Fiecare gospodina isi are receta ei preferata si secretele de preparare a sarmalelor. Eu ma voi impartasi cu una din recetele mele de preparare a sarmalelor. Din start vreau sa accentuez ca Gustul sarmaleleor foarte mult depind de modul de preparare - coapte in cuptor sau fierte la ceaun .Cele coapte la cuptor sunt deosebit de gustoase .
La noi in Moldova , sarmalele se fac de marime mica, mai ales, pentru festivitati, dar cind se prepara sarmale pentru mincarea de fiecare zi , unele gospodine le fac de marime mijlocie. In alte parti sarmalele se fac de marime mare si chiar foarte mare .
Ingrediente :
• un pahar de orez rotund
• 2 pahare de morcov ras prin razatoare
• 3-4 pahare de ceapa taiata cuburele
• 2 pahare de varza rasa prin razatoare
• 80 ml de ulei
• 2-3 linguri mare de pasta de rosii concentrata
• o lingurita de zahar si 2 linguri de apa pentru dizolvarea pastei de rosii
• o legatura de marar proaspat sau putin leustean sau uscat
• sare
• carry
• piper negru macinat
• frunza de dafin
• o varza pentru frunze
• ardei dulci pentru implutura
SFATURI UTILE PENTRU PREPARARE SARMALELEOR :
De la inceput vreau sa ma opresc la doua momente : legumele care se prajesc pentru implutura se pot prepara in doua moduri :
- se taie toate legumele de marimea preferata in cuburele, lungarete si se prajesc in tigaie sau se adauga in forma proaspata data prin razatoare , inafara de ceapa, care neaparat trebuie prajita, pentru ca ea da un gust mai placut la implutura. Eu prefer sa prajesc si sa adaug cit mai multa ceapa , mai ales in sarmalelede post. Orezul se amesteca cu toate ingrediente si dupa fertura se simt toate legumele in parte.
- al doilea moment la care vreau sa ma opresc este - ca nu la toti le place sa vada ceapa. morcovul aparte in sarmala. Multi aleg totul deoparte, ,mai ales copii. Deaceia eu va spun o metoda mai rapida si mai usoara pentru preparare- Pentru prajit taiat legumele ci ceapa in marime mai mare , le prajiti, le inmuiati in tigaie si dupa aceia le dati pe toate prin masina de tocat Toate legumele se maruntesc ,se amesteca cu orezul, se adauga condimentele preferate. Orezul isi capata o culoare frumoasa si un gust deosebit.
- inca un moment destul de important -
modul de pregatire a frunzelor din varza pentru invelit implutura :
1. frunza de varza se poate alege ,se taie in marime dorita , invelite in pelicula si puse la congelator. frunzele ingheata , si dupa dezghetare frunze se inmoaie si se pot modela sarmale cum le doresti.
2. frunza de varza se poate alege ,se taie in marime dorita si se opareste 2-3 minute in apa clocotita ,in portiuni, se scoate si se pune in durslag la scurs apa. In apa care se ferbe se poate adauga sare , sa fie apa mai saratica, sau daca doriti sa primiti gustul de varza murata, adaugati sare de lamie, sau bors de casa.
3. folosim frunza de la varza murata, numai ca trebue sa punem varza in apa rece sa-si mai scoata acreala din ea.
4. se poate inveli cu frunza de vie murata sau proaspata care se opareste foarte putin inainte de intrebuintare.
5. se poate folosi pentru implutura de orez - ardeii dulci , la care se scot semintele si coduta, sau rosiile curatate de miezul lor.
Am uitat - inca un moment - inainte pe vremuri - orezul SE OPAREA. Ultimii ani am observar - ca nu este nevoie de facut aceasta procedura. Orezul se spala bine si se adauga la implutura. Se poate adauga la sarmalele de post pe linga orez - crupe din griu sau crupe din porumb. Este foarte gustos .
Modul de preparare:
Ceapa multa se taie si se prajeste cu mult ulei pina se inmoaie bine si se simte un miros de prajit, se adauga morcovul dat prin razatoare, si se mai prajeste cu ceapa inca vre-4-5 minute . Intre timp se dizolva pasta concentrata de tomate cu apa si putin zahar, si se adauga la prajit. Se da prin razatoare varza , care se adauga in implutura - ea se adauga in stare proaspata. Toata prajeala se toarna peste orezul spalat bine intr-un bol , se adauga condimentele si mararul taiat marunt , sarea si se amesteca foarte bine.Uleiul trebuie sa se vada din implutura - nu trebuiesa fie uscata implutura de orez cu legume.
Se invelesc sarmalutele in frunzele de varza pregatite dinainte, dupa una din metodele ,pe care le-am descris mai sus. Se invelesc si se aranjeaza in ceaun. la fundul ceanului eu tot timpul pun o farfurie platasoi peste ea pun sarmalele. Intre sarmale mai adaug cite o frunza de dafin.Se toarna apa ca sa acope cu doua degete mai sus decit sarmalele . Apa se sareaza putin si la dorinta- daca vreti sa va iasa sarmalutele cu gust acrisor, dizolvati un pic de sare de lamie si o adaugati in apa care vor fierbe sarmalele.Le puneti la fiert sau le dati la cuptor . Dupa o ora de fiert se adauga sosul din ardei si se ferbe inca 30 minute. Se ferbe sarmalele cu capacul deasupra.
Prepararea sosului din ardei rosii dulci : se da prin masina de tocat ardeii curatati de seminte si spalati bine . In tigaie se prajeste ceapa taiata cuburele si se adauga ardeii dati prin razatoare , se ferbe cca 4-5 minute peurma se adauga putin zahar si sare.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu