Ganduri, scrise pe fila



Festivalul blogurilor gustoase isi incheie activitatea sa pe 31 ianuarie. Am primit 33 de voturi la
Vreau sa Va spun un MULTUMESC din suflet , pentru cei, care au gasit cele 3-4 minute din timpul sau,  si mi-au oferit o multumire in forma de VOT.  Sunt multe , sau putine - eu nu le numar .
Eu imi cunosc bine aportul meu in acest blog, si stiu , ca  mai tarziu , sau mai devreme, o sa-si aduca roadele sale pentru fiecare din voi , si pentru noua generatie.

Nu am mai primit de la Gustos.ro o cerere , de a raspunde la intrebarile , puse de el. 
Deaceea,  am hotarat sa mai deschid o paranteza din SUFLETUL MEU , sa intelegeti, daca ati facut alegerea corecta sau nu.

Cum ai inceput sa ai un blog gastronomic?
 Aproape 4 ani in urma , am hotarat sa-mi deschid  o tema cu retete culinare pe un sait international,  in limba rusa . Am facut-o din dorinta de a ma impartasi cu gospodinele , care doresc sa cunoasca multe retete, trucuri culinare si secrete , dar  nu le pot gasi in cartile culinare si in reviste.
Peste 6 luni am intrerupt activitatea mea . Si urmarind dupa ea , citind comentariile , am observat , ca este foarte solicitanta. La un moment dat , mi-am dat seama , ca a ajuns cifra primului  milion de vizitari,  al  doilea milion de vizitari ...  Si imi zic- vaaaii , recetele noi, de glamour nu sunt atata de solicitate , inseamna, ca e necesar sa scriu si  in limba romana  .Deja am ajuns la pragul  milionului cu numarul 3 .
Acum , am inteles , ca  a venit timpul , sa deschid un SAIT PERSONAL  in limba rusa si romana- la dezvoltarea  caruia   lucrez la moment .   Pauza , care a aparut pe blogul meu, ea isi va aduce roadele sale  intr-un timp scurt. Cunosc foarte bine , deja , unde " va doare , si cum sa va lecuiesc".

Ai vreun bucatar favorit?
Ca sa poti aprecia munca unui bucatar ,  e necesar sa gusti, sa mananci din mancarea,  preparata de el.
Pentru ca fiecare bucatar are gustul lui ,specific,  la mancare. Nu fiecare bucatar , stie A DA GUST BUCATELOR  PREPARATE.
Cunoastem  cu totii , ca daca doua gospodine vor prepara aceleasi bucate , in acelas timp , din aceleasi produse - gustul final,  va fi diferit .
Are un sharm deosebit in a povesti si a arata , cum se prepara retetele  Jamie Oliver. Deaceia , el este preferatul meu.
De unde te inspiri in arta culinara: carti de bucate, reviste, emisiuni, bloguri, site-uri?
Cand eram mica ,  cautam toate revistele , unde erau retete culinare . Taiam cu mare staruinta filele cu  retete
( pe atunci , nu erau expuse cu poze ) si le lipeam intr-o carte, fila peste fila. O am pastrata si in zilele de azi . Dar sursa mea de inspiratie  si dragoste pentru arta culinara- au fost bunicele mele.
Deja  pe la varsta de 25 de ani , preparam o multime de bucate  si  ma impartaseam    cu multe secrete si metode de preparare a lor. Acum lucrez asupra fiului meu, vreau sa-i transmit tot , ce cunosc .

Care a fost cel mai mare dezastru culinar pe care l-ai avut?
Cel mai mare dezastru culinar a fost surpriza, care am dorit sa o fac bunicilor,  la 10 anisori, care ii aveam . Am facut pentru prima data  , circa  6 placinte cu branza si marar proaspat.. Bineinteles , ca stiam , ca e necesar , sa fie  prajite  . Au  iesit foarte rumenite , dar crude inauntru lor, se lipea cutitul de aluat .
Bunica m-a laudat foarte mult si a scapat situatia. Le-a copt in cuptorasul ei si au iesit  foarte  gustoase .

Daca ai avea un restaurant, ce profil ar avea, care ar fi specialitatea bucatarului si unde ai vrea sa se afle din punct de vedere geografic?
As dori sa am un restaurant  in stil rustic,la poalele Codrului, intr-o poiana de stejari  . Sa fie vazut , la prima vedere,    un cuptor adevarat, unde sa se coaca  de bucatarese tinere - paine, placinte, invartite, bucate din carne , bucate din legume. La intrare in restaurant  ,orice oaspete sa fie  servit cu un paharut de   vin rosu sau  alb , preparat in conditii de casa, 
Fiecare oaspete ,  sa poata manca din o bucata de paine calda  ,din  o bucata de placinta fierbinte ,  recent, scoasa  din cuptor , pentru a simti gustul si farmecul lor cu adevarat, pentru a simti gustul bucatelor "CA LA MAMA ACASA".   As numi acest restaurant ,  in asa fel - "In Casa Mare a Anisoarei". Ma doare mult, ca se pierd traditiile noastre.

Care au fost cele mai pretentioase retete gatite de tine vreodata?
Nu mi-a reusit vreodata  sa prepar bezeau  din albusuri si nu am incercat sa o mai prepar, de ceva 15 ani.

Ce retete ai recomanda utilizatorilor incepatori de pe blogul tau?
Am o gama mare de retete ,care sunt descrise cu amanuntul si  , iar la cele mai grele retete , in a prepararii lor  , sunt expuse pozele, pas cu pas. Sunt retete pe gustul si alegerea fiecaruia, sunt foarte multe retete cu specific festiv . Deaceia e necesar sa aiba DORINTA , sa gaseasca  timp, sa rasfoiasca fila cu fila si sa-si faca alegerea sa.
"Daca nu o sa va faceti SINGURI Sarbatoarea Sufletului - putini o sa va ofere aceasta ocazie."
Deaceia gatiti cu placere si alintati-va pe cei apropiati, pe cei dragi sufletului vostru.

Care este reteta ta preferata si/sau care este cea pe care o gatesti cel mai des?
Totul,  ce este legat de clatite , de placinte.


Ai vreo reteta mostenita din familie, o reteta a copilariei tale?
Sunt nenumarate .  Deobicei ma starui sa relatez de la bun inceput sursa.

Ce meniu si ce pregatiri ai recomanda pentru o masa cu prietenii? 
ha-ha-ha . Toti vin la placintele mele , mai ales la acelea in foi, preparat in conditii de casa, care nu se compara la gust , cu acel aluat , cumparat in comert.
Sunt intrebati foarte mult  MICII, preparati de mine , si vreau sa spun , ca difera mult   reteta mea de mici ,  de cele obisnuite de noi , si anume , gustul lor depinde de metoda framantarii tocaturii din carne de vita si putin porc .Incercati,  si veti vedea deosebirea radicala.
Dar sunt zile , cand spun toti in cor   "venim  la clatite" - si atunci pentru mine e ceva deosebit - este"cantecul meu "  cel mai drag sufetului.

Daca ai vrea sa salvezi in capsula timpului cele mai tari cinci retete, care ar fi acelea?
Hmm- ,in fiecare din ele a ramas o particica din sufletul meu , am depus munca si timp,  pentru ca ele sa ajunga la voi in starea ceea , care le vedeti. Merita sa fie salvate toate -fara nici o vorba.




Daca ai putea sa alegi o tara in care sa te nasti din nou, pe care ai alege-o din punct de vedere culinar?
Numai tarisoara mea. Sa tineti minte una- unde nu v-ati afla, cat de frumos, destept si nu stiu ce sunteti- peste tot sunteti straini . Numai acasa -  TE SIMTI CA ACASA.

Care sunt restaurantele tale preferate? 
Imi place - sa  simt gustul fiecarii bucatarii, pentru a face complaratie.Dar stiu, ca cea mai gustoasa bucatarie este a NOASTRA. Si nimic nu se compara cu ea.

Cat de mult experimentezi in bucatarie? Respecti retetele cu strictete?
Mereu  ,sa aduc ceva nou unei retete.

Care este cel mai frumos compliment pe care l-ai primit pentru mancarea pe care ai gatit-o?
Un pupic pe obraz la sfarsit, dupa ce s-a mancat totul de pè masa si un multumesc. Iar  daca imi mai spun , ca mi-am lins toate degetele -este in deajuns .



Ai trecut prin vreo intamplare amuzanta legata de gastronomie?
Am fost invitata  pe la varsta de 15 ani  la cineva in ospetie, pentru ai ajuta sa prepare mancare pentru o masa festiva - si m-a intrebat - ai copt vreodata clatite . Sigur , ca am  spus -DA .
Si ma intreaba - tu le faci din 10 oua la un 1 litru de lapte - zic ca DA. Am aflat pe loc si reteta...
. Si ce credeti  am facut repède aluatul - dar cand sa le coc  ... hahaha... se coceau ele, dar cum sa le intorc pe partea cealalta  , .... SE LIPEAU ... si nu o mai puteam desface. Le ascundeam prin buzunare de la sortulet, dar dupa ce s-au umplut buzunarele , le azvarleam dupa aragaz jos.  Si dupa 6 clatite coapte si  azvarlite,  am inceput sa fac pentru prima data CLATITE. Au iesit foarte gustoase.  

Alimentatia sanatoasa este o chestiune tot mai importanta pentru zilele noastre, suntem inconjurati de alimente nesanatoase. Ce sfaturi, recomandari le dau tinerelor mamici pentru a-si hrani sanatos copiii?
In primul rand , sa-si  alapteze copilul, daca are asa posibilitate, sa nu asculte , ca se va ingrasa- nu este drept. Eu am sa scriu aparte , un articol despre ingrasare . Foarte important,  sa invatati  copilul sa bea apa curata, sucurile naturle dizolvate cu apa , sa-l deprindeti sa bea apa.  Si cel mai principal -  sa fie preparata mancarea,  pireurile, terciurile ( fara lapte )  pentru copil,  de insasi,  mamica.
Se poate prepara o cantitate mai mare si peurma repartizata in borcanase de sticla mici ( si nu in altceva)  , peurma pastrate  la congelator.Mancarica , preparata din lactate nu se congeleaza, ea isi pierde gustul initial.
Nimic nu se compara cu gustul  mancarii  , preparate in conditii de casa. Si nu uitati , ca in fiecare mancarica  preparata - este pusa dragostea mamicii pentru ingerasul ei. Dar copii simt aceasta foarte mult. 

Care este reteta de pe blogul tau cu cel mai mare succes?
TORTUL "NAPOLEON " N 2. si  cred , ca a venit timpul sa expun reteta , PAS CU PAS in poze.


Ai bloggeri culinari preferati? Care sunt acestia?
Mie imi place orice gospodina, care simt , cu cata dragoste si pasiune gateste diferite bucate  si isi alinta familia sa.

Despre ce altceva ai vrea sa ne mai vorbesti?
Iubiti-va plaiul natal, iubiti-va istoria ,  iubiti-va  graiul natal, iubiti-va bucataria  mamei si a bunicilor , cu o multime de bucate  gustoase si sanatoase. Sunt atate orizonturi  nedeschise  , atatea lucruri frumoase de facut si de scris , pentru ca sa cunoasca o lume intreaga, traditiile noastre in ARTA CULINARA . 
Ati vazut multi chinezi, multi japonezi, multi americani sa descrie atat de mult , despre bucataria romaneasca . De ce clatitele pufoase, care erau preparate de mamicele noastre la fiecare pas, in cateva minute,   e necesar  sa le numiti PANCEIK american?...............
Incercati , sa priviti  si sa pretuiti cu alti ochi , TOTUL ,  ce va inconjoara . Gasiti in orice lucru simplu  ceva frumos . Nici nu Va inchipuiti , cate lucruri frumoase si nedescoperite  trec pe langa noi   ... ZI DE ZI .   


Va iubesc mult  si Va astept sa descoperiti noile orizonturi  in ARTA CULINARA 
a Bucatariei Noastre  Traditionale 
impreuna cu mine , Anisoara.
Usile Casei Mare sunt deschise pentru fiecare din Voi , si sunteti asteptati 
cu PAINE  si SARE !


MULII IN FORMA DE SILICON


 Alta ideie de a servi clatitele la masa festiva sau  pentru ocazii speciale.  E necesar sa preparati 16 clatite pentru aceasta forma. Sa nu   ganditi , ca este foarte mult de lucru - cca  40 de minute . In momentul ,cand se coc clatitele , se poate , paralel,  sa le taiati si sa  inveliti cu implutura in degetele mici. 
Efectul si gustul  acestor clatite  este ceva extraordinar. Se mananca in 10 minute de pe masa. Va spun, ca nu dovediti sa va asezati la masa , deoarece oaspetii, deja , au mancat tot.
Sunt foarte finute , putin dulcii si aromate  la gust.

Ingrediente :
  • 16 clatite
  • 450 gr de branza de vaci, stoarsa bine
  • 2 oua
  • 50-70 gr de stafide
  • aroma de vanilie
  • 2 linguri de zahar
  • o lingurita de sare
  • pentru acoperirea muliilor 
  • 100 gr de unt molcut
  • 100 ml de frisca
  • 2 oua 
  • o lingura de zahar

numai ca e necesar , sa taiati clatitele in 3 parti , nu in patru , ca in receta sus indicata.



Se aranjeaza o clatita si se unge cu unt topit cu o pensula. Se prepara muliile din clatite , taiate in 3 parti si implutura din branza de vaci, care e necesar sa o amestecati foarte bine inainte de preparare. Muliile se umplu cu branza si se aranjeaza in forma de silicon in 2 randuri .Intre randuri se unge cu putin unt topit, 
pentru ca ele ,sa nu se lipeasca itnre ele. 

Dupa aceia ,  se bat 100 ml de frisca cu 2 oua si o lingura de zahar,  si se toarna in forma de silicon , pentru a acoperi golurile . Se acopera cu alte 2 clatite ramase si se da la cuptorul incalzit la 180C, 
timp de 35 de minute. 

Se scoate forma cu atentie din cuptor, se lasa sa se raceasca  putin,se inlatura acele 2 clatite deasupra lor,  se trece cu maina atent pe conturul formei, pentru  a desprinde de marginile ei . se rastoarna pe un platou. Se orneaza la dorinta. Eu am ornat cu cirese , cumparate din comert. Daca observati , ceva lichid imprejurul farfuriei este lichidul de la cirese.  Va recomand sa-i  preparati si veti vedea , 
ce deliciu sunt.
Pofta buna !




CORONITA DIN CHIFTELUTE


Sunt sigura,  ca multe gospodine tinere au asteptat in ajunul sarbatorilor de iarna multe recete de sarbatori , expuse de mine.  Tine-ti minte zicala ceea , ca bine a spus-o ,cine a spus-o candva ,
"PORCUL NU SE INGRASA INAINTE DE CRACIUN ."
Prin acesta zicala  vreau sa accentuez, ca blogul meu este plin de recete festive , care sunt expuse cu  mult timp inainte  , pentru ca voi sa aveti de unde face alegerea , sa o preparati cu mult timp inainte de sarbatori , si sa decideti singure -este pe gustul si placul vostru sau nu. 
Aceasta o voi face si in continuare, voi expune recete pentru masa festiva, dar voi cu timpul preparatile si alegeti-va un meniu de sarbatori. 
Am o ideie , dar am sa o dezvolt putin mai tarziu, si am sa va  lamuresc niste reguli pentru alegerea si compunerea unui meniu special , pentru ocazii speciale.


O ideie interesanta , si destul de spectaculoasa la o masa festiva. Preparati chiftelute din carne tocata  dupa receta , care o preferati demult , sau dupa receta, care va fi expusa aici. 
Chiftelutele formate se  aranjeaza  in forma de coronita , se  coc la cuptor si peurma coronita  se poate umplea si aranja dupa dorinta voastra. Din start am vrut sa prepar aceste chiftelute cu ciuperci , prajite cu ceapa si usturo,. dar m-am oprtit. Am lasat acest gol sa-l umpleti singure , cu ce doriti.

Un moment , la care doresc sa atrag ATENTIA. Dupa ce s-a copt la cuptor , timp de 30 minute , coronita de chiftelute , se lasa un timp sa se raceasca putin , peurma se scot atent cu o spatula lata , cate trei chiftelute din coronita si se aranjeaza cu mare atentia pe platou. 
In asa mod, in trei , ele nu se desfac si se pot aranja cu usurinta , formand coronita la loc. 


Pentru masa de Sfintele Paste , puteti sa preparati aceasta coronita, sa o raciti, si sa o umpleti cu oua rosii.
Fiecare chifteluta se poate coace cu o surpriza inauntrul ei , si la masa va fi foarte amuzant pentru fiecare , care va gusta din ele.  

Pe blog am destule recete din carne tocata . E necesar sa alegeti, una la placul
vostru si sa o preparati in acest mod.


Un sfat mare pentru gospodinele tinere: Niciodata sa nu preparati recete noi in ajun de  sarbatori,  
E NECESAR SA FIE INCERCATE DIN TIMP .
Aceasta sa va fie o regula pentru toata viata. 



CARNATI , PREPARATI IN CONDITII DE CASA


Pentru prepararea carnatilor de casa nu e necesar de o cantitate anumita de ingrediente, se poate folosi cantitatea dorita.

Ingrediente :
  • carne de porc
  • carne de vita 
  • slanina 
  • shoric
  • cateva oase pentru fierberea bulionului
  • piper negru si rosu macinat
  • cimbru uscat
  • usturoi
  • mate curatate de porc


Mod de preparare :

Carnea de vita se curata de pelicula si grasime si se trece de 2 ori prin masina de tocat cu gauri mari. Se sareaza, pipareaza si se pune intr-un vas acoperit pentru 24 ore la murare.

Pentru carnati se alege carne mai slaba sau daca carnea de la burta este in fasii cu multa carne o folosim pe ea. Carnea  se taie in fasii de 1-2 cm se framanta indesat si mult ,cu sare mare  si piper negru macinat . Se inveleste  in hartie de pergament  si se pune in frigider pentru 48 de ore la murare .
cantitatea de sare - 20-25 gr la 1 kg de carne.

Alta metoda :toata carnea de porc , taiata in fasii  se pune intre hartia de pergament . Se ia sucitorul si se bate bine peste hartie carnea sarata si piparata.

Ca orientir, la 2 kg de carne de porc se ia apr. 1 kg de carne tocata de vita  si  circa 300 grame de slanina, in dependenta ,cat este de grasa carne de porc .


A treia zi se fierbe oasele si soricul  cu apa  rece , cu ceapa cruda, cativa catei de usturoi, frunze de dafin  si boabe aromate, sare . Se fierbe  o supa gustoasa , putin sarata la un foc mic timp de 2-3 ore. Seadauga tot usturoiul pisat si se lasa pe o ora sa-si imbibe aroma de usturoi.  Se trece supa prin sita deasa sau prin tifon impaturit in 2-3 straturi. Vom primi o supa ( bulion )curat  si foarte gustos. Soricul se da prim masina de tocat.

Intr-un vas lat si mare se adauga carnea de porc  , macerata cu sare si piper negru, carne de vita , tocata si macerata cu sare si piper, soricul, fiert si  trecut prin masina de tocat, usturoiul pisat ( daca doriti , adaugati usutroiul direct in tocatura ) , slanina , taiata cuburele mici( optional) , cimbru uscat si busuioc , piperul rosu , se amesteca bine totul.
Dupa aceia se adauga cate putin bulionul primit dupa fierberea oaselor. Se adauga si se amesteca mereu cu maina, se framanta totul , pana vedeti ca  bulionul se incorporeaza in toacutura pentru carnati. Acest procedeu ii face carnatii foarte suculenti.  Dupa ce ati incorporat bulionul in tocatura ( circa 100 ml la 1.5 kg de tocatura ) se bate cu palmele foarte mult tocatura , se intoarce tocatura pe cealalta parte si iara se bate cu palmele.Luati  cu ambele maine  tocatura toata  sau o parte si azvarliti in vasul de tocatura de la  inaltime , cam de 20-30 de ori. Acesta procedura se face , pentru ca sa se incorporeze foarte bine bulionul in carne si totodata sa primiti o tocatura deasa , ca la salamul cumparat.  Se umple matele subtiri , curatate si spalate in prealabil , si la o anumita distatnta se leaga cu sfoara. Va staruiti sa nu raman aer in mate. Dupa aceia e necesar sa atarnati carnatii de cuie la o inaltime mai mare sa se scruga bine pentru 24 de ore.

metodele de preparare finala :
1. Se afuma la fum fierbinte in afumatoare,  timp de 4-5 ore.

2. Se afuma la fum rece timp de 7-10 zile , cate 2-3 ore in fiecare, zi.

3 Carnatii se coc in cuptor in tava , care este acoperita cu crengute de visin uscata sau proaspete , unde este turnat apa cu ulei.Carnatii se pun pe crengutele de visin si se coc la temperatura de 170 C timp de 2-3 ore. Matele se inteapa inainte de copt. Carnatii se imbiba cu aroma crengilor de visin sunt deosebit de gustosi.

4. Se face foc ca la frigarui, se afuma timp de 20 minute la fum de frigarui, peurma se invelesc in tifon si se coc pana la urma in cuptorul preincalzit pe tava la  temeperatura de 170C timp de 1-1.5 ore.

5. Se prajesc pe tigaie incalzita in prealabil . Se inteapa matele.

6. Se fierb  timp de 20 de minute,  se scurg  bine si  peurma se prajesc.

7.Se coc la gratar. Se inteapa matele .

Vedeti cate metode sunt , alegeti si preparati.


 Pastrarea carnatilor

 1. Daca carnatii sunt afumati la afumatoarea cu fum fierbinte, atunci indata se pun in borcane sterilizate si se trage capacul. Se racesc borcanele si se pastreaza la beci un timp indelungat. Nu e nevoie sa umpleti toate golurile din borcan. E nevoie sa fie sterilizat bine borcanul.

2. Se coc carnatii in cuptor si peurma se pun in borcane , se toarna untura topita si se pune un capac.

3. Carnatii se afuma cu fum fierbinte sau rece la afumatoare si peurma se pastreaza intr-un loc racoros in stare agatata.



SANGERETE CU HRISCA



Ingrediente :
  • 1 kg de hrisca 
  • 400 gr de slanina
  • 800 gr de ceapa
  • 0.5 litru de lapte
  • piper negru macinat
  • piper negru aromat
  • usturoi
  • sare
  • sangele de la porc - cantitatea dorita  ( a treia parte din cantitatea de implutura)
  • mate curatate de porc  
 Modul de preparare : 

Hrisca se prajeste pe o tigaie bine incalzita, in modul cum se prajeste rasarita . Toate boabele crapa si apare o aroma foarte placuta de prajeala.

In ceaun  se toarna hrisca prajita si se acopera cu apa rece  cu 2 cm deasupra ei. La suprafata vor iesi boabe de hrisca prajita , mai arsa , se inlatura cu o lingura. Se amesteca bine, si dupa aceia  se varsa apa aceasta si se toarna alta apa curata fierbinte , se pune capacul si se fierbe timp de 15-20 minute, pana dispare toata apa.
      Slanina de la burta (2 parti )¨  se taie in cuburele mici  si se prajeste timp de 5-7 minute , peurma se adauga ceapa   si totul se prajeste pana ceapa se aureste . Toata prajitura   se adauga in ultimele 5 minute de fierbere a hriscai . Se amesteca bine. usturoiul ( cantitatea dorita, dar eu adaug o capatina ) se piseaza bine si se adauga la hrisca.
      Deasemenea se adauga laptele si sangele , turnat prin sita.A treia parte de slanina se taie cuburele mici si se adauga , in stare cruda in tocatura de sange. Se sareaza, pipareaza si se amesteca totul foarte bine. Se va primi o tocatura molcuta si umeda.Se lasa tocatura sa se raceasca bine . Intre timp pregatim totul necesar pentru umplerea matelor. E mai bine de folosit matele groase de la porc curate foarte bine in prealbil, si tinuta multe ore in apa cu sare .



      Pentru umplerea matelor e necesar sa avem un dispozitiv spasial la masina de tocat. Daca nu aveti , atunci folsiti o leica cu gura mai lata . Se leaga bine cu ata de bumbac la un capat matul si se umple cu toactura. Nu se adauga multa tocatura sa fie liber prin mate , dar nic aer nu e bine sa lasam, deaceia dupa ce legam la o anumita distanta matul implut, e bine sa-l spargem putin cu acul,, ca sa-i iasa aerul, si in aldoilea rand sa nu crape in timpul fierberii. Se fierbe in apa clocotita cu frunza de dafin sub o greutate de asupra matului implut , la o temparatura domola, timp de o ora. se scoate din vas, si se pune intre 2 scanduri sub press, sa se scurga bine sis a primeasca o forma. Dupa aceia se poate afuma la afumatoare timp de o ora -1.5 , sau se coace in tava de la cuptor la temperatura de 170C timp de 45 minute. In timpul coacerii in cuptor deasemenea, se inteapa cu un ac matul implut, in unele locuri , pentru a evita craparea lor.Cand din mat iese sucul limpede , atunci sangeretel sunt gata preparate.

      Este foarte gustos la masa , servit  in starea preparata de mai  sus, sau taiat in felii cu latimea de 1,5 cm si prajit pe tigaie. 

      Se serveste la masa cu varza calita la cuptor, sau cu sos alb cu nuci pisate. 
      Timpul de pastrare este pana la 2 saptamani, dar nu invelit, in loc racoros. Daca e ger afara , se paote pastra si pana la 3 saptamani.

      Alta metoda de pastrare este : se aranjeaza in borcane bucatile , taiate de sangerete si se toarna cu untura topita deasupra. In asa mod se pastreaza la rece , in beci un timp mult mai indelungat. 

      Hriscsa se poate inlocui cu orez - numai ca cantitatea de orez este 800 gr la cantitatea de ingredientele mai sus.


      MEZELURILE DE CRACIUN

       


       PASTRAMA DIN MUSCHI DE PORC ,
      preparata in conditii de casa



       CARNATI DE CASA


       CEAFA AFUMATA in conditii de casa



      SANGERETE CU HRISCA

      recetele lor si a altor preparate dupa taiere porcului vor urma

      DULCIURILE MELE DE CRACIUN

       TORT-CREMA DE CIOCOLATA CU NUCA 
        receta va urma



      CREMA -CARAMEL   
      receta va urma



      BULGARASI DE OMAT
      receta va urma

      DULCIURELE MELE DE REVELION





      TORT-CREMA DE BRANZA CU MAC 
      receta va urma



      Deasemnea , am avut o torta din clatite cu visina si fructe de padure , crema de smantana in forma de piramida. Am uitat sa pozez torta . Am fost invitata in ospetie , si toate dulciurile au fost daruite .

      COSTITA CU CIUPERCI , CA LA MOLDOVA



      Ingrediente :
      • cotlet de porc - 6 bucati
      • 250 gr de shampinioane
      • o ceapa mare
      • un ardei rosu dulce
      • 100 gr de carne afumata
      • sare
      • piper negru macinat
      • boabe aromate
      • 2 catei de usturoi

      • pe tava 
      • 6 bucati de cotle implut 
      • 1 kg de cartofi , felii
      • o gutuie mare
      • un mar mare 
      • sare
      • piper negru macinat
      • 100 ml de vine alb semidulce
      •  60 ml de ulei
      • 3 frunze de dafin
      • boabe aromate de piper 

      SE COACE LA CUPTOR TIMP DE O ORA LA 220-250c
















      BISCUITI CROCANTI

       


       

      DUPA CE ATI COPT BISCUTII E NEVOIE SA-I LIPITI , CATE DOUA CERCULETE INTRE ELE, DEACEIA FOLOSITI  O MARMELADA PREFERATA. IN CAZUL DE FATA A FOST FOLOSITA MARMELADA DIN GUTUIE. SE POATE FOLOSI CREMA DE CIOCOLATA. PEURMASE UNG BISCUTII PE AMBELE PARTI CU SIPOR DE ZAHAR SI  SE PRESARA BISCUITII CU ZAHAR PUDRA . SE LASA SA SE USUCE BINE. SE FORMEAZA O POJGITA CROCANTA , DAR IN MIJLOC SUNT FARAMICIOSI.

      COVRIGEI DE CRACIUN


      La sarbatorile de iarna , mereu ne vin pe la casele noastre colindatorii cu uraturi si colinde. Deaceia , fiecare gospodina , coace  din  timp foarte multi biscuiti si colacei, pentru ca sa serveasca  oaspetii. Va propun o recete foarte veche de aluat de biscuiti  , care se prepara foarte repede si se pastreaza un timp foarte indelungat. Se primesc la gust crocanti si putin faramiciosi. Pe blog mai sunt cateva recete traditionale  de aluat pentru coacerea biscuitilor.

      Ingredientele :
      200 gr.de untura curata de porc
      2 oua
      2-3 linguri de apa
      jumatate de lingurita de vanilina
      0.5 lingurita de  bicarbonat de sodiu stins cu putin otet alb
      100 gr de zahar
      400-450 gr de faina


      zahar pudra

      Din ingredientele de mai sus se prepara un aluat semivartos si neted. Se pune in frigider pentru o ora. Se taie in bucati si se inttinde cate o foaie, cam de 3 -4 mm grosimea. Cu un pahar mai maricel in diametru se taie cerculete mari. Cu alt pahar mai mic la diametru se taie cerculetul la mijlocul lui si se formeaza covrigei, care se pun pe o tava, usor unsa cu ulei. Din cerculete mici , taiate se formeaza alti biscuiti, care deasemenea se coc impruna cu covrigeii la o temperatura te 200-220C timp de 15-20 minute. Dupa coacere se scot de pe tava se racesc si se ung cu sirop din zahar si apa , peurma se cerne zahar pudra deasupra lor



      Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...