasupra borcanelor.. Se revarsa marinada in vasul, care a fiert si se fierbe din nou. Capacele sa  sterilizeaza dupa prima data.
Cand se toarna a doua oara marinada clocotita , se pun capacele sterilizate pe borcanele implute cu marinada pana sus, si se trage capacul la fiecare borcan.   Borcanele fierbinti se intorc cu fundul in sus si se pun pentru 24 ore sub plapuma. Dupa aceia se pastreaza la camara sau in beci . Rosiile vor crapa si vor trage putina marinada in ele, deaceia va scadea marinada in borcane. Daca rosiile pentru marinare sunt mari, atunci e necesar sa fierbem si sa turnam marinada de 3 ori.

Si am accentuat ca sa acoperiti cu o crenguta de marar , deoarece e posibil, ca o parte din ea va ramane fara marinada ,pentru sezonul de iarna. Cand se deschide borcanul, crenguta se azvarle si veti savura placerea rosiislor aromate cu gust dulce-acriu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...