MITITEII MEI





 Va scriu aici reteta de mici ,  prin metoda mea de framantare a tocaturii . Va recomand aceasta reteta din tot sufletul sa o incercati , si veti intelege diferenta la gust. Nu am posibilitate , aici in Spania sa fi copti la un gratar de  carbune , dar credeti-ma , ca merita incercati.



CUM PREPAR TOCATURA PENTRU MICI SAU PARJOALE





Stiu , ca micii sunt traditionali pentru bucataria romaneasca , si noua ne plac foarte mult , si se  serviesc la masa foarte des , cu orice ocazie .
Insa , scopul acestui mesaj este de a explica tehnologia de preparare a tocaturii  pentru mici.
Nu este metoda traditionala , care o cunoasteti toti, este o metoda a mea, la care am facut multe experiente  , pana am ajuns la un rezultat si gust excelent.  Este parerea la toti ceea , care au servit din ei. 
 Prima intrebare dupa prima mushcatura era aceeasi :  Cine a facut acesti mici ?.....
Postul cu micii va urma in urmatoarea reteta.

GULAS CU VITA SI CARTOFI - reteta baza


Am vazut  pe un blog  ,  ca va fi un ,festival in Arad , unde se va prepara GULAS de mai multe echipe .
Si mi-am adus aminte , ca il am in poze , si pot sa expun varianta mea de prepararea a Gulasului.
De la bun inceput o spun, ca nu este preparat cu adaosuri de coloranti, nici boia , nici pàsta de rosii.
 Este preparat din carne si legume, dar anumite secrete , care vor fi descrise aici , va ajuta sa primiti  dupa prepararea Gulasului o culoare aurie , naturala , cu un gust si miros natural de legume si carne . 

(1) O MASA ,:)) CA LA MOLDOVENI


Cred, ca pentru nimeni nu este un secret , ca mesele festive in Moldova sunt pline de mancaruri foarte gustoase ( FARFURIE PESTE FARFURIE ) si aranjate  CU GUST. Este onoarea fiecarei gospodine de aranja o masa cu multe bucate gustoase. Nu importa, e nunta sau cumatrie, e zi de nastere si alte festivitati.

Ceeia , ce ma starui eu sa va descriu , si sa va arat in acest blog.  Mai putin veti gasi salate pe baza de maioneza, pentru ca nu sunt tare incantata de ele, dar in rest,  tot ce vedeti pe mesele acestea , de toate am  descris pe acest blog. 

NU UITATI , CA AICI VEDETI NUMAI PRIMA MASA LA SERVIRE, DAR URMEAZA A 2A MASA - MASA CU BUCATE CALDE , unde se servest in primul rand SARMALUTELE , PLACINTE,  SI PEURMA A TREIA MASA , CU DULCIURILE.

SALATA PICANTA DIN VANATA SI ARDEI


Am deschis cartea mea de retete , unde le-am strans pe parcursul anilor mei, si am zarit aceeasta reteta se salata. Tare demult nu am preparat-o si tineam minte , ca e pe gustul barbatilor. Are un gust de legume murate si picante  , cu aroma foarte puternica de marinada , care contine  ceapa si usturoi.  Nu se face cu mirodenii diferite,  e nevoie sa-i pastram mirosul natural al legumelor si sa stiti ,  ca are  multe vitamine. 

VARZARE , ca la moldoveni

  
In copilaria mea erau cele mai iubite si asteptate placinte , care le facea bunica vara, cand se coceau fructele . Primele , care se coceau direct pe vatra , in cenusa cuptorului  de piatra , erau VARZARE ( asa le spunea bunica ) cu cirese negre,  amare  . Vaaai , ce mai mancam din ele , si ne improscam , noi copii,  cu samburii marunti de la cirese negre. 
Peurma se coceau VARZARE cu abricoase ( caise ) , dulce acrisoare la gust . Iar , cand aparea sezonul perjelor ( prunelor ) bunica ne facea mereu,  cand VARZARI  cu perje moldovenesti. , cand malai cu perje.    
Avea bunica in livezile ei ,  circa 36 de copaci de diferite soiuri de prune. Dar anume , varzarile ni le cocea cu  prune marunte , lungarete. Ea le spunea perje moldovenesti. 
Fiind departe de casa,  mi-au adus frunze de poama  ( struguri) dintr-un sat de la munti, si prima , ce mi-a venit in cap , SA COC VARZARI CU CIRESE .
Si mi-au reusit , si ca gust , si ca forma . Gustul copilariei. Telefonez pe fratele meu, si-i zic ... imi raspunde , cat de mult imi placeau varzarile cu perje . Puteam sa mananc zi si noapte din ele. 

GUSTARE DIN LEGUME PRAJITE , IN STARE CONSERVATA


Cunosc foarte multe tipuri de conserve,  cum se fac,  numai ca nu am conditii pentru a le prepara si conserva, pentru ca ma aflu peste granita .

 Oricum , deschideti capitolul de Conservare a legumelor si fructelor,  si veti gasi multe retete de conserve foarte gustoase pentru sezonul de iarna . 

In acest caz , va propun o gustarica  cu un gust natural , cu un gust al copilariei , care ne serveau bunicile si simplu de preparat.
Un trio  foarte indragit de fiecare din noi , ardei dulci prajiti, vanata in felii prajita si sos de ceapa cu rosii prajiti.
Se prepara mereu o cantitate mare de  borcane din acestea, pentru ca in iarna, pe timpul de post,  era prima mancare la masa .

Vreau sa va spun de la inceput : sunt doua moduri de a conserva aceasta gustare-trio
PRIN STERILIZARE SI FARA STERILIZARE .
si e nevoie sa retineti bine aceste momente pentru , ca e valabila si pentu alte conserve din legume.

Vanata conservata "LIMBA SOACREI"


In popor se zice  o vorba , ca "limba soacrei este lunga si  iute ".
Sub aceasta denumire  a aparut  de foarte multi ani in urma o mancare iute si gustoasa , care se serveste cu tochitura din carne de porc,  slanina sarata sau afumata  pe timp de iarna.
Voi descrie o reteta de vanata prajita si marinata in adjica de ardei dulci, iuti si usturoi , care se poate conserva pentru timpurile racoroase.Ea ajuta foarte mult la digestie si la topirea grasimei  in timpul mancarii.


PLACINTA FESTIVA SUB FORMA IMPLETITA



 Din acest aluat
va propun o placinta festiva  sub forma impletita .  Ea va infrumuseta orice masa festiva si nu numai  , si chiar poate sa va inlocuiasca painea la masa.  Este foarte gustoasa, cu un miez molcut,  si o coaja crocanta  si aspectuoasa. Daca veti urmari bine pasii in pozele de mai jos ,  o sa intelegeti,  cat de usor si repede se poate forma  aceasta placinta .


PLACINTELE RUFOASE " POALE,N BRAU "


 Pentru a prepara  placintele  rufoase  ,  cu branza si marar,  folosim 
ACEST ALUAT IN FOI,   
care se imparte in 9-10 parti egale a cate 75 -80 grame de aluat pentru o placintica. 

Nu e nevoie de  folosit aluat mai mult,  pentru a primi o placinta mai mare, deoarece dupa coacere ea este foarte finuta si sfaramicioasa.
Ele sunt foarte aspectuoase si gustoase pe o masa festiva . Va asigur un succes enorm.
Eu de multe ori le-am servit la masa cu o tocanita de ciuperci in  sos alb de smantana.
Dar gustul acestor placinte nu necesita nici un acompanement.

 :) un pahar de vin gustos de casa din beciul gospodarului  si aceste placinte , scoase din cuptor .

PREPARAREA ALUATULUI PENTRU PLACINTE RUFOASE



 Am revenit mai devreme din vacanta , si ma gandeam , cu ce sa va servesc, 
ceva foarte foarte gustos. 
 Acum,  pe aceste calduri e bine sa servim o bautura racoritoare , dar oricum zic eu, prepar aceasta bautura zilele urmatoare , dar ... astazi am hotarat sa va destainui o reteta , care am pastrat-o in taina mai mult de 30 de ani si nu doream sa ma impartasesc cu ea. O tineam , ca o comoara pentru mine pentru un moment deosebit. 
Dar cine servea din aceste placinte, ramanea pentru totdeauna incantat de acest gust , si spunea ca niciodata nu a mai mancat asa ceva. 

DE CE RUFOASE ?  asa le numea bunica mea , si asa va ramane  denumirea pentru totdeauna in amintirea mea.Pentru ca dupa coacere acest aluat se desface in sute de foite fine finute , cu un gust grozav. Placintelele  vor urma in urmatoarea reteta AICI
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...