Aluatul:
1.5 kg de faina alba de calitate superioara
8 oua
250 gr de margarina ( sau 125 unt +125 margarina)
250 ml de lapte pentru plamadeala
80 gr de drojdie proaspata
2 pahare ( 200 gr.paharul) de zahar
250 ml de lapte acre sau iaurt
1.5 lingurita de sare
50-80 gr de ulei
Un pachetel de vanilina
Sucul de o lamie
Implutura:
200 gr de nuca pisata
100 gr de visina in dulceata
Modul de preparare:
E necesar ,ca toate prodúcele sa fie de temperatura camerei. Faina se cerne de 2 ori, pentru a se imbogati cu oxigen. In bucatarie e necesar sa fie temperatura mai inalta , ca de obicei, si sa nu fie curent de aer in timpul , cind va creste aluatul.
Pregatim plamadeala-
- intr- un vas , aparte- se farimiteaza drojdia si se amesteca cu laptele caldut ( nu ferbinte), se adauga 5 linguri de faina , o lingura de zahar, se amesteca foarte bine. Dupa aceia se acopera vasul cu un prosop de bumbac si se laca sa dospeasca la un loc cald.
Cind plamadeala a crescut , ca o cusma de spuma,( dar sa nu iasa din vas ) , atunci stim ,ca ea este gata, pentru a lucra mai departe la prepararea aluatului. ( timp- 30-40 min)
In acest timp cit plamadeala creste , incepem sa pregatim celelalte produse pentru aluat, si anume:
- se separa albusurile de galbenusuri. Albusurile se toarna intr-o farfurie si se pun la frigider.
- intr-un vas aparte se bat bine galbenusurile cu jumatate din zahar si sarea, pina se topeste pe deplin zaharul.
- se topeste margarina sau marg+ untul – si se lasa, la racit.
- se bat albusurile cu cealalta jumatate de zahar pina se topeste zaharul.
- in vasul mai mare cu crema de galbenusuri, se adauga treptat, amestecind margarina topita Calduta putin, vanilina, sucul de la lamie, si se amesteca in continuu,peurma se adauga iaurtul sau laptele acru , plamadeala ,ce a crescut intre timp, si incetul si foarte atent, se adauga albusurile batute. Totul se amesteca foarte bine pìna primim o compozitie uniforma cremoasa.
- intr-in vas mai mare , in care a fost cernuta faina, se FACE o gropita in faina si treptat, se adauga compozita primita din plamadeala si produse. Totul se amesteca cu faina si se framanta .
Se toarna uleiul intr-o farfurioara si ungem mainele din cind in cind cu el, pina se imbiba tot uleiul in aluat in timpul framintarii. Se framinta aluatul timp de 30 de minute pina simtim ,ca aluatul creste si se fac bule de aer ( basici) in aluat.
Vom primi un aluat foarte molcut si elastic la pipait,care se desprinde foarte bine de peretii vasului. Aluatul trebuie framintat cu mainele calde si o dispozitie foarte buna.
E necesar sa indepliniti aceasta conditie ,ca sa primiti o coptura frageda si foarte gustoasa.
Dupa aceia, intoarceti aluatul invers , cu framintarea in jos, inveliti-l cu un prosop si lasati-l la un loc cald, ca creasca sau sa dospeasca in vasul, care a fost framintat timp de 4-5 ore.
E posibil ,in mai putin timp sa dospeasca aluatul- foarte mult depinde de drojdia, care ati folosit-o la framintat lui , cit si, de temperatura camerei , unde se afla aluatul.
Aluatul dospit amestecati-l ( bititi-l) din nou , impartiti-l in doua parti , si fiecare parte intindeti-o cu citorul . Se repàrtizeaza uniform implutura din visina si nuca , dar nu pe toata suprafata, ci pe 2/3 din suprafata.
Inrolati-l totul intr-o invirtita .Marginele aluatului le lipitim foarte bine, le stringeti cu degetele bine. Aranjati invartita cu mare atentie pe o tava unsa, in prealabil ,cu ulei.
La fel procedati si cu a 2- bucata de aluat. Puneti tava cu invartite la dospit cca 2 ore, pina se dubleaza in volum.
Se incalzeste bine cuptorul pina la o temperatura de 170 C.
Inainte de a fi bagata la cuptor tava, ungeti invartitele cu o compozite din galbenus amestecat bine cu putina miere de albina, sau zahar cu o pensula.
Coaceti in cuptorul bine incalzit timp de 50 min- 1 ora. Dar va sfatui , totusi ,sa urmariti cuptorul. Puteti sa deschideti cuptorul numai dupa 25 de minute de coacere ,nu mai inainte , deoarece se poate aseza aluatul. Eu la sfirsit am marit focul si am rumenit mai bine, invirtita – timp de 7 minute.
Se primesite o invartita cu coaja crocanta , iar mijlocul ei – un miez puhav , gustos si dulce, care se topeste in gura, cu o aroma de vanilie si lamaie.