Aluat pentru gogoase, placinte



Un aluat ideal pentru prepararea gogoaselor, placintelor si turtelor in forma lunguiata cu umplutura.
Acest aluat este facut pe baza de iaurt natural, lapte acru sau chefir. Se poate prepara dulce sau sarat, in dependenta cu ce implutura doriti sa-l faceti.




Ingrediente:
  • 3 cutiute de iaurt natural (125x3=375 ml)
  • un ou
  • 50 gr de zahar
  • 2 linguri de ulei
  • o lingurita mica rasa de bicarbonat de sodiu
  • o lingurita rasa de sare
  • putina vanilina
  • 3 pahare de faina (250 gr paharul)
  • 200 ml de ulei pentru prajire


Mod de preparare:


Budinca din mere cu paine uscata


Cine este admirator  la  crema de lapte cu zahar ars, apoi sa stiti , ca gustul acestei budinci este aproape-aproape de acest deliciu. Se prepara foarte usor si rapid .
Daca aveti dorinta si timp ... atunci sa stit , ca o sa ascundeti acesta budinca mai departe , pentru ca gandul va duce mereu la ea, si tot gustati din ea...si tot gustati... si cand va uitati-  la un moment dat - jumatate nu-i... si va intrebati ... cine a mancat-o ?  tot mananci, mananci din ea si nu te mai saturi...

Ingrediente :
  •  150 gr de paine alba  uscata
  •  100 gr de stafide
  •  3 mere mari = 450 gr.
  •  4 oua
  •   200 gr. de zahar 
  •   300 ml de lapte
  •   jumtate de pliculet de zahar de vanilina 
  • 0.5 lingurita de bicarbonat de sodiu
  •  4 linguri de iaurt natural sau smantana 
  •  1 ou 
  •  2 linguri de zahar
diametrul la tava este de 24 cm

Mod de preparare : 
Cuptorul se pune la incalzit la temperatura de 200C.
  In tava de copt se asterne la fundul ei o hartie de pergament unsa cu ulei, si se ung, deasemenea si peretii tavei. Se taie in bucatele painea uscata, se repartizeaza stafidele si merele curatate in felii .Intr-un vas de sticla se bat ouale cu zaharul, bicarbonatul de sodiu  si se adauga laptele. Totul se toarna peste mere in tava . Aceasta solutie nu va acoperi pe deplin merele. Asa e necesar sa fie.  Se pune tava la cuptor.

Peste 20 minute scoateti tava si turnati peste mere smantana sau iuartul natural amestecat cu oul si zaharul. Introduceti tava din nou la cuptor. Se mai coace aceasta budinca timp de 25 de minute la temperatura de 170C-180C.
Se scoate tava din cuptor si se lasa cca 15 minute sa se raceasca si se va dezlipi de pereti si va scadea putin in volum. Dupa aceia cu usurinta scoateti budinca din tava cu tot cu hartie si puneti pe un suport plat.

Se serveste la masa ca desert in stare calduta sau rece . Este la fel de gustoasa deoarece are consitenta foarte umede si la fust este ca o crema foarte densa , aromata si fina.  










TORT CU CREMA DE MERE SI CACAO

Aveam pofta de ceva gustos , dar sa fie usurel la gust. Si pentru , ca trebuieau sa-mi vina musafiri, am hotarat sa prepar o receta de tort  pentru ceai . Si m-am gandit sa ma abat de la receta   TORT CU CREMA DE MERE  
si sa o prepar in alt mod,  si turtele si crema . Insa rezultatul final, adica gustul tortei s-a primit  acelas .


Ingrediente :

  • 3.5 pahare de faina ( 250 gr paharul)
  • 2.0 pahar de smantana 
  • 2.0 pahar de zahar
  • o  lingurita rasa de bicarbonat de sodiu
  • 1 lingura de otet alb
  • 1 lingura de cacao

pentru crema :
  • 600 gr.de mere curatate
  • 200 gr. de smantana 
  • 200 gr de unt 
  • un pachetel de vanilina
  • 1 pahar de zahar 
  • o lingura de cacao
diametrul la turte este de 24 cm
Mod de preparare :

Se cerne faina . Smantana de amestecat bine cu zaharul , pana se topeste totul. Se adauga bicarbonatul de sodiu stins cu otetul  si se framanta o coca impreuna cu faina cernuta. Se imparte aluatul in doua parti si intr-o parte se adauga cacao si se framanta inca odata pana se incorporeaza cacao in aluat.Veti primi un aluat neted si molcut.  Se lasa sa se odixneasca aluatul timp de 30-40 de minute.


In acest timp se prepara crema: Merele se curata de coaja si seminte. Se amesteca cu zaharul si smantana si se pun la fiert la un foc domol sub capac,  timp de 15 minute. daca se acumuleaza multa zeama ( depinde de sortul de mere ) , se mareste focul si se mai lasa 5 minute sa fearba fara capac. Se amesteca din cand in cand.

Untul molcut se bate cu mixerul pana se face mai pufos si dupa aceia , adaugam treptat crema de mere racita si lingura de cacao, pana primim o masa omogena. La sfarsit se adauga vanilina si se amesteca cu o lingura.

Cuptorul se incalzeste pana la temperatura de 170C. Aluatul alb s eimparte in 3 parti si celcu cacao se imparte la fel in 3 parti. Din aluatul primit coacem 3 turte albe subtiri intinse  si 3 turte cu cacao. Fiecare turta se coace pe tava unsa cu putin ulei . Turtele se coc foarte repede , timp de 4-5 minute.
Pana se coace o turta  in cuptor, se intinde alta turta cu sucitorul pe o masa tapetata cu faina, se se pune pe o tava .

Turtele se primesc putin uscative , dar dupa ce se ung cu crema , se inmoaie foarte,  bine dupa 4 ore.
 Deasupra se toarna  ciocolata  topita sau se poate inveli cu miez de nuca macinat.
Acest tort se pastreaza foarte mult timp la frigider. Si este gustos , cand este servit in stare rece din frigider.



Mancarica din carne de pui in strat de ceapa




Ingrediente :
  • 1.8 kg de carne de pui
  • 3 cepe mari 
  • 3 morcovi mari
  • un ardei rosu 
  • 100 ml de vin alb
  • 4 frunze de dafin
  • 6 catei de usturoi
  • sare 
  • piper aromat in boabe
  • ulei pt prajire 




Carnea de pui spalata, uscata  si taiata in bucati , se  prajeste pe o tigaie bine incalzite pe toate partile timp de 3-4 minute.Se sareaza si se pipareaza la gust dupa prajire.

Ceapa si morcovul curatie se taiae in rotele . Ardeiul se curata de seminte si se taie mai marunt. Intr-un ceaun se pune o farfurioara la fund. Se aranjeaza un strat de legume taiate.Se pune un strat de carne si mirodenii preintre ele. Din nou un strat de legume taiat si iar bucatile de carne . Se toarna 100 ml de  apa calduta amestecata cu uleiul de la prajire. Se toarna vinul alb.

Toata carnea se acopera cu o hartie de copt, unsa cu ulei si se da in cuptorul incins de 220C pentru 30 minute.Peurma se micsoreaza focul din cuptor  la temperatura de 130C si se coace timp de 2 ore.
Dupa acesta procedura de preparare carnea se primeste foarte frageda  si aromate. Se lucreaza foarte putin timp la ea. Dar rezultatul este excelent . In combinatie cu  mamaliguta ... nu am cuvinte... iti lingi degetele... asa au spus  oaspetii , care au mancat din ea.




Placintele rufoase cu branza si marar

 Ce sa va spun , trebuie neaparat sa incercati  sa preparati aceste placintele  din clatite  
cu branza de vaci si marar. 
  O sa aveti de lucru cca  30 de minute, dar pentru o masa de duminica , alaturi de o salata din legume proaspete, sunt ceva nemaipomenit. De ce le-am numit "rufoase" ? Rufoase le zicea bunica , numai ca ea le prepara din aluat simplu, intins foarte subtire, si cand  aranja aluatul  in tava de copt la cuptor,  il gramadea in valuri  , il rupea si il azvarlea pirin implutura de branza cu buruene , atat la baza placintei  , cat si deasupra ei. 
Am pornit de la ideia bunicii , dar am preparat  printr-o metoda mai rapida,  si sunt destul de delicioase.





Clatitele se prepara dupa   aceasta receta ( pas cu pas )

Implutura pentru 4 placinte :
  • 400 gr de branza de vaca sau 
  • 200 gr de branza de oaie si 200 gr de branza de  vaca
  • 50 gr de cascaval la implutura
  • 2 oua in implutura 
  • 2 oua crude pentru uns
  • 6 linguri de lapte 
  • 100 gr de cascaval 
  • sare
  • ulei pentru uns



Mod de preparare :

Se prepara clatitele . Intre timp se prepara implutura . Intr-un vas adanc se amesteca branza , ouale , sare dupa gust, putin cascaval , si mararul spalat si taiat maruntit.
Se incalzeste cuptorul pana la temperatura de 220C.
In strchinute de lut  se adauga la fund hartie de copt , unsa pe amandoua parti cu ulei, si taiata pe diametrul strachinute si se ung cu o pensula  cu ulei marginele vasului de lut.
Se aranjeaza o clatita si capatele ei vor iesi deasupra marginei vasului de lut.Deasupra se toarna implutura din branza , cca 100 de grame . Intai se toarna jumatate de implutura si se repartizeaza pe diametrul vasului de copt , peurma se rupe in bucatele  o  jumatate de clatita si se azvarle peste imlutura, si deasupra se  aranjeaza cealalta jumatea de implutura , care e necesara la o placinta., adica cca 50 de grame.



Cu captele clatitei , inchidem implutura pe diametrul ei. Centrul impluturei va ramane gol. Se acopera deasupra cu alta clatita aranjat in forma valuroasa, cum estre aratat pe poza de mai sus.
Se bat alte 2 oua cu laptele si putina sare sau zahar ( dupa gust). Se toarna deasupra la toate placintele facute. Deasupra se presara cu cac¡scaval dat prin razatoare si se coc la cuptor timp de 20 de minute. Mai intai ( 5 minute) la temperatura de 220C , peurma la temperatura 170 C. Se servesc la masa atat calde , cat si reci.




CREPES CON CIOCOLATE - clatite cu crema de ciocolata


Intr-o zi  de toamna, cu un soare frumos afara ,ce-ti incalzea si sufletul ,si trupul , si-ti dadea o bucurie si o dispozitie placuta in suflet, in acest tarziu de toamna ,   am reusit sa vin  mai devreme acasa  .
Si-mi zic , sa intru pe blogul lui Miha sa vad ,  cu ce delicii ne bucura astazi. Si cand colo , am descoperit printre comentariile la  o torta delicioasa - o propunere de la  JOSE MANUEL pentru participare la un CONCURS INTERNATIONAL DE MANTECADO DE ESTEPA  
petrecut  de o Fabrica de Mantecados San Enrique . Conditiile de participare la acest concurs sunt : e necesar sa preparati o receta , care contine, ca ingredient  ULEI DE MASLINE sau UNTURA DE PORC.


Deoarece , traiesc in aceasta tara frumoasa , am hotarat  sa particip pentru prima data , 
la un  concurs international.
M-am adresat cu receta "Lazania de ciuperci" si mi-au zis , ca e necesar sa expun o receta noua pe blog, si care nu a participat la alt concurs vreodata.  
Asa,  am preparat eu CLATITELE CU CIOCOLATA, deoarece stiu foarte bine , ca nimeni nu ramane indiferent fata de gustul delicios si finut a acestor clatite. 
Si sper , ca intr-o zi veti prepara si voi aceasta receta , si veti savura placerea acestui desert delicios.
Acum v-am descoperit secretul meu . 
Va invit si pe voi  sa participati la acest concurs ,
care dureaza pana pe 30 noiembrie 2010..

CASTIGATORUL PRIMULUI LOC  VA PRIMI ACEST CADOU FRUMOS IN PRAGUL SARBATORILOR  DE CRACIUN. 






INGREDIENTE:


 aluatul pentru clatite
  • 3 oua
  • 500 ml de lapte 
  • 220 gr de faina
  • o lingura de zahar
  •  un pic de sare
  • putina vanilina
  • o  linguri de ulei de masline pt aluat
  • 4-5 linguri de ulei de masline pt prajirea clatitelor 


pt crema de ciocolata : 
  •  100 gr. de ciocolata neagra , 70 % cacao
  •  100 ml de lapte condensat 
  •  50 gr. de unt
MOD DE PREPARARE  :

Se prepara un aluat pentru clatite  : Cu ajutorul mixerulul se amesteca ouale cu sarea, zaharul. vanilina. Se adauga treptat, cate putina  faina si putin lapte , iar  faina , lapte. Vom primi o masa omogena de consistenta unei smantane groase. Se adauga 1-2 linguri de ulei de masline si se amesteca foarte bine.
Aluatul se as asa se odixneasca pentru 30 minute. 
Dupa aceia , se incinge bine tigaia . Se toarna uleiul de masline ; se roteste tigaia , pentru ca uleiul s se repartizeze pe tot diametrul ei , iar excesul de ulei , se toarna intr-o farfurioara.




Se toarna cate un polonic de marime mijlocie pe tigaia incinsa bine si se coc clatitele pe o parte si alta , a cite 30-45 secunde, daca temperatura este mentinuta la nivelul din 10 linii - la nivelui 8-9. Si veti primi clatitele mai rumenite. La o temperatura mai mica- timp de 1 minut pe o parte, 30 secunde pe alta parte.





Din aceasta cantitate de  aluat se prepara 12-13 clatite subtirele .



Se prepara crema de cicolata : 
Se topeste untul cu bucatile de ciocolta la bain-mare , mereu amestecand in ciocolta, pn ea se va topi. Se adauga laptele condensat dulce si se amesteca bine. La dorinta se adauga putin rom.


Se ung 3 clatite cu crema si se inroleaza fiecare in parte. Dupa aceia ; toate 3 rulouri din clatite se inroleaza in a 4-a clatita. Se taie cu un cutit ascutut bine in parti egale si se serveste,  ca desert la masa .





Atun in marinada de legume

Pestele atun este o carne foarte saca si fara gust. In asa caz , e nevoie sa o preparam cu alte ingrediente_ pentru a evedentia si ai reda la  carnea de peste un gust marinad si aromat.

Modul de preparare este aratat  in imagini - pas cu pas- unuca , vreau sa va accentuez . ca cantitatea de legume poate varia, mai multa ceapa ( ceeia ce prefer eu ) _ ardei sau rosii. Se prepara si se serveste la masa a 2 zi. Acest rastimp de 24 de ore se  pastreaza in frigider _ pentru ca atunul sa-si ia aroma si gustul legumelor. Se serveste la masa cu un piureu de cartofi sau orez fiert.





Va puteti opri pana aici- prajit in ceapa cu rosii, sau daca doriti , se prjesc ardeii se adauga la sos, se mai adauga putin apa si mirodenii si se fierbe la un foc incetisor timp de 5-7 minute.





ZRAZE CU OU



Ingrediente :

500 gr de carne tocata de vita ( sau porc)
2 oua crude 
100 gr de pesmeti uscati 
sare 
piper negru 
2 linguri de faina pt rostogolirea lor
ulei pentru prajire
2 oua pentru pane 

pentru implutura :
4 oua fierte 
marar proaspat
80 gr de unt 
50 gr de cascaval ( optional)

Mod de preparare :

Scopul meu a fost sa va arat principiul de formare cu ajutorul peliculei de bucatarie a zrazei sau a unei rulade mici din carne tocata de vita cu implutura . In cazul de fata- din ou fiert , cu marar proaspat, si unt. 
In cazul , cand se prepara din carne de vita tocata, atunci e bine sa puneti in implutura putin unt . El face carnea si implutura mai suculenta si mai gustoasa.

Marginele de la pelicula se unesc intre ele si se formeaza o zraza sau rulada. Vezi poza de mai jos.







                                                                                                     

Fructele de la portile raiului (3)



Cel mai gustos si mai frumos, am dorit sa va arat  la urma . Ca sa va trezesc o pofta  nebuna. V-ati inchipuit ,ca  la un sfarsit de toamna , undeva  cresc aceste pomusoare ?
Da ! la portile acestui parc era o tejgea mica , unde se vendeau aceste  pomusoare. Am intrat in vorba cu vanzatorul , si mi-a zis , ca la el  pot sa cumpar anul imprejur aceste pomusoare si nu sunt crescute in sera.
Astazi e sarbatoare la voi, la mine  tot, HIHIHI , numai ca E alta sarbtoare. Deaceia , vreau sa felicit toate Gabrilele si Mihailele,  si in special , pe GABY-D si pe MIHA  de pe bucataras.ro  cu safrbatoarea numelui.
Va doresc sa fiti  mereu frumoase si fericite ,  cat in suflet , atat si pe  exterior.  .

Stiti  , STAREA SUFLETULUI LA ORICE FEMEIE ESTE EXPUSA PRIN FRUMUSETEA EI EXTERIOARA.    FITI MEREU CU ZAMBETUL PE BUZE.  UN ZAMBET POATE FACE MIRACOLE.









  Gaby-D  si Mihaela , aceste poze de mai jos , sunt o dedicatie speciala pentru voi.   Sa fiti  fericite si iubite , sa va  bucurati mereu de reusitele , celor apropiati sufletului vostru! Fiti sanatoase!
Suntem departe , dare sper,  ca va veni o zi , cand  vom  sarbatori impreuna. 
Cu drag, de la Anisoara







Iar aceste fructe , sun Fructele raiului. Vanzatorul mi-a daruit o cutie si mi-a spus , ca sunt specifice, numai pentru aceasta zona . Nu am facut poze pe loc , deoarece, m-am gandit ca ajung acasa si  voi  face poze ceva mai interesant. Insa , acasa sau napustit toti si le-au mancat. Cand mi-am  amintit, era tarziu. Ele se vad mai aproape pe poza a treia de sus, in dreapta. La gust si la textura sunt asemanatoare cu ceva ointre pepene galben si ananas. Nu au aroma accentuata.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...