Va descriu o reteta de baza a aluatului pentru prepararea cornuletelor fragede . Este o retete venita din buni' strabuni si foarte raspandita la noi in Moldova. Dar stiu, ca si in Romania se foloseste aceasta reteta cu unele modificari . Eu am la rusi expusa in 4 moduri aceasta reteta.
Reteta se memorizeaza foarte usor si mai mult ca atat , am facut pozele Pas cu Pas , pentru ca sa retineti minte pentru totdeauna aceasta reteta.
Tine minte , ce'ti spun eu. - mi-a zis bunica
E necesar sa folosim 3 PAHARE DE FAINA , dar paharul este nevoie sa fie usurel scuturat pe masa, ca sa incapa mai multa faina in el .
- daca vei umplea paharul mai putin cu un deget de la linia lui , atunci vei avea numia 150 grame de faina in el.
- daca vei umplea cu varf paharul bine , atunci in el va incapea exact 200 grame
- daca il umpli pana deasupra acestei linii de la jumatatea paharului sil vei scutura usurel paharul, atunci in el va fi 100 grame . Asta sa'ti fie masura ta de faina pentru totdeauna
Daca vei tine minte aceste momente , atunci o sa'ti fie usor sa prepari multe retete.
UN PAHAR DE UNTURA CURATA DE PORC - nu uita, sa adaugi si o bucatica deasupra , ca sa fii convinsa , ca sunt 200 grame de untura .
UN PAHAR DE SMANTANA , dar tine minte ca lingura e nevoie sa stea in in pahar. Adica smantana sa fie grasa si acrisoara la gust.
Si atunci pentru a prepara cornulete fragede , pentru sarbatorile de Craciun sau Paste se folosea urmatoartea reteta
pentru prepararea aluatului
3 pahare de faina
1 pahar de untura de porc
1 pahar de smantana acra
pentru acoperirea cornuletelor
1 pahar de zahar maruntit - zahar pudra pe
Aceasta metoda de preparare a alautului este foarte raapida si usoara. E nevoie sa amestecati toate ingredientele in stare rece , cu miscari rapide si treptat adaugand si incorporand toata faina intr'un vas curat si uscat .
Starea aluatului dupa 1'2 minute de amestecare trebuuie sa fie asa cum este pe poza de mai sus .
Mai framantam 3-4 minute si observam , ca aluatul se formeaza intr-o bila , se dezlipeste usor de maini si peretii vasului . La pipait alut este ca plastelina. Si aunci vei sti , ca aluatul este bine facut.
E nevoie de tinut minte
- cu acest aluatu se lucreaza numai in stare rece si pe masa infainata bine, sucitorul , mainele si aluatul se fie pudrate usor cu faina.
- dupa ce a fost preparat acest aluat , sa fie invelit bin intr'o panza naturala , folosita in bucatarie , si lasata intr'un loc friguros , pentru ca aluatul sa se odixneasca , si sa devina elastic .
Aici, in poze se vede cum arata aluatul dupa 2 ore de frigider -
Implutura traditionala , folosita pentru formarea cornuletelor
_________________
O metoda mai veche de formare a cornletelor
a 2 metoda , mai moderna de formare a cornuletelor
Am făcut și eu la fel, numai ca eu nu pun nici un pic de zahar in aluat.
RăspundețiȘtergereDoar le pudrez, cînd sunt gata.
Sarbatori fericite și multe rețete noi!
Si eu le fac tot fara zahar si sunt la fel de bune!
Ștergere...si un praf de sare
RăspundețiȘtergereAnisoara , salut. Ai cumva si receta cozonacului de Pasti? Merci
RăspundețiȘtergereCe talentata ești! Arată superb totul si atât de simplu si clar explicat. Multumesc si ține-o tot așa
RăspundețiȘtergereAnisoara, totul arata extraordinar!!! Vreau sa fac si eu cornuletele, insa am dubii in privinta paharului. Daca e sa luam paharul ala sovietic "granenii" de care totusi folosim de 200 sau 250? mersi!
RăspundețiȘtergereLe-am facut de ziua sotului meu, iar invitatii mei au fost incantati. Multumesc pentru reteta.
RăspundețiȘtergereApetisant! Felicitari Anisoara, asteptam mai multe retete cu preparate delicioase!
RăspundețiȘtergereHmm....eu sunt peste hotare si la magazin nu este untura de porc....se poate de inlocuit cu untura de rata?
RăspundețiȘtergereBuna ziua Anisoara, vad ca in ultima vreme nu mai spui nimic...sper ca totul e bine la tine. Multa sanatate. Crina
RăspundețiȘtergeremultumim de retetadar lamaie sa punem multumim
RăspundețiȘtergereFetelor buna ziua la toti! Numai noaptea a aceaasta m avut acces direct in administrarea blogului. Ca prini, minune google mi-a permis sa am acces la contul meu . O spun sincer.
RăspundețiȘtergereLa mine totul e bine, Pe paginile internetului s-a lansat saitul meu Casanisa.com, numai ca acum e in stare de testare . Lucrez asupra unui proiect pentru dezvoltarea lui .
Va multumesc, ca ati avut rabdare atata timp, inca putina mai cer, si o sa ne vedem zi de zi.
Va multumesc din siflet ca tot timpul ati fost alaturi.
Cu drag, Anisoara
Orice dulce care se respecta, este prezentat intro reteta pe baza de gramaj si nu "din ochi", "la bucata" sau "din cani si pahare". Deci, aceasta reteta nu-mi inspira incredere!!!!
RăspundețiȘtergereDraga mea anonima! Inainte de a scri mesajela tale suspicioase, ar fi bine sa gasesti timp, si sa citesti bine reteta si anume baza ei, sensul care am dorit sal aduc catre cititori. Reteta este autentica ( si eu am pastrat-o asa cum e ) si este binevenita din mosi - stramosi- Mai mult ca atat, milioane de gospodine au preparat-o cu paharul, pentru ca lumea nu a fost carturara si nu avea cantare acasa.
RăspundețiȘtergereDaca nu inspira incredere intre gospodine si nu era asa de gustoasa, inseamna, ca nu mai era transmisa din generatie in generatie, ca sa ajunga pana la zilele noastre in "halul" acesta.
Sunt destule retete moderne cu gramajul, din care te poti inspira in alte pagini'. E alegerea ta si numai a ta-
Dar eu voi pastra autenticitatea ei si a multor retete, care mi-au fost transmise de bunica mea. Asta e - mai mult ca atat, la rusi ea a fost preparata cu paharul de foarte multe gospodine, si nu am avut suspectii si mesage de tipul pe care mi le scrii.
Sunt convinsa, ca trebuie sa-mi pastrez blogul de mesajele, pe care mi se scrii. Sanatate si noroc