ALUAT FRAGED , IN FOI PENTRU PLACINTE НЕЖНОЕ , СЛОЕННОЕ ТЕСТО ДЛЯ ПЛАЧИНТЭ

 Am sa descriu o reteta din  batrani  a prepararii aluatului in foi . O metoda foarte usoara si rapida  , care se foloseste pentru a fragezi aluatul si a coace placinte moldovenesti prin prajire sau coacere la cuptor. Acest aluat se poate prepara cu untura de porc ( cum se facea  de obicei) sau se poate adauga margarina sau unt , dar cu procentajul de grasime mai mare de 70 % si mai mult. 
 Placinte moldovenesti "POALE,N BRAU "
preparate din acest aluat . Se pot prepara si altfel de placinte cu acest aluat  . Voi descrie mai tarziu.

Напишу рецепт универсального теста по старинному ,очень быстрому и легкому методу , который используют при выпекании плачинт ( плацынд). Изделия из этого теста можно жарить на сковороде или испечь в духовке. Это тесто можно приготовить с чистым свиным жиром , а также с использованием маргарина или сливочного масла повышенной жирности, от 70 % и больше .


   ingredientele pentru aluat ¨:


  • 200 gr de smantana ( nu inlocuiti cu alte lactate ) 
  • 200 ml de apa calduta 
  • 900 gr de faina de calitate alba 
  • 2 oua 
  • 2 lingurite cu sare 

  • pentru uns aluatul se foloseste 150-160 gr de untutra 
  • sau margarina cu procentajul inalt de la 78 % , mai sus.

Placinte moldovenesti "POALE¨N BRAU " - notiune si forma , Плачинта "Поале-н брыу"





Fiecare popor isi are "specialitatea sa " de bucate cu cu aroma ei unica , stil si forma. Pentru noi, moldovenii aceasta specialitate este PLACINTA "POALE^N BRAU "

Este o denumire , venita din strabuni .Si vreau sa va spun de unde a venit aceasta denumire de POALE¨^N BRAU " .
Pe vremuri,   la sate , fiecare gospodina purta rochie lunga pana la pamant , si deasupra rochiei purtau legat la spate  short sau in popor i se spunea  "pestelca".
Cand  era necesar sa  faca   placinte pentru  familia sa numeroasa  , gospodina isi sufleca manecele la  coate si isi ridica poalele rochiei din stanga sau dreapta in sus, care o  punea  in legatura sortului, ce era legat  la   brau.
Sau de ex. doua vecine discutau intre ele  simera posibil sa auzi asa fraze " Mii dor de o placinta cu branza si marar . Acus ma duc acasa, si cand imi ridic poalele^n brau , si cand fac" un clit de placinte  (o gramada ) " gustoase , sa tot mananaci si mananci . "
Acest moment de preparare a placintelor a ramas in popor ca denumire, ca notiune  "POALE^N BRAU ". 
 Fiecare gospodina, stia din timp , ca va fi necesar de mult timp in prepararea lor, deoarece familia sa era numeroasa  si se lucra din zori in noapte pe camp . Asta ar inseemna ca se coceau placinte din aluat preparat din 2-3 kg de fainade fiecarre data .
Adica sa fie inteles ,
 RETETE DE PREPARARE A ALUATULUI SUNT O SUMEDENIE,
DAR FORMA ACEASTA DE PLACINTA  , PE CARE O VEDETI MAI JOS POARTA  DENUMIREA "DE POALE^N BRAU " .

Principiul de formare a placintei este de a intinde  marginea aluatului  rotund ca pe o petala de "floarea soarelui " si a aduce ( a uni)  spre centrul cercului din aluat ,  care treptat,  acopera aluatul pe tot perimetrul lui.  Vezi pozele de mai jos. 

Despre aceasta mi-a povestit bunica mea , in copilaria mea indepartata  si acum a venit timpul sa va spun si si sa va lamuresc cum se prepara diferite aluaturi , dragi gospodine. 

DULCEATA DIN CIRESE ALBE CU LAMAIE ВАРЕНЬЕ ИЗ БЕЛОЙ ЧЕРЕШНЕЙ С ЛИМОНОМ




 

Doresc sa fac o incercare, daca voi reusi sa ma expun in 2 limbi pe intelesul tuturor  cititorilor 
. Si nu stiu cum ar fi mai bine sa scriu  TEXT,  APARTE IN RUSA SI APARTE IN ROMANA , SAU SA EXPUN VARIANTA TRADUSA IN ROMANA SUB RETETA EXPUSA MAI JOS.  
Va propun o reteta din categoría “ exclusiv” ,pentru ca pentru noi acei bastinasi este o dulceata obisnuita , dar  pentru acei , care se afala departe de casa, sau care in genere  traiesc in alte tari este “exclusiva “. 
Eu am cautat in decurs de 5 ani un copac cu cireasa alba si in sfarsit l-am gasit , creste  de toata frumusetea sa intr.-un parc foarte frumos in Madrid.
Acasa , in copilaría mea acest copac crestea in fiecare gospodarie, si gospodina stia , ca va fierbe o dulceata extraordinara ca aroma si gust din aceste cirese albe. Gustul  initial a acestor cirese nu este atat de pronuntat, dar fiind preparat in dulceata,  apare un gust deosebit , o aroma pronuntata si o culoare de chihlimbar foarte frumoasa. Cu acesta dulceata a copilariei noastre ne indulceau bunicele in timpul iernii friguroase.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...