Morcov marinat in stil corean




Dupa aceasta receta se pot prepara urmatoarele legume: sfecla rosie, bostanei, ardeiul dulce cu morcov impreuna, ridichea neagra , varza. Deasemenea se poate prepara si vinata, numai ca dupa ce o dati prin razatoare mai mascata sau o taiati in feliute subtiri -o prajiti cu uleiul timp de 5-8 minute.
In rest , toate erapele recetei le repetati. Puteti sa preparati cantitati mai mari si sa le pastrati in borcane de sticla la rece pina la 10 zile. Pentru masa de sarbatoare puteti sa preparati aceasta receta din  diferite legume si sa le serviti in asorti la masa.

Ingrediente :
  • 1 kg de morcov,
  • 1 lingura masa de zahar,
  • 1 lingura de masa de sare,
  • 0.5 lingurita de ardei negru macinat sau ardei rosu macinat sau in proprotie de 50m la 50 dar sa fie numai 0.5 lingurita
  • 4 linguri de masa de otet de masa  
  • 1 lingurita de coriandru
  •  1 capatina mijlocie  de usturoi
  • 0.5 de pahar de ulei

Mod de preparare

Se da prin razatoare speciala morcovul de-a lungul lui , se adauga sarea si se amesteca bine. Se lasa pa 15 minute deoparte.
Apoi se presara coriandrul si piperul , se amesteca si se lasa sa se marineze inca vreo 2 minute.
Departe in tigaie se prajeste pina se rumeneste o ceapa taiata mascat cu tot uleiul. Se inlatura ceapa toata. Se toarna peste uleiul ferbinte zaharul si otetul se amesteca pina se toreste zaharul si se toarna in stare ferbinte peste morcov.Se amesteca bine si se lasa vre-15 minute.

Dupa aceia se adauga usturoiul pisat ( optional) si amestecati bine.

Se da la rece pentru minim 2 ore. Se poate servi ca salata , ca gustare la masa, in combinatie cu carne preparata la gratar, cu cartofi copti sau piureu.
am expus razatoarea pentru ras morcov , ea este cumparata de la piata de la un mester, nu din retea , pentru ca toate ca au fost cumaparate de mine dinretea sau ros repede. aceasta cred ca este facuta dintr-un metal mai puternic si  imi serveste de 4 ani de zile. Acea razatoare de culoare mai intunecata are zimtii in partea de sus mai ingusti si se foloseste pentru rasul la morcov, cea de culoare mai deschisa este pentru ras varza bostaneii , vinata , are o latime mai mare la zimti. sper ca am lamurit pe intelese . deasemnea in razatoarele de la Berner , tot sunt asa cutite.


doresc sa va atrag atentia la o receta foarte interesanta de marinare a vinetei , care se afla 



Salata " Carne de pasare sub blanita "


 Ingrediente:
350 gr de piept de gaina fiert
250 gr de ceapa 
150 gr de morcov
200 gr de cascaval
200 gr de maioneza 
 suc de lamaie
sare 
piper negru macinat


Mod de preparare :


1.  Pieptul de gaina ( intreg) se fierbe cu mirodenii si ceapa timp de 10 minute din momentul fierberii. Se raceste si se desface in fashii cu maina. nu se taie cu cutitul deoarece se desface tare . Se pune intr-o farfurie si se condimenteaza cu putin piper negru macinat. 

2.  Morcovul se marineaza dupa urmatoare RECETA . Sau in urmatoarea marinada: Se topeste o lingurita de miere de albina  de tei naturala , la ea se adauga 2 linguri de ulei si 1 de otet alb de masa sau de vin totul se maesteca foarte bine, se toarna peste morcovuil dat prin razatoare speciala sau oboisnuit cu gauri mari .Se sareaza dupa gust , si optional adaugati 2 cateu de usutroi taiati feliute nu pisati. Amestecati totul bine si lasati sa se marineze 24 de ore.

3. Ceapa se curata si se taie rotele  si se prajeste putin cu ulei cca 2-3 minute, sa ramana crocanta. In timpul prajitului se  adaugai un varf de lingurita de zahar . Se scoate ceapa din tigaie, fara ulei ,cat este de posibil si pune intr-o farfurie sa se raceasca cu 1-2 lingurite de suc de lamaie si putina sare . Se amesteca si se lasa sa marineze timp de  ora.

4. Cascavalul se da prin razatoare cu gauri mascate.

5. maioneza clasica provansal sa fie scoasa din frigider si sa aiba temperatura camerei, pentru ca sa puteti unge mai usor peste salata. 

se asambleaza salata in urmatoarea ordine: pe platou se aranjeaza tot pieptul de gaina , deasupra se pune toata ceapa si peste ceapa -  morcovul marinat .  Salatei i se da forma unei movile in forma lungareata. Se unge din plin cu maioneza , si se presara tot cascavalul.  Salata se poate servi la masa peste 2 ore.

Salata din varza cu maioneza


 Ingrediente :
  • 300 gr de varza proaspata
  • 200 gr de salam fiert 
  • 4 linguri de maioneza clasica
  • 1 lingura de ulei
  • sare 
  • un picusor de zahar.
  • piper negru macinat
  • marar uscat
  • ceapa verde (optional)
Ingrediente :

Varza se taie solzisori foarte subtiri. Se sareaza un pic si se framanta cu mainile , pana va lasa sucul ei. Se adauga mararul uscat si piperul negru macinat , lingura de ulei si se amesteca - se lasa sa se marineze putin. Intre timp se taie salamul fiert , in bucatele micuti lungarete , ca forma varzei. Salamul taiat se adauga la varza, se adauga 3 linguri de maioneza , tinuta la temperatura camarei, si se amesteca foarte bine. Daca doriti dupa gust, se adauga si a 4 lingura de maioneza si ceapa verde taiata marunt. Totul se amesteca. se serveste dupa o ora  pastrata la rece. Daca maioneza nu este destul de acrisoara la gust, inseamna ca se adauga sucul de la o felie de lamaie.

Salata "VINEGRET"



 Este o salata din bucataria traditionala ruseasca .
Nu cunosc , dar sper ,  ca este cunoscuta si pe meleagurile voastre.

Ingrediente : 

  • sfecla rosie  - 2
  • cartofi -5
  • morcov - 2
  • castraveti murati sau marinati - 3
  • ceapa-  0.5
  • mazare verde sau fasole fearta - 100 gr .( din conserva)
  • 2 -3 linguri de ulei
  • sare dupa gust 


Mod de preparare:
 Cartofii si morcovul  se spala bine si se fierb in coaja, necuratate. Sfecla rosie se fierbe aparte. Dupa ce legumele s-au fiert si s-au racit,  se taie in cuburele mici.   Deasemenea se taie toti castravetii , care se adauga in ultimul moment ( si in dependenta de gustul lor acriu depinde gustul acestei salate).

Deaceia se adauga 2  castraveti taiati , se amesteca bine salata , se condimenteaza cu sare si piper negru macinat , se toarna uleiul si se amesteca. Dupa ce gustati aceasta salata - hotarati sa mai adaugati sau nu al 3 castravete, pentru ca el ii va reda salatei  un gust mai acru si sarat sau mai putin.
Acesta salata se serveste ca mancare aparte sau in calitate de felul doi la o portie de peste sau carne preparata prajita sau pe gratar.  Se pastreza la frigider pana la 3 zile .

Supa din carne de pui cu legume

Si din nou o supa pentru regimul de dieta .- usoara , sanatoasa si foarte gustoasa  Fiecare gospodina  is are secretele ei in prepararea supelor, eu voi descrie metoda mea de preparare .



Ingrediente :
200 gr. carne de pui cui oase 
o ceapa mijlocie
2 morcovi 
o radacina de patrunjel 
2 ardei sau gogosari
100 gr de mazare verde 
2 rosii 
2 cartofi
patrunjel
putina sare 
frunza de dafin
boabe aromate de piper 


Mod de preparare :

  Carne de pùi de pe spate , cosul de la piept fara fileuri , aripioarele - se spala bine si se pune intr-o cratita la fiert  cu o ceapa intreaga , 2 catei de usturoi si radacina de patrunjel netait , 2 frunze de dafin si 4-5 boabe de piper aromat. .
Cand incepe sa clocoteasca se scoate prima spuma  si se da la foc  foarte micut , sa fearba de-abea  sub capac.Se adauga o lingurita de sare la 2 litri  de supa . Spuma nu se mai inlatura peurma. Bunica mea spunea mereu , ca tot gustul la supa de pui consta in spuma aceasta, care o aruncam, E necesar sa fearba impreuna cu carnea si la peurma se inlatura.  Adica fierbem carnea cu oasele la un foc incetisor timp de 40 minute.  In acest timp se spala si se curata toate legumele si se taie  la forma si marimea dorita.

Dupa 40 de minute , se pune intr-o strecuratoare o bucata de tifon alb si curat si se aranjeaza strecuratoarea  intr-un vas mare. Deasupra se toarna tot continutul din cratita , ce a fiert carnea. Folosirea tifonului in strecuratoare ne permite  sa primim o zeama de pui curata, limpede , fara grasime  si fara multa atentie din partea noastra in timpul fierberii.

Supà se pune din nou la fiert la un foc normal. Se adauga cartofii taiati felii si morcovul taiat cuburele mici. Rosii se taie in jumatati si se dau prin razatoarea cu gauri mai mari.  Se alege carnea de pe oase, si se spala si taie radacina de patrunjel .
Peste 10 minute dupa fierbere a cartofilor si morcovului ,se adauga carnita de pe oase, toate legumele taiate , si sucul de rosii . Se mai fierbe 10 minute la un foc mic sub capac. Se stinge focul , se adauga patrunjelul taiat marunt  si se pune capacul.  Sarea se adauga dupa gust.  Veti primi o supa delicioasa si dietetica cu multe vitamine.

 

Sopa de pescado y mariscos

Nu am dorit sa-i traduc denumirea, deoarece este o supa din bucataria spaniola . Aceasta  supa din peste si fructe de mare , este foarte gustoasa si sanatoasa pentru organizmul nostru. Se poate manca in zilele de dieta .



Pentru aceasta supa am folosit  300 grame de carne de peste alb , 200 gr de creveti , 60 gr de orez si multete legume  : 2 morcovi, o radacina de telina cu verdeata, o ceapa mare , 2 rosii mijlocii, un ardei rosu dulce, un bostanel, 4 catei de usturoi, 2 frunze de dafin , 2 linguri de ulei de masline.


Mod de preparare : 


Se spala toate legumele si verdeata  , se taie in jumatati si se pun intr-o cratita la fiert cu 2 litri de apa. se adauga o lingurita mica de sare la fiert,  o frunza de dafin. Totul se fierbe la un foc normal timp de 30 de minute. Dupa 30 de minute se scurge zeama din  legume printr-o strecuratoare in alta cratita.
Legume se inlatura aparte, se scoate frunze da dafin . Toate legumele se  mizeaza  impreuna in urma carea vati primi un pireu foarte gustos.

Se pune supa curata si  liimpede  din legume la foc din nou  cu orezul la fiert. Dupa 10 minute se da focul mai mare , ca sa inceapa supa sa clocoteasca si in acest moment  se adauga pestele tait in patratele si crevetii. Se mai fierbe 5-7 minute la un foc norma si se stinge focul.  Capacul nu se pune . Intre timp se prajeste un morcov mai mare dat prin razatoare intr-o tigaie cu ulei de masline si un catel de usturoi necuratat de coaja.
Morcovul se rumeneste si da o culoare portocalie uleiului. Cand se stinge supa se  toarna prin sita cu gauri foarte mcii , morcovul prajit peste,  care se toarna de 4-5 ori cate un polionic de supa curata,  sa spele bine morcovul si uleiul ,care ii  va reda supei o culoare aurie placuta .  Se serveste la masa cu o felii de lamaii taiate.


Supa crema din brocoli ,alge si dovleac



Organizmul nostru necesita din cand in cand , sa-i mai acordam o pauza , sa sa odixneasca , necesita sa-l hranim cu vitamine din plin , si atunci,  in asa zile ,eu prepar diferite supe -crema sau pireuri din legume , care se servesc la masa,  ca primul fel de mancare, iar la felul doi servesc un PESTE PANE  sau o  portiune de piept de gaina pane .



Ingrediente:
  • 250 gr. de brocoli
  • 200 gr. de dovleac
  • o punga de alge
  • 3 morcovi mijlocii
  • 3 treungiuri de cascaval topit
  • o jumatate de ceapa 
  • 2 linguri de ulei da masline 
  • sare
  • o frunza de  dafin
Mod de preparare:
Se spala si curata de coaja legumele. Ceapa se taie marunt,legumele se  se taie in bucati mai mari . Pe o tigaie adanca se prajeste putin ulei cu ceapa , pana ea se inmoaie, nu se rumeneste, se adauga legumele. Se mareste focul si se prajesc timp de 4 -5 minute toate legumele cu ceapa.Dupa aceiea se adauga verdeata din alge si se toarna apa rece peste legume, ca sa le acopere cu 2 cm deasupra lor. Se pune un capac si se da in fierbere, se scade temperatura focului foarte incet ( din 10 linii la 3) si sub capac se fierb legumele timp de 35-40 minute.Se stinge focul se adauga putina sare si se lasa sub capac, sa se raceasca cca 20 minute.Se adauga cascavalul topit si dupa aceasta cu mixerul se omogenizeaza toate legumele.
Sunt diferite metode de preparare, dar opinia mea , ca in asa mod, este foarte gustoasa si delicioasa supa, deoarece la un foc mic ele se coc si isi imbiba aroma una de la alta. Cine au mancat toti mi-au cerut receta.



 

aici mai jos a veti o poza facuta in timpul fierberii a legumelor din urmatoarea componenta : dovleac, brocoli, cartofi si morcovi  , preparati dupa aceiasi metoda, dar fara adaus de cascaval. 


Pestisori marinati,(1) in conditii de casa

 Cineva mi-a lasat comentariu ,"Pe mine ma omori cu pestii aia, marinati, afumati, floare sau nu, aici nu prea gasesc asa delicatese, mai ca as da o fuga pana acolo ca n-am mai fost de ani buni."
Vreau sa va spun , ca aveti posibilitate sa preparati pesti marinati , sarati  in conditii de casa.  Si astazi voi expune a 2 receta de marinare , deoarece AICI      a fost expusa prima receta de marinare a pestelui rosu in conditii de casa si vor urma si alte recete.

Ingrediente : 
2 kg de peste marunt
800 gr-1 kg de sare mare 
400 ml de ulei 
200 ml de otet de masa alb sau din vin alb,  6-9 %
200 ml de apa 
frunze de dafin
piper boabe aromat
rozmarin
ceapa
usturoi

Mod de preparare :

Pestele marunt se alege si se cumpara in stare proaspata cu o pelita neteda , cu un stralucui natural.
Se curata pestisorii de cap si maruntaiele din inauntrul ei. Se spala sub apa curgatoare , se scurg bine si se sterg cu servetele din hartie de bucatarie. 
Toti pestisorii se pun intr-un vas mai lat si se acopera cu sare mascata. In asa stare e necesar sa se afli timp de 3-4 ore.Pestisorii isi i-au sarea , cate este necesar . Nu vor fi sarati dupa prepararea lor. Dupa aceia se inlatura sarea, se mai sterge cu un servetel ramasitele de sare  si pestisorii se aranjeaza toti cu spinarea in sus , unul langa altul.  Apa se fierbe cu frunza de dafin si cca 10 boabe de piper aromat . Se raceste si se amestecda cu otetul. Totul in stare rece se toarna peste pestisorii aranjati . Se lasa in marinada aceasta pentru 4 ore. In aceasta perioada
Se acopera cu o pelicula. 
Aici atentie: pentru ca sa-si pastreze culoarea naturala carnita - deaceia nu se  desfac PESTSORII si nu se  scoate  osul din mijloc. Se varsa marinada toata , frunzele de dafin si boabele se lasa intre pestisori, se mai adauga cateva crengute de rozmarin, cam 6-7 catei de usturoi , taiat felii si se toarna uleiul   fara miros . Deasupra se acopera cu ceapa. Si se paote servi dupa 10  ore de marinare.
Aici din nou atentie ; Marinada ,  din pestisori se  toarna intru-n vas si se adauga ceapa . Ceapa se marineaza circa 2 ore, dupa aceia se acopera deasupra pestisorilor.
 Sunt si alte metode , care vor fi descrise in alta receta.

 

S-ar putea sa iti placa : AICI VEI GASI - CUM SA FACI O FLOARE DIN PESTE


Tort din foi de clatite cu mere si caramela din banane

 Mie imi place tot ce prepar din clatite, sarmalutele albe , muliile-degetele din clatite, clatite cu carne, clatite cu peste rosu , clatite cu visina , dar acest tort are un loc deosebit, un  loc aparte . Este pe gustul fiecaruia , care il mananca. Este usor la gust , putin dulciu, deoarece in combinatie cu  caramela , preparata din banane, foarte dulce si aromarta ii reda un sharm   si un gust deosebit.



Ingrediente:

 15 clatite
5 mere mari
150 gr de bostan ( dovleac)
100 gr de unt
150 gr de zahar
scortisoara praf
un ou crud
50 gr de frisca lichida sau smantana





Mod de prepare: 

Se prepara clatitele dupa receta DE PREPARE A CLATITELOR   PAS CU PAS . Se topeste untul . Se curata merele de coaja lor  si se taie in jumatati. Bostanul se curata de coaja si se da prin razatoare. In momentul cand incepeti asamblarea tortei , se aprinde cuptorul la temperatura de 200C.

Asamblarea tortei:   Pe tava de la cuptor se pune un platou plat si mare pentru torta. Se unge cu o pensula cu unt. Se aranjeaza prima clatita , se unge cu unt, se aranjeaza a 2 clatita
, se unge cu unt si se presara cu zahar.Peste clatita se presara putin bostan ras. Se aranjeaza alta clatita , se unge cu unt, se presara cu zahar , si se aranjeaza feliutele taiate recent, de mere se presara cu putin praf de scortisoara. Adica , nu se taie merele in felii din timp, numai in momentul , cand e necesar sa le aranjati pe foaia de clatita, deoarece merele feliate se intuneca repede la culoare. Se aranjeaza alta clatita, se unge cu unt , se presara cu zahar , si bostan.  s.a.m. d pana asamblam toate foile din clatite .
Peste ultima foaie  se unge cu unt topit si se acopera cu alta clatita. Se bate un ou cu frisca si se unge toata torta de jur imprejur. Se coace la cuptor timp de 45 de minute la temperatura de 200C. Urmariti  cuptorul cum coace, poate va fi posibil sa mai scadeti temperatura dupa 20 minute.
Prin asa metoda , el se primeste mai uscativ la gust, dar daca doriti sa adaugati mai mult bostan si merele sa le radeti prin razatoare atunci- ele vor lasa suc si toartta se va primi mai umeda la gust. Se serveste aceasta torta in stare calduta sau rece   CU CARAMELA DIN BANANE   . E foarte gustoasa in ambele moduri.



 

Caramela din banane



Ingrediente :

2 banane
2 linguri de dulceata de piersic sau caise
3 linguri de zahar
50 gr de unt
un pic de esenta de vanilie

Mod de preparare :

In tigaie se adauga untul si zaharul si se pune la un foc mijlociu. Continutul se amesteca intruna cu o lingura de lemn pana se topeste zaharul. Se adauga dulceata si bananele faramitate cu o furculita . Se fierbe timp de 4 minute , mereu amestecand in tigaie pana bananele se omogenizeaza cu toate ingredientele.Caramela se scoate de pe foc , se toarna intr-un bol mai adanc si se mixeaza bine. Se adauga un pic de esenta de vanilie si se lasa la racit.

Aceasta caramela am preparat-o pentru un tort de clatite cu mere la cuptor , receta care va urma . Dupa ce ma eliberez voi face descriele la toate recetele de clatite.

Idei de aranjare a clatitelor (6)

 
 Dupa ce am citit un comentariu, am hotarat sa numar,  cate moduri de aranjamente de clatite sunt pe blog si am numarat -18 . Nu stiu, e mult sau putin- pentru orice eventualitate  , este ,de unde sa va inspirati pentru zilele , cand doriti sa serviti cu ceva deosebit si aranjat cu gust , pe cei mai apropiati ai casei  si oaspetii doriti.
Dar eu nu m-am oprit la aceasta... vor urma recete de clatite , recete de aranjamente ...

 



 

 




 

 

 

Idei de aranjare a clatitelor (5)




ç


 

Clatite impaturite cu ciuperci


 

O metoda interesanta de preparare si servire clatitelor la masa . Pe blog sunt expuse 3 recete de
preparare a lor  si vor urma alte recete . Ramane numai sa decideti ,ce fel de clatite doriti sa preparati si cu ce umplutura , vreti sa o servit la masa . Telul meu sa va descriu aceasta metoda , care se prepara foarte usor. 
Recetele le gasiti AICI  sau AICI sau AICI


Ingrediente :
aluat  pentru 10 clatite
ciuperci proaspete - 200 gr.
oua - 3 buc
ceapa- 0.5 buc
mozarela sau cascaval -  100 gr
marar 
ulei
sare 
piper macinat



 
Mod de preprare :

Ciupercile se spala se felieaza . Ceapa se felieaza, ouale se fierb molcute -timp de 2-3 minute. 
Mozarela sau cascavalul se taie in cuburele mici sau se da prin razatoare cu gauri mai mari.
Ciupercile se prajesc cu ceapa timp de 4-5 minute . se condimenteaza si se adauga sare si marar. Se raceste . Se adauga ouale curartite si maruntite cu o furculita, deoarece galbenusul  mai este molcut dupa fierbere . Cascavalul sau mozarela se amesteca cu ciupercile.

Aparte se prepara aluatul de clatite . Acum voi descrie sungura metoda , care o vedeti in poza. 
Tigaia se incalzeste bine. Se toarna putin ulei si sa da focul putin mai mult decat mijlociu. Se coace 1-2 clatite , ca sa fiti convinsa ,ca va iese bine clatitele .  
Bine - incepem. E necesar sa aveti bine organizat locul de munca deoarece totul trebuie sa fie indeplinit foarte repede, ADICA - in partea dreapta a tigaii se va fie aluatul pregatit pentru clatite. In partea stanga sa va fie pregatita implutura racita. Pe tigaie se  toarna putin ulei,se misca tigaia , ca uleiul sa se imprastie peste tot diametrul ei, si restul se varsa intr-un vas mic. Mai departe cu polonicul se toarna aluatul , si el incepe repede sa se coaca .DEACEIA REPEDE PRESARATI IMPLUTURA PESTE JUMATATE DIN SUPRAFATA CLATITEI SI CU O LINGURA DE LEMN PLATA ACOPERITI IMPLUTURA CU CEALALTA JUMATATE DE CLATITA. CU  MAINA TRECETI ATENT PESTE MARGINELE CLATITEI SUPRAPUSE SI LIPITI ALUATUL. ADICA VETI PRIMI O CLATITA PUSA IN 2 JUMATATI SI LIPITA LA MARGINILE EI.  Dupa aceia se i-a clatita de pe tigaie cu o lingura lata si se pune cu atentie pe platou. Asa procedam cu tot aluatul si implutura  pentru clatite.Atentie - implutura e necesara sa fie presarata si imprastiata  ( usurel ) pe jumatate suprafetei  clatitei. Sa nu puneti multa implutura si sa o intindeti cu furculita, deoarece aveti pericol , ca se va rupe aluatul.  Puteti folosi implutura din branza cu cascaval  ras, din piureu de cartofi , dar sa presarati implutura si sa fie rece.  Se servesc la masa cu diferite sosuri albe sau iaurt acoperite  deasupra lor.


l





Salata de sezon "Movilita"



 

O ideie de sezon pentru o salata  din  legume coapte pe gratar,  si aranjate  in forma de movilita, presarat fiecare rand cu mujdei de usturoi si uleiul , unde s-au prajit putin rosiile. Am folosit, vanata coapta si curatata de coaja , ardei grasi dulci copti , curatati de coaja , si rosii taiate in rotele grosute si prajite pe tigaie . La dotinta se presara cu branza de oaie , rasa prin razatoare sau verdeata tocata.

Compot din struguri


De cate ori Va  vine un gust de strugure dulce si aromat in  serile de iarna friguroase ? Si atunci  , cand deschideti un borcan conservat de struguri , Va pare,  ca mancati   cel mai gustos strugure ,
pe care l-ati gustat  vre-odata ... 




Ingrediente : 
  • Struguri 
  • zahar 
  • apa
  • borcane mai mari de 1.5 l
  • capace sterilizate

Mod de preparare :

Se aleg struguri de soiuri de masa cu pojgita mai tare de culoare alba sau rosietica. Nu va descriu soiurile , ca poate difera denumirea.. Deasemenea se poate conserva din soiul de poama pentru vin LIDIA.

Strugurii se spala foarte bine sub apa curgatoare, se inlatura bobitele vatamate si frunzulitele.  Borcanele se spala foarte bine si se sterilizeaza . Fiecare gospodina are metoda ei de sterilizara. Eu prefer sa pun borcanele intr-un vas foarte mare cu apa clocotita si sa le tin cam 5 minute . Dupa aceia , scot borcanele , le pun cu fundul pe un fund mare de lemn si repartizez strugurii prin borcane.






 Pe aragaz fierbe un vas cu apa pana la clocot. Se toarna apa clocotita in borcane pana se umplu borcanele. Se lasa fara capac timp de 5 minute. Se arunca apa.  Se toarna zahar - de ce nu am scris cantitatea , deoarece dulceata strugurelor este diferita. Si in dependenta de cat de dulci sunt adaugati zahar. Aproximativ 100 grame la un borcan de 1.5litru.  Si dupa ce se adauga zaharul, se toarna alta apa clocotita pana sus. Se trage capacul , si pe plapuma , se rostogoleste borcanul, pana se topeste tot zaharul. Borcanele se pun gura in jos si se acopera intr-o plapuma foarte calda pentru 24 de ore- este o conditie foarte necesara.Pentru ca procesul de sterilizare se petrece inca 24 de ore. 
Strugurii prin asa metoda isi pastreaza forma, bobetele nu se farama , posibil sa crape cate una , isi pastreaza aroma si dulceata. Sucul acesta din borcan este extrem de aromat si gustos. Cel mai gustos compot din strugure se primeste din primul soi de struguri Moscatel , deoarece este foarte aromat. 
Alt moment - daca conservati compot din soiul de Lidia, atunci  se toarna apa clocotita numai odata peste strugurii cu zahar si se trage capacul. Nu e necesar de de 2 ori.Si nu e necesar sa umpleti borcanul pana sus, se poate numai pe jumatate lui de umplut. Atunci veti primi mai mult compot pentru baut. Eu nu adaug nici sara de lamaie , nici lamaie si strugurii se conserveaza foarte bine. E necesar sa pastrati toate conditiile , care le-am descris mai sus.

Cornulete fragede cu pruna uscata si nuca


Prima receta de aluat o gasiti AICI
a doua receta de aluat o gasiti AICI

Pentru imputura folosesc visina fara samburi , gem de caise sau prune cu miez de nuca , prune uscate fara samburi , faramitate si amestecate cu miez de nuca pisat. 
Pe poza de sus colturile la triunghiurile de aluat le-am adunat inspre centru si peurma am rostogolit aluatul pana am format cornulete. In poza de jos, am lasat  capetele deschise , si a curs putin implutura. Cornuletele se pot rostogoli  prin zahar pudra, sau se ung cu un sirop din apa caldutacu miere topita si se presara cu zahar .

Aveti in vedere, cand lucrati cu aceste aluaturi , e necesar sa scoateti din frigider numai cate o bucatica de aluat ,  pentru a intinde cercuri, a taia si forma repede cornuletele. Adica , permanent se lucreaza numai cu aluat rece, si bine presarat cu faina pe masa. Acesti  cornuleti se pastreaza o peroiada foarte indelungata - pana la 30 de zile intr-un loc racoros- daca au mai ramas, deoarece sunt foarte frageti , si faramiciosi.


 


 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...