URECHIUSE -SARATELE LA BERE






Ingrediente :

aluat in foi , preparat dupa aceasta receta
http://anishoara.blogspot.com/2009/12/prepararea-aluatului-in-foi.html
cascaval ras prin razatoare
alune maruntite si prajite
un ou
sare
ulei









SARMALUTE ALBE

Mai gustoasa si mai savuroasa si mai finuta si placuta dupa gust, aspect nu ati mancat nicioadata . Cea mai gustoasa mancare din lume sunt SARMALUTELE ALBE. vor mai urma fotografiile finale, la alta portiune, pentru ca nu am reusit sa fotografiez etapa finala. Toti strigau - sarmalele la masa.

Ingrediente :

RECETA DE CLATITE O GASITI AICI
http://anishoara.blogspot.com/2009/01/prepararea-clatitelor.html
25 clatite
1 kg de brinza de vaca
3 oua
2 lingure de zahar
o lingurita da sare
vanilina
150 gr de unt



Mod de preparare :Se prepara clatitele pe o tigaie cu diametrul mai mare.Se taie clatitele in 4 si se invartesc in forma de sarmalute lungarete cu implutura de branza de vaci .

Se aranjeaza in vas in straturi, punind bucatele de unt netopit intre straturile de sarmalute albe. La urma se acopera cu o clatita si se baga la cuptorul incalzit la 170C timp de 30-35 minute- nu mai putin .

Se servesc la masa calde.












¨


INVARTITA CU NUCA




Aluatul:
1.5 kg de faina alba de calitate superioara
8 oua
250 gr de margarina ( sau 125 unt +125 margarina)
250 ml de lapte pentru plamadeala
80 gr de drojdie proaspata
2 pahare ( 200 gr.paharul) de zahar
250 ml de lapte acre sau iaurt
1.5 lingurita de sare
50-80 gr de ulei
Un pachetel de vanilina
Sucul de o lamie

Implutura:

200 gr de nuca pisata
100 gr de visina in dulceata


Modul de preparare:

E necesar ,ca toate prodúcele sa fie de temperatura camerei. Faina se cerne de 2 ori, pentru a se imbogati cu oxigen. In bucatarie e necesar sa fie temperatura mai inalta , ca de obicei, si sa nu fie curent de aer in timpul , cind va creste aluatul.

Pregatim plamadeala-

- intr- un vas , aparte- se farimiteaza drojdia si se amesteca cu laptele caldut ( nu ferbinte), se adauga 5 linguri de faina , o lingura de zahar, se amesteca foarte bine. Dupa aceia se acopera vasul cu un prosop de bumbac si se laca sa dospeasca la un loc cald.
Cind plamadeala a crescut , ca o cusma de spuma,( dar sa nu iasa din vas ) , atunci stim ,ca ea este gata, pentru a lucra mai departe la prepararea aluatului. ( timp- 30-40 min)



In acest timp cit plamadeala creste , incepem sa pregatim celelalte produse pentru aluat, si anume:

- se separa albusurile de galbenusuri. Albusurile se toarna intr-o farfurie si se pun la frigider.

- intr-un vas aparte se bat bine galbenusurile cu jumatate din zahar si sarea, pina se topeste pe deplin zaharul.

- se topeste margarina sau marg+ untul – si se lasa, la racit.

- se bat albusurile cu cealalta jumatate de zahar pina se topeste zaharul.

- in vasul mai mare cu crema de galbenusuri, se adauga treptat, amestecind margarina topita Calduta putin, vanilina, sucul de la lamie, si se amesteca in continuu,peurma se adauga iaurtul sau laptele acru , plamadeala ,ce a crescut intre timp, si incetul si foarte atent, se adauga albusurile batute. Totul se amesteca foarte bine pìna primim o compozitie uniforma cremoasa.

- intr-in vas mai mare , in care a fost cernuta faina, se FACE o gropita in faina si treptat, se adauga compozita primita din plamadeala si produse. Totul se amesteca cu faina si se framanta .
Se toarna uleiul intr-o farfurioara si ungem mainele din cind in cind cu el, pina se imbiba tot uleiul in aluat in timpul framintarii. Se framinta aluatul timp de 30 de minute pina simtim ,ca aluatul creste si se fac bule de aer ( basici) in aluat.

Vom primi un aluat foarte molcut si elastic la pipait,care se desprinde foarte bine de peretii vasului. Aluatul trebuie framintat cu mainele calde si o dispozitie foarte buna.

E necesar sa indepliniti aceasta conditie ,ca sa primiti o coptura frageda si foarte gustoasa.

Dupa aceia, intoarceti aluatul invers , cu framintarea in jos, inveliti-l cu un prosop si lasati-l la un loc cald, ca creasca sau sa dospeasca in vasul, care a fost framintat timp de 4-5 ore.

E posibil ,in mai putin timp sa dospeasca aluatul- foarte mult depinde de drojdia, care ati folosit-o la framintat lui , cit si, de temperatura camerei , unde se afla aluatul.



Aluatul dospit amestecati-l ( bititi-l) din nou , impartiti-l in doua parti , si fiecare parte intindeti-o cu citorul . Se repàrtizeaza uniform implutura din visina si nuca , dar nu pe toata suprafata, ci pe 2/3 din suprafata.

Inrolati-l totul intr-o invirtita .Marginele aluatului le lipitim foarte bine, le stringeti cu degetele bine. Aranjati invartita cu mare atentie pe o tava unsa, in prealabil ,cu ulei.

La fel procedati si cu a 2- bucata de aluat. Puneti tava cu invartite la dospit cca 2 ore, pina se dubleaza in volum.

Se incalzeste bine cuptorul pina la o temperatura de 170 C.

Inainte de a fi bagata la cuptor tava, ungeti invartitele cu o compozite din galbenus amestecat bine cu putina miere de albina, sau zahar cu o pensula.

Coaceti in cuptorul bine incalzit timp de 50 min- 1 ora. Dar va sfatui , totusi ,sa urmariti cuptorul. Puteti sa deschideti cuptorul numai dupa 25 de minute de coacere ,nu mai inainte , deoarece se poate aseza aluatul. Eu la sfirsit am marit focul si am rumenit mai bine, invirtita – timp de 7 minute.

Se primesite o invartita cu coaja crocanta , iar mijlocul ei – un miez puhav , gustos si dulce, care se topeste in gura, cu o aroma de vanilie si lamaie.

ARDEI PRAJITI PT MASA FESTIVA





Ingrediente

ardei dulci de marime mijlocie
rosii
ceapa
morcov
usturoi
ulei
zahar
sare



Mod de preparare;

Se spala bine ardeii se se sterg bine cu un prosop.
Se incalzeste un ceaun cu un pahar de ulei, si se adauga cca 4-5 ardei odata la prajit. Ceaunul se acopera cu capacul .

Peste vre-o 3-4 minute se intorc pe cealalta parte . Le prajim pe cealalta parte inca 3-4 minute .

Se scot ardeii se pun intr-un punga de plastic si se leaga .

Se lasa punga pe vre-o 5 minute cu ardeii. Dupa aceia ardeii se curata usor de pelita sa.

Se taie atent cu cutitul dealungul lor in 2 jumatati Pe fiecare jumatate se pune cite o lingura de sos de rosii si se inroleaza.

Sosul de rosii il preparam din ceapa prajita cu rosii taiate felii , cu morcov dat prin razatoare si la urma se adauga putin usturoi pisat si sare.

PARJOALE DELICIOASE





Ingrediente :

0.5 kg de carte tocata din vita cu porc
150 gr de pine uscata
80 ml laptee
2 oua
Putina sare
Piper negru macinat
Putin marar uscat
100 gr de ciuperci
80 gr de cascaval dat prin razatoare
ulei


Mod de preparare :

Carnea tocata se toarna intr.-un vas mai mare .
Paine uscata se pune la inmuiat in lapte, si dupa ce este inmuiata se adauga cu tot cu lapte peste carnea tocata . Se toarna sarea si condimentele – piperul si mararaul. Se adauga ouale amestecate in prealabil cu o furculita .

Toata masa se amesteca bine si incepem sa batem foarte bine si foarte mult cu palmele in compozitia de carne tocata, pina primim o masa uniforma. Se vede in taietura pe foto.
In timpul cind batem bine masa de carne, mainele le ungem, din cind in cind, cu ulei.

Vasul cu masa tocata il lasam sa se odixneasca cca 30 minute in frigider.
Dupa aceia rupem cite o bucata cam de 100-130 gr , atent, din masa de carne tocata si formam niste bilute, ca apoi cind le turtim intre palme sa primim
parjpoale de forma rotunda, cu inaltimea de 2 cm . Toate parjoalele formate le aranjam pe un fund de lemn sau de plastic , uns cu ulei, si le lasam , undeva 30 minute.

Intre timp incalzim cuptorul pina la temperatura de 200 C.

Aranjam parjoalele pe o tava de la cuptor si le coacem in cuptor 10 minute, le scoatem din cuptor , adaugam ciupercutele marinate sau coapte amestecate cu jumatate din cascavalul ras, presuram restul de cascaval deasupra lor si le mai coacem in cuptor 7 minute.

Parjoalele se primesc foarte suculente si gustoase deaceia si le-am pus denumirea de parjoale delicioase. Sint la fel de gustoase si calde, si reci.

COZONAC MOLDOVENESC SAU INVIRTITA CU NUCA




STITI , CARE ESTE DEOSEBIREA DIN ACESTE DOUA COPTURI ?

INGREDIENTELE PENTRU ALUAT SUNT UTILIZATE ACELEASI, TEMPERATURA COACERII ESTE ACEIASI - UNICA DEOSEBIRE ESTE - METODA SI DURATA DE FRAMINTARE A ACESTUI ALUAT.
ADICA, PRIMA COPTURA DIN STINGA VOASTRA - ESTE COAPTA DIN ALUAT DE COZONAC PENTRU SARBATORILE DE PASTE ,IAR CEALALTA COPTURA SE COACE DIN ALUAT DOSPIT DULCE, CARE NECESITA UN TIMP DE PREPARARE MULT MAI SCURT SI LA NOI IN POPOR SE SPUNE - INVIRTITA, INCAZUL DE FATA CA IMPLUTURA AM UTILIZAT NUCA MARUNTITA-




TORTA PASCALA



Din anumite motive si imprejurari nu am avut posibilitati si timp sa coc cozonac de Sfintele Paste si m-am gindit sa coc repede o torta , care va inlocui la masa de sarbatoare cozonacul. Am copt o torta de 3.8 kg cu crema de ciocolata cu gust de rom. A avut un succes enorm- nu a mai ajuns pentru a 2 zi. Am ramas singura uimita, deaceia am hotarit sa-i dau denumirea de Torta Pascala.La gust aceaqsta torta seamana cu gustul la Pannetone italiana cu ciocolata si rom.




Pentru blaturi

Ingredientele:

4 oua mari
4 linguri mari, pline de miere de albina naturala
100 gr de unt
300 gr de zahar
3 lingurite mici de bicarbonat de sodiu nestins
500-600 gr de faina de calitate superioara
100 gr de faina pentru intinderea blaturilor de tort
putin ulei de uns tava de la cuptor



Pentru crema


1 l de lapte
4 oua
300 gr de zahar
400 gr de unt
4 linguri cu virf de maizena sau faina de porumb
150 gr de ciocolata neagra
un pliculet cu vanilina
rom pentru aroma ciocolatei
visina fara simburi ( la preferinta )

Modul de preparare :

Se pregatesc 2 vase pentru bain mare - vasul mai mare se pune cu apa la foc pt ca sa fearba apa. In cel mai mic vas se adauga ouale si zaharul si se amesteca bine cu o lingura de lemn, se adauga untul si mierea de albina si se pune vasul cu ingredientele in vasul cu apa, care a inceput sa fearba. Treptat ingredientele se topesc , si amestecind intruna cu lingura de lemn primim o compozitie omogena.Aceasta procedura dureaza undeva 10-12 minute. Dupa aceia se scoate vasul si se adauga in el bicarbonatul de sodiu, se amesteca bine, si se adauga treptat faina , amestecind mereu cu lingura de lemn, pina se primeste un aluat care se dezlipeste de peretii vasului usor. E posibil, ca vom folosi un pic mai mult faina - totul depinde de calitatea ei. Aluatul se primeste molcut si caldut. Se pune vasul pentru 20 de minute ca sa se raceasca putin aluatul. Intre timp va acupati de prepararea cremei pentru torta.

Dupa ce s-a racit aluatul,,nu pe deplin, se rastoarna pe masa tapetata bine cu faina
si se framinta usor formind o rulada lungareata cam de 40-45 cm si inaltimea de 5-6 cm. Atentie- e posibil ca dupa ce se va raci aluatul el va fi inca foarte molcut, se va lipi de miani,- adica depinde de calitatea fainei, in asa caz mai adaugati putina faina la framintat ca sa primiti un aluatul molcut. Inveliti rulada de aluat intr-un servetel de bumbac si lasati-l sa se odixneasca pe vre-o 2 ore. Numai sa nu-l puneti in frigider. Numai la temperatura camerei, deoarece daca se va raci in frigider ,va fi greru se intindeti foile de aluat pentru coacere.

Se incalzeste cuptorul pina la 200 C. Din rulada de aluat se taie cite o bucata de aluat de grosimea de 2-3 cm , se presoara bina cu faina aluatul pe ambele parti si se intinde cu citorul. Eu intind aluatul foarte subtire , si peurma atent il iau de pe masa si il pun in tavaua incalzita bine ,si unsa cu ulei fara miros. Dar in alte cazuri intind acest aluat mai grosut, si dupa coacere foile sunt mai groase. Adica la dorinta le intindeti. Unica va spun , e posibil uneori sa se rupa dupa coacere foile de torta, nu e nimic , se poate modela in torta fiecare foaie de torta.
In cuptorul incalzit se coc foarte repede - pina la 2 minute. Daca aveti 2 tave , va este mai usor si mai repede sa coaceti foile de torta. Urmariti ca de fiecare data sa fie unsa tava cu ulei sau margarine putina. Pentru acest tort am copt 12 foi rumenite cu d=27cm. 10 foi le-am folosit pentru ungerea tortei, 2 le-am farimitat si am acoperit torta de jur-imprejur.


Prepararea cremei :

Se pune laptele la fiert. Intre timp se bat ouale cu zaharul si se adauga Maizena sau faina de porumb - sau i se mai spune amidon de porumb,in rusa i se spune KRAXMAL daca cineva ma va corecta , voi fi multamita, deoarece nu cunosc traducerea corecta. Se amesteca foarte bine, si cind laptele a fiert se toarna peste compozitia amestecata treptat si mereu amestecand cu o lingura de lemn. Se pune din nou cratita la foc si se amesteca mereu cu o lingura de lemn , pina se ingroasa toata compozitia. Nu o lasam sa fearba. O rasturnam intr-un vas sa se raceasca . Dupa ce s-a racit ( este putin, putin calduta) adaugam ciocolata topita ( pe deplin) cu putin unt la microunda, romul, vanilia, si untul molcut. Totul se bate bine pina primim o crema de grosimea smantinei.

Pe un suport de torta se aranjeaza cite o foaie si se unge cu putina crema fiecare in parte. Pina ungem toate foile. Foile faramate se faramitam mai marunt si acoperim toarta din toate partile.
Dupa cum observati in taietura , foile de jos au fost unse cu mai multa crema si deaceia s-a lasat putin. Aceasta torta a fost preparata in 2 ore, cu unele intreruperi.

IUBESTE, IARTA





IUBESTE,, IARTA, CUM EL TE-A INVATAT,
CREDE SI UITA, TOT CE-AI INDURAT.
EL TI-E LUMINA, CACI EL TE-A CREAT.
SI NU IUTA- NUMAI EL TE-A SALVAT.


Sarbatori fericite alaturi de cei dragi ,sa aveti parte de multa caldura in suflet si in casa,bucurie in inima si multa sanatate si putere de munca.

HRISTOS A INVIAT







*********************************
O serie de restrictii sunt impuse de catre biserica in ceea ce priveste oficierea de cununii religioase, iar obiceiurile populare impart Saptamana Luminata dupa cum urmeaza:


Lunea din Saptamana Luminata poarta numele de Lunea Alba. Fiind prima zi dupa Duminica Pastelui, este considerata ziua in care se deschid portile Raiului si ale iertarii, astfel ca orice persoana care moare in acesta zi nu mai trece prin Judecata de Apoi. Traditia spune ca trebuie sa stropesti casa cu agheazma si sa dai de baut la rude.


Martea din Saptamana Luminata poarta numele de Martea Alba si este impusa drept zi nelucratoare. Nu se spala, nu se calca, nu se face curat. Femeile din multe zone rurale dau de pomana in aceasta zi pasca ramasa de la Paste si vin rosu.


Miercurea din Saptamana Luminata poarta numele de Sfanta Mercurie. Barbatii se duc sa munceasca la camp, insa femeile nu au voie sa munceasca, deoarece, potrivit traditiei, a munci de "nunta soarecilor" echivaleaza cu a aduce rozatoarele in casa si a te lipsi restul anului de bucate pe masa.


Joia din Saptamana Luminata poarta numele de Joia Verde, o zi in care se cinstesc holdele, gradinile si granele. Cine munceste in aceasta zi aduce asupra casei nenorocul, seceta si daunatorii in livezi. "Joia Rea", cum mai este denumita aceasta zi, cere un ritual al mortilor. 44 de galeti cu apa sunt carate de o persoana, 2 lumanari se aprind la toate cele 4 capete iar apa astfel "sfintita" se varsa apoi in fantana din curte.


Vinerea din Saptamana Luminata poarta numele de Vinerea Scumpa sau Fantanita. Biserica sfinteste din nou fantanile, dupa slujba de seara. Este sarbatoarea Izvorului Tamaduirii.

Vinerea Scumpa este in contrast direct cu Vinerea Neagra, sau Vinerea Mare, de dinaintea Pastelui. Legendele spun ca Maica Domnului a construit o fantana care avea apa doar in Vinerea Scumpa, caci acea apa era datatoare de viata.

http://casasigradina.ele.ro/Traditii-de-casa-in-Saptamana-Luminata_--a11295.html





EU AM REVENIT- DE FIECARE DATA, CIND SOARTA ITI ADUCE SURPRIZE NEPLACUTE
ITI DAI SEAMA, CIT DE SCUMPA SI NECESARA ESTE SANATATEA,
SI NUMIC, NIMIC NU MAI CONTEAZA IN VIATA - NUMAI SANATATEA...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...