Stiu, ca descriu aceasta reteta cam tarziu , insa varza cea mai buna pentru murarea ei si pastrarea pentru iarna este VARZA DE TOAMNA , ce se cultiva ultima de prin campii, dupa ce cade bruma .
Ea se pune la murat in capatine intregi , sau taiata si amestecata cu morcov, sau se umple cu ardei grasi , rosii . Cum facea bunica mea , si cum m-a invatat si pe mine, am sa descriu in aceasta reteta.
Totodata, Varza se poate pastra in beciuri de piatra , racoroase si bine zvantate, timp de 3-4 luni in stare proaspata , pe rafturi din lemn uscat , unica , e nevoie sa retineti minte/
- E necesar sa fie taiata din curpanul sau atunci, cand s-a zvantat toata bruma si roua din ea
- Sa alegeti capatine nevatamate de boli sau insecte si sa nu le taiati primele invelesuri. Adica varza sa fie pastrata in primele frunze care o invelesc pe ea , peurma cu timpul se desfac. Mai tarziu aceste frunze se usuca si e nevoie sa le inlaturam , dar scopul pastrarii lor este - de a mentine varza in sucul ei ( cu umeditatea ei) timp mai indelungat.
- La fiecare saptamana - doua sa fie intoarse in beci pe alta parte , ca sa patrunda aerul pe toate partile, si in asa fel .sa fie ventilata bine.