PASTRAREA STRUGURILOR PENTRU SEZONUL RECE


Voi descrie o metoda foarte veche de pastrare a strugurilor din sort de masa pentru sezonul rece . Acesta metoda mi-a fost transmisa de la strabunica mea .


Pentru aceasta avem nevoie de poama.- struguri  din soiuri cu coaja tare , soiuri de masa si mere , care se pastreaza pana in primavara . In popor la aceste mere li se spune - botul iepurelui, sau Simerenco. Sau se mai folosesc merele cu coaja tare de culoare verde . Nu-mi aduc aminte denumierea- insa in iarna ele se ingalbenesc si devin mai moi.


Cum trebuie sa procedam ? Alegem de tufarul de poama -  struguri nevatamati , cu boabele coapte bine si tari la pipait. Daca cade vre-o bobita de poama , atunci locul de unde a cazut bobita se unge cu ceara calda de la o lumanare .  Si ai departe atentie : daca dorim sa pastram  STRUGURII PANA IN LUNA APRILIE-MAI , atunci se introduce codita intr-un mar de soiurile , care v-am mai sus. ADICA , CU UN CHIBRITE FACEM O GAURICA IN MAR- SI INDATA CE A FOST RUPT STRUGURELE DE PE TUFAR - IN ACELAS MOMENT  SE INTRODUCE CODITA IN MAR. Nu trebuie sa lasam sa se usuce capatul coditei. este o condite foarte stricta.
La fel procedam cu toti strugurii si ii aranjam in lazi pe ziara uscate INTR-UN RAND - nu mai mult.
Se pastreaza lazile cu struguri in locuri racoroase,  SI USCATE. Inainte strabunica mea , si bunaca pastrau strugurii in Casa Mare, deoarece ea nu se incalzea si era mereu racoroasa.

Care este rolul marului in aceasta procedura ?  Marul hraneste cu sucul lui strugurele de poama pe toata perioada de pastrare- adica bobitele nu se usuca , deoarece au permanent lichid.  O sa observeti cu timpul , ca locul marului, unde a fost introdusa codita de la poama - se mucegaieste, se face de ciloare maro inchis, doarece strugurele trage sucul din mar. peste un timp oarecare, scoateti codita din mar si introduceti-o in alta parte a marului , unde nu este vatamat. 

 In timpul iernii odata la 2 saptamani e necesar sa revizuiti toti strugurii si sa-i mai intoarvceti pe cealalta parte , ca sa le vina aer din toate partile .  Daca veti urmari toate sfaturile strabunici mele Ioana ,  atunci veti manca struguri prospeti in luna aprilie,  mai. Va inchipuiti , ce bucurie era pentru copii , pe atunci , cand buneii ii serveau cu struguri in timp de primavara ?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...