Festivalul blogurilor gustoase isi incheie activitatea sa pe 31 ianuarie. Am primit 33 de voturi la
Categoria FELURI PRINCIPALE - 8 voturi .
Vreau sa Va spun un MULTUMESC din suflet , pentru cei, care au gasit cele 3-4 minute din timpul sau, si mi-au oferit o multumire in forma de VOT. Sunt multe , sau putine - eu nu le numar .
Eu imi cunosc bine aportul meu in acest blog, si stiu , ca mai tarziu , sau mai devreme, o sa-si aduca roadele sale pentru fiecare din voi , si pentru noua generatie.
Nu am mai primit de la Gustos.ro o cerere , de a raspunde la intrebarile , puse de el.
Deaceea, am hotarat sa mai deschid o paranteza din SUFLETUL MEU , sa intelegeti, daca ati facut alegerea corecta sau nu.
Cum ai inceput sa ai un blog gastronomic?
Aproape 4 ani in urma , am hotarat sa-mi deschid o tema cu retete culinare pe un sait international, in limba rusa . Am facut-o din dorinta de a ma impartasi cu gospodinele , care doresc sa cunoasca multe retete, trucuri culinare si secrete , dar nu le pot gasi in cartile culinare si in reviste.
Peste 6 luni am intrerupt activitatea mea . Si urmarind dupa ea , citind comentariile , am observat , ca este foarte solicitanta. La un moment dat , mi-am dat seama , ca a ajuns cifra primului milion de vizitari, al doilea milion de vizitari ... Si imi zic- vaaaii , recetele noi, de glamour nu sunt atata de solicitate , inseamna, ca e necesar sa scriu si in limba romana .Deja am ajuns la pragul milionului cu numarul 3 .
Acum , am inteles , ca a venit timpul , sa deschid un SAIT PERSONAL in limba rusa si romana- la dezvoltarea caruia lucrez la moment . Pauza , care a aparut pe blogul meu, ea isi va aduce roadele sale intr-un timp scurt. Cunosc foarte bine , deja , unde " va doare , si cum sa va lecuiesc".
Acum , am inteles , ca a venit timpul , sa deschid un SAIT PERSONAL in limba rusa si romana- la dezvoltarea caruia lucrez la moment . Pauza , care a aparut pe blogul meu, ea isi va aduce roadele sale intr-un timp scurt. Cunosc foarte bine , deja , unde " va doare , si cum sa va lecuiesc".
Ai vreun bucatar favorit?
Ca sa poti aprecia munca unui bucatar , e necesar sa gusti, sa mananci din mancarea, preparata de el.
Pentru ca fiecare bucatar are gustul lui ,specific, la mancare. Nu fiecare bucatar , stie A DA GUST BUCATELOR PREPARATE.
Cunoastem cu totii , ca daca doua gospodine vor prepara aceleasi bucate , in acelas timp , din aceleasi produse - gustul final, va fi diferit .
Are un sharm deosebit in a povesti si a arata , cum se prepara retetele Jamie Oliver. Deaceia , el este preferatul meu.
Cunoastem cu totii , ca daca doua gospodine vor prepara aceleasi bucate , in acelas timp , din aceleasi produse - gustul final, va fi diferit .
Are un sharm deosebit in a povesti si a arata , cum se prepara retetele Jamie Oliver. Deaceia , el este preferatul meu.
De unde te inspiri in arta culinara: carti de bucate, reviste, emisiuni, bloguri, site-uri?
Cand eram mica , cautam toate revistele , unde erau retete culinare . Taiam cu mare staruinta filele cu retete
( pe atunci , nu erau expuse cu poze ) si le lipeam intr-o carte, fila peste fila. O am pastrata si in zilele de azi . Dar sursa mea de inspiratie si dragoste pentru arta culinara- au fost bunicele mele.
Deja pe la varsta de 25 de ani , preparam o multime de bucate si ma impartaseam cu multe secrete si metode de preparare a lor. Acum lucrez asupra fiului meu, vreau sa-i transmit tot , ce cunosc .
Care a fost cel mai mare dezastru culinar pe care l-ai avut?
Cel mai mare dezastru culinar a fost surpriza, care am dorit sa o fac bunicilor, la 10 anisori, care ii aveam . Am facut pentru prima data , circa 6 placinte cu branza si marar proaspat.. Bineinteles , ca stiam , ca e necesar , sa fie prajite . Au iesit foarte rumenite , dar crude inauntru lor, se lipea cutitul de aluat .
Bunica m-a laudat foarte mult si a scapat situatia. Le-a copt in cuptorasul ei si au iesit foarte gustoase .
Bunica m-a laudat foarte mult si a scapat situatia. Le-a copt in cuptorasul ei si au iesit foarte gustoase .
Daca ai avea un restaurant, ce profil ar avea, care ar fi specialitatea bucatarului si unde ai vrea sa se afle din punct de vedere geografic?
As dori sa am un restaurant in stil rustic,la poalele Codrului, intr-o poiana de stejari . Sa fie vazut , la prima vedere, un cuptor adevarat, unde sa se coaca de bucatarese tinere - paine, placinte, invartite, bucate din carne , bucate din legume. La intrare in restaurant ,orice oaspete sa fie servit cu un paharut de vin rosu sau alb , preparat in conditii de casa,
Fiecare oaspete , sa poata manca din o bucata de paine calda ,din o bucata de placinta fierbinte , recent, scoasa din cuptor , pentru a simti gustul si farmecul lor cu adevarat, pentru a simti gustul bucatelor "CA LA MAMA ACASA". As numi acest restaurant , in asa fel - "In Casa Mare a Anisoarei". Ma doare mult, ca se pierd traditiile noastre.
Care au fost cele mai pretentioase retete gatite de tine vreodata?
Nu mi-a reusit vreodata sa prepar bezeau din albusuri si nu am incercat sa o mai prepar, de ceva 15 ani.
Ce retete ai recomanda utilizatorilor incepatori de pe blogul tau?
Am o gama mare de retete ,care sunt descrise cu amanuntul si , iar la cele mai grele retete , in a prepararii lor , sunt expuse pozele, pas cu pas. Sunt retete pe gustul si alegerea fiecaruia, sunt foarte multe retete cu specific festiv . Deaceia e necesar sa aiba DORINTA , sa gaseasca timp, sa rasfoiasca fila cu fila si sa-si faca alegerea sa.
"Daca nu o sa va faceti SINGURI Sarbatoarea Sufletului - putini o sa va ofere aceasta ocazie."
"Daca nu o sa va faceti SINGURI Sarbatoarea Sufletului - putini o sa va ofere aceasta ocazie."
Deaceia gatiti cu placere si alintati-va pe cei apropiati, pe cei dragi sufletului vostru.
Care este reteta ta preferata si/sau care este cea pe care o gatesti cel mai des?
Totul, ce este legat de clatite , de placinte.
Ai vreo reteta mostenita din familie, o reteta a copilariei tale?
Sunt nenumarate . Deobicei ma starui sa relatez de la bun inceput sursa.
Ce meniu si ce pregatiri ai recomanda pentru o masa cu prietenii?
ha-ha-ha . Toti vin la placintele mele , mai ales la acelea in foi, preparat in conditii de casa, care nu se compara la gust , cu acel aluat , cumparat in comert.
Sunt intrebati foarte mult MICII, preparati de mine , si vreau sa spun , ca difera mult reteta mea de mici , de cele obisnuite de noi , si anume , gustul lor depinde de metoda framantarii tocaturii din carne de vita si putin porc .Incercati, si veti vedea deosebirea radicala.
Dar sunt zile , cand spun toti in cor "venim la clatite" - si atunci pentru mine e ceva deosebit - este"cantecul meu " cel mai drag sufetului.
Sunt intrebati foarte mult MICII, preparati de mine , si vreau sa spun , ca difera mult reteta mea de mici , de cele obisnuite de noi , si anume , gustul lor depinde de metoda framantarii tocaturii din carne de vita si putin porc .Incercati, si veti vedea deosebirea radicala.
Dar sunt zile , cand spun toti in cor "venim la clatite" - si atunci pentru mine e ceva deosebit - este"cantecul meu " cel mai drag sufetului.
Daca ai vrea sa salvezi in capsula timpului cele mai tari cinci retete, care ar fi acelea?
Hmm- ,in fiecare din ele a ramas o particica din sufletul meu , am depus munca si timp, pentru ca ele sa ajunga la voi in starea ceea , care le vedeti. Merita sa fie salvate toate -fara nici o vorba.
Daca ai putea sa alegi o tara in care sa te nasti din nou, pe care ai alege-o din punct de vedere culinar?
Numai tarisoara mea. Sa tineti minte una- unde nu v-ati afla, cat de frumos, destept si nu stiu ce sunteti- peste tot sunteti straini . Numai acasa - TE SIMTI CA ACASA.
Care sunt restaurantele tale preferate?
Imi place - sa simt gustul fiecarii bucatarii, pentru a face complaratie.Dar stiu, ca cea mai gustoasa bucatarie este a NOASTRA. Si nimic nu se compara cu ea.
Cat de mult experimentezi in bucatarie? Respecti retetele cu strictete?
Mereu ,sa aduc ceva nou unei retete.
Care este cel mai frumos compliment pe care l-ai primit pentru mancarea pe care ai gatit-o?
Un pupic pe obraz la sfarsit, dupa ce s-a mancat totul de pè masa si un multumesc. Iar daca imi mai spun , ca mi-am lins toate degetele -este in deajuns .
Ai trecut prin vreo intamplare amuzanta legata de gastronomie?
Am fost invitata pe la varsta de 15 ani la cineva in ospetie, pentru ai ajuta sa prepare mancare pentru o masa festiva - si m-a intrebat - ai copt vreodata clatite . Sigur , ca am spus -DA .
Si ma intreaba - tu le faci din 10 oua la un 1 litru de lapte - zic ca DA. Am aflat pe loc si reteta...
. Si ce credeti am facut repède aluatul - dar cand sa le coc ... hahaha... se coceau ele, dar cum sa le intorc pe partea cealalta , .... SE LIPEAU ... si nu o mai puteam desface. Le ascundeam prin buzunare de la sortulet, dar dupa ce s-au umplut buzunarele , le azvarleam dupa aragaz jos. Si dupa 6 clatite coapte si azvarlite, am inceput sa fac pentru prima data CLATITE. Au iesit foarte gustoase.
Si ma intreaba - tu le faci din 10 oua la un 1 litru de lapte - zic ca DA. Am aflat pe loc si reteta...
. Si ce credeti am facut repède aluatul - dar cand sa le coc ... hahaha... se coceau ele, dar cum sa le intorc pe partea cealalta , .... SE LIPEAU ... si nu o mai puteam desface. Le ascundeam prin buzunare de la sortulet, dar dupa ce s-au umplut buzunarele , le azvarleam dupa aragaz jos. Si dupa 6 clatite coapte si azvarlite, am inceput sa fac pentru prima data CLATITE. Au iesit foarte gustoase.
Alimentatia sanatoasa este o chestiune tot mai importanta pentru zilele noastre, suntem inconjurati de alimente nesanatoase. Ce sfaturi, recomandari le dau tinerelor mamici pentru a-si hrani sanatos copiii?
In primul rand , sa-si alapteze copilul, daca are asa posibilitate, sa nu asculte , ca se va ingrasa- nu este drept. Eu am sa scriu aparte , un articol despre ingrasare . Foarte important, sa invatati copilul sa bea apa curata, sucurile naturle dizolvate cu apa , sa-l deprindeti sa bea apa. Si cel mai principal - sa fie preparata mancarea, pireurile, terciurile ( fara lapte ) pentru copil, de insasi, mamica.
Se poate prepara o cantitate mai mare si peurma repartizata in borcanase de sticla mici ( si nu in altceva) , peurma pastrate la congelator.Mancarica , preparata din lactate nu se congeleaza, ea isi pierde gustul initial.
Nimic nu se compara cu gustul mancarii , preparate in conditii de casa. Si nu uitati , ca in fiecare mancarica preparata - este pusa dragostea mamicii pentru ingerasul ei. Dar copii simt aceasta foarte mult.
Se poate prepara o cantitate mai mare si peurma repartizata in borcanase de sticla mici ( si nu in altceva) , peurma pastrate la congelator.Mancarica , preparata din lactate nu se congeleaza, ea isi pierde gustul initial.
Nimic nu se compara cu gustul mancarii , preparate in conditii de casa. Si nu uitati , ca in fiecare mancarica preparata - este pusa dragostea mamicii pentru ingerasul ei. Dar copii simt aceasta foarte mult.
Care este reteta de pe blogul tau cu cel mai mare succes?
TORTUL "NAPOLEON " N 2. si cred , ca a venit timpul sa expun reteta , PAS CU PAS in poze.
Ai bloggeri culinari preferati? Care sunt acestia?
Mie imi place orice gospodina, care simt , cu cata dragoste si pasiune gateste diferite bucate si isi alinta familia sa.
Despre ce altceva ai vrea sa ne mai vorbesti?
Iubiti-va plaiul natal, iubiti-va istoria , iubiti-va graiul natal, iubiti-va bucataria mamei si a bunicilor , cu o multime de bucate gustoase si sanatoase. Sunt atate orizonturi nedeschise , atatea lucruri frumoase de facut si de scris , pentru ca sa cunoasca o lume intreaga, traditiile noastre in ARTA CULINARA .
Ati vazut multi chinezi, multi japonezi, multi americani sa descrie atat de mult , despre bucataria romaneasca . De ce clatitele pufoase, care erau preparate de mamicele noastre la fiecare pas, in cateva minute, e necesar sa le numiti PANCEIK american?...............
Incercati , sa priviti si sa pretuiti cu alti ochi , TOTUL , ce va inconjoara . Gasiti in orice lucru simplu ceva frumos . Nici nu Va inchipuiti , cate lucruri frumoase si nedescoperite trec pe langa noi ... ZI DE ZI .
Va iubesc mult si Va astept sa descoperiti noile orizonturi in ARTA CULINARA
a Bucatariei Noastre Traditionale
impreuna cu mine , Anisoara.
Usile Casei Mare sunt deschise pentru fiecare din Voi , si sunteti asteptati
cu PAINE si SARE !
cu PAINE si SARE !