VINATA PRAJITA IN SOS PICANT



Aceasta gustarica din vinata mereu o gasesti in frigiderul meu .Ea nicodata nu-mi lipseste de la masa de sarbatoare ,deoarece este o gustarica deosebit de intrebata la masa de sarbatoare. Le este pe placul tuturor. Este imposibil sa o prepari in portiuni mici, deoarece dispare f.repede.

Ingrediente :
  • 2.5 кg vinete  
  • 0.25 l apa fearta - rece  
  • 0.25 l otet de masa de culoare stravezie ( nu rosie) de 6 sau9%  
  • 100 gr de usuroi curatat  
  • ardei rosu dulce (cantitatea dupa dorinta)  
  • 2 buc. de ardei iute ( la dorinta se schimba cantitatea)  
  • sare  
  • 300 ml ulei pentru prajire
Modul de preparare  :
Vinetele se taie in felii de grosimea 1.5-2 cm . Intr-un vas mai larg se pune vinata in rinduri si se sareaza fiecare rind de vinata. Deasupra se aseaza un press. Vinata se lasa pentru 40-50 minute sub press , ca sa iasa sucul cel amarui din ea.

Dupa un timp scurgem bine vinata de sucul care l-a lasat , o stergem fiecare felie cu servetele de hirtie.

Se  prajesc in tigaia incinsa bine cu mult ulei , pe o parte si alta pina ea capata o culoare rozovioara- putin marou. Toata vinata se prajeste in 20 de minute.

In timpul cind vinata sta sub press , se prepara adjika :

  
Se curata usturoiul , la ardei dulci si iuti se scot semintele si se taie in fisii lungarete. Legumele se dau prin masina de tocat sau se farimiteaza in combain , se adauga apa fiarta clocotita si pe urma racita, otetul si se amesteca bine. Sare nu adaug , deoarece vinata a fost sarata inainte de preparare. Dar vedeti dupa gustul vinetei cind este de sarata. Daca nu este deajuns saratica la gust, apoi adaugati sare in adjika. La dorinta se poate adauga ardei rosu mai mult de 2 bucati, si se poate exclude sau adauga ardeiul iute. Dar pentru prima data va propun sa pastrati aceasta cantitate de legume , deoarece nu este vinetele obtin un gust iute moderat.

  
Intr-un vas mai mare se aranjeaza toate legumele in rinduri, adica un rind de vinete , peste ea turnati adjica , vinata si , din nou adjica. La sfirsit turnati toata adjica preparata deasupra vinetelor.

  
Se pune la marinat vasul cu vinete pentru o perioada de minim 4 ore.

  
Daca stiti, ca gustarea din vinete va fi mincata in 2-3 zile ,nu e nevoie sa o dati in fierbere. Pastrati-o in frigider .

  
Insa daca e nevoie sa o pastrati pe un termen mai lung , atunci vasul il puneti pe foc - aduceti compozitia pina la temperatura de clocotire - dar numai sa inceapa sa clocoteasca. Stingeti focul si raciti totul. Se pastreaza in frigider pina la o saptamina.

  
Se poate conserva in borcane pe iarna.

  

2 comentarii:

  1. Anisoara, multumesc ptr reteta-oaspetii mei au mincat tot pin la ultima feliuta....recomand cu incredere foarte gustos!!!!

    RăspundețiȘtergere
  2. Fii dulce si=mi spune cum se procedeaza in cazul conservarii pentru iarna . E o reteta exceptionala ce merita a fi servita si in sezonul rece . Pupici si te rog spune-ne cat mai gasim vinete prin piata. Mai am o rugaminte: vreau o reteta de pepene rosu feliat la borcan cu marinada tot pentru iarna.{spuneai de mai multe metode} RV Multumesc anticipat

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...