MINIPAPANASI IN SOS ALB
250 grame de minipapanasi
150 ml de lapte
O lingura de faina
Galbenusul de la un ou
O lingura de unt
O lingurita de ulei
O lingurita de suc de lamaie
Prepararea sosului:
Pe tigaie se topeste untul in pution ulei. Se adauga faina si se amesteca pana se topeste toata faina . Laptele se toarna cate putin intr.-una maestecand cu o lindura de lemn pana primi o crema uniforma. Se fierba timp de 5-7 minute. Galbenusul de ou se adauga si se amestaca foarte repede. Se adauga la fel sucul de lamaie si putina sare. In acest sos se pun minipapanasii , prajiti in prealabil si se fierb un minut.
BUDINCA din paste fainoase
Ingrediente :
O cutie de paste fainoase -400 gr.
branza de vaca -300 gr. se poate mai mult
oua - 6 buc.
sare - 1 lingura
zahar - 4-5 linguri
unt - 100 gr.
stafide- 100 gr.
vanilina- 1 pac.
Mod de preparare:
Pastele fainoase se fierb intr-o cratita cu apa clocotita cu sare , numai 5-6 minute. Sa nu fie fierte pana la urma. Aparte, in alt vas se bat 4 oua cu zaharul, vanilia, se amesteca branza de vaca .
Pastele se scurg si se calesc putin cu apa rece, se adauga untul topit si branza cu oua, stafidele . Totul se amesteca foarte bine si se toarna intr-un vas pentru copt la cuptor. Ouale ramase se bat si se toarna deasupra.
Se coace un cuptorul incins , timp de 35-40minute la temperatura de 170 grade. Daca vedeti ca nu se rumeneste budinca , ultimele 5 minute se mareste temparatura cuptorului.
PREPARAREA CLATITELOR, pas cu pas
Vreau sa Va arat cum fac eu clatitele PAS CU PAS.
Pentru aceasta am cumparat 2 feluri de oua de casa si din pravalie , ca sa va arat deoasebirea in culoare .
Ingredientele :1 pahar de faina superioara
2 oua + un galbenus
300 ml lapte
60 ml de apa
Sare
O lingurita de zahar
O lingura de ulei
O bucatica de Slanina sau ulei pt prajit
Tigaie speciala pt coacerea clatitelor
Sau
alta receta de clatite
1 litru de lapte
100 ml de apa Calcuta
6-8 oua
2 lingurite de zahar
O lingurita de sare
2 linguri de ulei ( de dorit de masline )
Sau 60 de unt topit ( caldut)
450 gr-500 gr. Faina
Vanilina dupa gust
Prima conditie – toate ingredientele – sa fie aduse la temperatura camerei
Untr-un vas se toarna toate ouale, zaharul, sarea si se amesteca bine , se adauga jumatate de faina , se amesteca, se adauga jumate de lapte se amesteca, se adauga toata faina , tot laptele, apa Calduta , untul topit sau uleiul si se amesteca vrea 3-4 minute pina primim o compozitie omogena ca o smintina . Vezi foto. La dorinta adaugati Putina vanilie.
Un moment util: daca preparati cu oua de casa- aluatul se va primi compozitia de o culoare galbena frumoasa. Daca un aveti , va sfatui sa folositi colorantul ORANJ culinar- un picusor de colorant dizolvati cu apa sau o lingura de lapte si turnati in compozitia pt clatite si amestecati bine.
Lasati sa se odixneasca aluatul pr prepaprarea clatitelor – cam 30 minute. E posibil ca se va ingrosa putin , se infla faina ( totul depende de calitatea ei ) amestecati vreo 50 ml de apa Calduta si lasati pe vre-o 10 minute sa se odixneasca . Este necesar ca grasimea laptelui sa fie mare.
Pentru coacerea clatitelor este de dorit de folosit o tigaie de otel - pt ca ea mentine o termperatura constanta uniforma, si clatitele se primesc de o culoare frumoasa uniforma pe tot diametrul ei , si nu se rup la intoarcerea pe cealalta parte in timpul coacerii.
La inceput se incalzeste bine tigaia la un foc mare timp de vre-o 2-3 minute. Intre timp pregatiti-va locul de munca . Este mai comod ca vasul cu aluatul de clatite sa se afle in dreapta voastra si a aflarii tigaei. Pentru a turna aluatul in tigaie e necesar sa avem un polonic( cu care turnati supa in farfurie) nu cunosc bine termenul cum se traduce, o lopatica de lemn c, care va ajuta la intoarcerea clatitelor pe cealalta parte, si o farfurie plata de un diametru mai mare pt a pune clatitele gata facute.
Dupa ce s-a incalzit bine tigaia cu uleiul turnat in ea, sau a fost unsa bine cu o bucata de slanina incinsa pe furculita, se da pe un minut la o parte, ca sa se raceasca, si focul il dam la cifra 6 din 10 liniuti. aceasta conditie este obligatorie, daca vreti sa primiti clatitele de culoarea care o vedeti pe fot. Daca nu - nu e necesar sa dati tigaia de o parte. Incepeti a coace clatitele, dar vor iesi clatitele de culoare mai maronie.
Alt moment : in dependenta de diametrul tigaei veti turna o cantitate mai mare sau mai mica de aluat cu polonicul , adica polonicul va fi plin de aluat, sau pe jumatate. Trebuie sa calculati singura acest moment.
Turnati in tigaie inferbintata bine, invirtind-o in toate partile aluatul cu polonicul . Aluatul se repartizeaza pe tot diametrul tigaei si puneti-o la foc sa se coaca. Pentru a primi culoarea respectiva din foto eu coc acesta clatita 1.5 min, si peurma o intorc cu lopatica pe cealalta parte.
In general , clatita se coace cam 1 minut pe o parte si 30 secunde pe alta parte. Iara accentuez- depinde de rezultatul care vreti sa-l primiti. Totul depinde -ce temperaturade coacere a clatitelor va avea tigaia. Aceasta este prima mea clatita din aluatul cu oua de casa. O scoatem, si procedam mai departe cu aluatul din vas. Din cind in cind , incalziti bine tigaia , lasati-o putin deoparte sa se raceasca si coaceti mai departe. Din prima receta de aluat de - se pot coace cam -12-15 clatite, din aluatul de mai jos -25-28 de clatite.
Clatitele se primesc foarte elastice si gustoase.
Clatitele se primesc foarte elastice si gustoase.
Dupa cum vedeti se prevede prin ea.
Acesta este culoarea aluatului preparat cu oua cumparate din pravalie si culoarea clatitei coapte.
Daca tigaia este incinsa bine si nu o lasati deoparte sa se raceasca putin , dar incepeti sa coaceti clatitele - veti primi asa rezultat- daca este unsa tigaia cu slanina, dar daca veti incalzi ulei in tigaie si peurma il turnati intr-un vas aparte uleiul si veti praji aluatul in ea la temperatur inalta - veti primi o clatita toata gaurita de culoare maronie .
Din practica mea- - clatitele se primesc , cu gauri sau fara, mai maronii sau mai galbene - in dependenta de focul , la care veti coace aluatul si in dependenta de materialul, din care este facuta tigaia.
MULII din CLATITE
Aici veti gasi - PAS CU PAS - cum se prepara clatitele.
Vreau sa va arat , cum se fac MUlii sau degetele din Clatite. Este o mincare delicoasa de sarbatoare , care se servesc la masa in ultimul rind. Credeti-ma, ca nici un oaspete nu se refuza sa guste din aceaste clatite. Atit de gustoase sunt - ca iti "lasa gura apa" cit de satul nu vei fi, oricum le vei minca. Eu cind le servesc la masa, trebuie sa-mi lac citeva mulii aparte intr-o farfurie , pentru ca, nu le mai gasesc in momentul , cind ma asez la masa.
VINATA PRAJITA IN SOS PICANT
Aceasta gustarica din vinata mereu o gasesti in frigiderul meu .Ea nicodata nu-mi lipseste de la masa de sarbatoare ,deoarece este o gustarica deosebit de intrebata la masa de sarbatoare. Le este pe placul tuturor. Este imposibil sa o prepari in portiuni mici, deoarece dispare f.repede.
- 2.5 кg vinete
- 0.25 l apa fearta - rece
- 0.25 l otet de masa de culoare stravezie ( nu rosie) de 6 sau9%
- 100 gr de usuroi curatat
- ardei rosu dulce (cantitatea dupa dorinta)
- 2 buc. de ardei iute ( la dorinta se schimba cantitatea)
- sare
- 300 ml ulei pentru prajire
Modul de preparare :
Vinetele se taie in felii de grosimea 1.5-2 cm . Intr-un vas mai larg se pune vinata in rinduri si se sareaza fiecare rind de vinata. Deasupra se aseaza un press. Vinata se lasa pentru 40-50 minute sub press , ca sa iasa sucul cel amarui din ea.
In timpul cind vinata sta sub press , se prepara adjika :
Se curata usturoiul , la ardei dulci si iuti se scot semintele si se taie in fisii lungarete. Legumele se dau prin masina de tocat sau se farimiteaza in combain , se adauga apa fiarta clocotita si pe urma racita, otetul si se amesteca bine. Sare nu adaug , deoarece vinata a fost sarata inainte de preparare. Dar vedeti dupa gustul vinetei cind este de sarata. Daca nu este deajuns saratica la gust, apoi adaugati sare in adjika. La dorinta se poate adauga ardei rosu mai mult de 2 bucati, si se poate exclude sau adauga ardeiul iute. Dar pentru prima data va propun sa pastrati aceasta cantitate de legume , deoarece nu este vinetele obtin un gust iute moderat.
Intr-un vas mai mare se aranjeaza toate legumele in rinduri, adica un rind de vinete , peste ea turnati adjica , vinata si , din nou adjica. La sfirsit turnati toata adjica preparata deasupra vinetelor.
Se pune la marinat vasul cu vinete pentru o perioada de minim 4 ore.
Daca stiti, ca gustarea din vinete va fi mincata in 2-3 zile ,nu e nevoie sa o dati in fierbere. Pastrati-o in frigider .
Insa daca e nevoie sa o pastrati pe un termen mai lung , atunci vasul il puneti pe foc - aduceti compozitia pina la temperatura de clocotire - dar numai sa inceapa sa clocoteasca. Stingeti focul si raciti totul. Se pastreaza in frigider pina la o saptamina.
Se poate conserva in borcane pe iarna.
Dupa un timp scurgem bine vinata de sucul care l-a lasat , o stergem fiecare felie cu servetele de hirtie.
Se prajesc in tigaia incinsa bine cu mult ulei , pe o parte si alta pina ea capata o culoare rozovioara- putin marou. Toata vinata se prajeste in 20 de minute.
PAPANASI DIN PIEPT DE GAINA CU CIUPERCI
Ingrediente:
un kg de piept de gaina
2-3 oua
5 linguri de faina
ulei pt prajit
Implutura:
200-300gr de ciuperci proaspete
80 gr. cascaval
o ceapa
3-4 catei de usturoi
piper negru macinat
marar dupa gust
Mod de preparare:
Pieptul de gaina se imparte cu ajutorul cutitului in felii.
Fiecare felie se pune intre 2 pelicule si se bate usurel cu un ciocan de lemn pina se mareste inlatime. Se scoate numai pelicula deasupra, se pipareaza si se pune cu o lingura implura din ciuperci cu cascaval. Se infasoara cu ajutorul peliculei. Rulada primita se rostogoleste prin faina turnata intr-o farfurie plata, pina faina se imbiba pe toate partile ruladei . Se arangeaza pe un fund de lemn curat.
La fel se procedeaza cu celelalte felii din piept de gaina.
Se lasa ruladele cca 10 minute pe fundul de lemn , pentru ca sa se imbibe faina in carne, ea se umezeste putin.
Se incalzeste bine o tigaie mai lata in diametru cu ulei la un foc normal ( nu prea tare). Se amesteca ouale si putina sare cu o furculita, intr-un vas mai lat.
Toti papanasii se rostogolesc din nou prin faina, peurma prin ouale amestecate si se prajesc in tigaia incalzita bine , rostogolindu-le mereu prin ulei pina se prinde o pojgita de ou imprejurul lor, dupa aceia, se scade focul si se prajesc cca 10-12 minute, cind pe o parte, cind pe alta a papanasilor pina primesc o culoare aurie.
Prepararea impluturii :
Se curata si se taie ceapa in rondele subtiri , ciupercile se spala si se taie feliute , usuturoiul se curata ci se marunteste putin. Toate aceste produse se prajesc in tigaie incinsa cu ulei in jurul de 10 minute. Se toarna intr-i sita sa se scurga uleiul. Intre timp cascavalul de tip tare, sa rade prin razatoare si se adauga la cipercile prajite. La fel se adauga marar dupa gust, si piper negru maruntit.
Se amesteca bine. Implura o folosim dupa ce s-a racit bine
atentie - nu se adauga sare, deoarece cascavalul ii va reda gustul sarat, si marar, dupa preparare, tot timpul rada un gust mai sarat la mancare.
Se servesc la masa calzi sau reci, sunt la fel de gustosi.
Daca aveti de preparat pentru masa de sarbatoare mai multi papanasi ,se prajesc citeva minute pe tigaie, pentru ca sa inveleasca oul pe toate partile papanasii si dupa aceia ii coaceti la cuptorul incalzit 200 C timp de 10-15 minute.
Se servesc la masa taiate in portiuni cu mulii praprate din clatite cu implutura sarata din brinza de vaca si cascaval.
Combinatia gustului este o minunatie.
CHEC FRAGED AURIU
Ingrediente:
300 gr.de faina de calitate superioara
2 linguri de amidon din cartofi
250 gr de brinza de vaca
200 gr. de zahar
150 gr. de unt sau margarina
3 oua
1 lingura rasa de bicarbonat de
sodiu stinsa cu suc de lamie sau otet
4 linguri de suc de portocale
coarja rasa de la o portocala
½ lingurita de sare
1 lingurita de coniac sau rom
Se cerne faina prin sita . Se bat ouale cu zaharul ,pina se topeste zaharul , se adauga sucul si coaje de portocale si se amesteca bine.
In alt vas se amesteca faina , amidonul , sarea si bicarbonatul de sodiu pina primim o compozitie omogena.
Se Adauga pe rind , untul moale , peurma ouale si se mai bate citeva minute cu telul bine, pina primim o masa omogena spuma.
La sfirsit se amesteca bine cu brinza de vaci cu o lingura de lemn .
Toata compozitia se toarna intr-o forma de silicon si se coace la cuptor, care este incalzit in prealabil pina la temperatuara de 200 grade.
Se coace 20 minute la aceasta temperatura si peurma, t-ra se scade pina la 160 grade si se mai coace checul inca 20-25 minute.
Se scoate forma cu checul din cuptor si se lasa vre-o 10 minute sa se raceasca , deoarece este foarte fraged. Peurma se rastoarna pe un platou, se raceste bine si se orneaza dupa gust cu zahar pudra sau glazura .
PLACINTE MOLDOVENESTI "Poale´n brau", SARALII
Prepararea aluatului :
1 kg de faina
0.5 pahar (200gr) de ulei fara miros ( pt aluat)
2 oua
2 lingurite de Sare
Apa Calduta 350- 400 ml
ulei pt uns masa
Unt topit 100gr
Toate ingredientele sa fie aduse la temperatura camerei.
Cernem faina prin sita intr-un vas mare. Adaugam uleiul si amestecam in maini faina cu uleiul. Aparte intr-o cana adaugam oul si sarea, se amesteca bine, dupa aceia se adauga apa calduta si iara se amesteca
. In faina cernuta se toarna putin cite putin apa calduta si se framinta pina obtinem un aluat neted , elastic si molcut la pipait . Framintam vre-o 10-15 minute. Este foarte important de framintat bine si mult aluatul, ca sa nu aiba bule de aer, pt ca se va rupe in momentul intinderii foiii de aluat.
Il acoperim cu un prosop de in si lasam aluatul sa se odixneasca.- minimum 1 ora.
Peste o ora se taia aluatul in parti egale in bilute – putin mai mari, decit marimea unui ou mare.
Turtim fiecare bucatica de aluat cu mina si le-ungem fiecare in parte cu putin ulei. Le imprastiem pe masa de lucur sidin nou le lasam sa se odixneasca – cam 15 minute.
Pe masa curata turnam putin ulei si o ungem masa cu mina . Intindem cu citorul 2 foi de placinta de o marime normala. Aici sunt 2 metode de intinderea aluatului pina la o stare foarte subrtire , ca foaia de tigara, dar eu in mod special le-am intins cu maina pe masa fiecare foaie de aluat in parte , pt ca este o metoda mai usoara pentru incepatori.
Alta metoda este intinderea aluatului pe mainele unse cu ulei, dar lasam pt alta receta aceasta metoda.
Urmariti dupa foto de jos. Dupa ce s-a intins o foaie de aluat , o stropim cu unt .
Procedam la fel cu a doua , o suprapunem peste cealalata foaie intensa si stropita repartizam implutura pe aproape toata suprafata si incepem sa apucam cite un capat de aluatul intins pe cerc si sa-l lipim la central unul linga altul . Aceasta metoda de lipire a aluatului se mai cheama in popor Placinta POALE´N BRAU.
Dar dupa aceasta metoda se prapara placinte din aluaturi preparate dupa diferite recete. Incetul cu incetul voi expune si aceste recete.
Se unge cu ou batut suprafata placintei si o punem pe o tava unsa cu putin ulei .
Se coace intr-un cuptor incins bine la temperatura de 180 grade - 10-14 minute. Urmariti , va rog mult cuptorul D-stra , pt ca fiecare cuptor este individual.
Tot aceiasi placinta se poate praji int-o tigaie mare cu ulei mult pe o parte si alta. Eu le prefer la cuptor sa le fac , pentru ca in tmp ce se cos eu dovedesc sa le prepar celelalte placinte.
Dupa ce sunt scoase din cuptor ele sunt crocante si putin uscate la suprafata. Lo dorinta pot fi mincate asa, sau unse cu putin unt, puse una peste alta , invelite cu un prosop si lasate sa se inmoaie. Sunt la fel gustoase. La fel , se pot incalzi a 2 zi , si mincate din nou cu aceiasi pofta.
Aceste placinte in popor le spun SARALII
Se poate repartiza implutura de-alungul unei parti a aluatului intins, suprapus unul peste altul, si inrolat cu ajutorul mainilor IN FORMA DE SPIRALA , sau IN FORMA DE CIFRA OPT , sau la fiecare 15 cm ruladacu implutura , de o pilda din brinza , sau din cartofi ferti tocati, se suceste putin cu miina si se rupta ( vezi foto de mai jos) .Se primesc niste placinte-rulade mici care se prajesc foarte repede pe tigaie .
Se prajesc pe tigaia incinsa bine, sau in cuptor- La dorinta
Despre impluturile pentru placinte - eu le voi descri intr-un post aparte. Unica , va spun din start, ca la acest aluat implutura nu trebuie sa curga zeama din ea, trebuie sa fie mai uscata .
Sunt o sumedenie de moduri de preparare si aranjare si coacerii acestui aluat. cu multe din ele vom face cunostinta pe parcurs.
Abonați-vă la:
Postări (Atom)