PREPARAREA CLATITELOR, pas cu pas



Vreau sa Va arat cum fac eu clatitele PAS CU PAS.

Pentru aceasta am cumparat 2 feluri de oua de casa si din pravalie , ca sa va arat deoasebirea in culoare .

Ingredientele :
1 pahar de faina superioara
2 oua + un galbenus
300 ml lapte
60 ml de apa
Sare
O lingurita de zahar
O lingura de ulei
O bucatica de Slanina sau ulei pt prajit
Tigaie speciala pt coacerea clatitelor


Sau
alta receta de clatite


1 litru de lapte
100 ml de apa Calcuta
6-8 oua
2 lingurite de zahar
O lingurita de sare
2 linguri de ulei ( de dorit de masline )
Sau 60 de unt topit ( caldut)
450 gr-500 gr. Faina
Vanilina dupa gust

Prima conditie – toate ingredientele – sa fie aduse la temperatura camerei
Untr-un vas se toarna toate ouale, zaharul, sarea si se amesteca bine , se adauga jumatate de faina , se amesteca, se adauga jumate de lapte se amesteca, se adauga toata faina , tot laptele, apa Calduta , untul topit sau uleiul si se amesteca vrea 3-4 minute pina primim o compozitie omogena ca o smintina . Vezi foto. La dorinta adaugati Putina vanilie.

Un moment util: daca preparati cu oua de casa- aluatul se va primi compozitia de o culoare galbena frumoasa. Daca un aveti , va sfatui sa folositi colorantul ORANJ culinar- un picusor de colorant dizolvati cu apa sau o lingura de lapte si turnati in compozitia pt clatite si amestecati bine.
Lasati sa se odixneasca aluatul pr prepaprarea clatitelor – cam 30 minute. E posibil ca se va ingrosa putin , se infla faina ( totul depende de calitatea ei ) amestecati vreo 50 ml de apa Calduta si lasati pe vre-o 10 minute sa se odixneasca . Este necesar ca grasimea laptelui sa fie mare.




Pentru coacerea clatitelor este de dorit de folosit o tigaie de otel - pt ca ea mentine o termperatura constanta uniforma, si clatitele se primesc de o culoare frumoasa uniforma pe tot diametrul ei , si nu se rup la intoarcerea pe cealalta parte in timpul coacerii.
La inceput se incalzeste bine tigaia la un foc mare timp de vre-o 2-3 minute. Intre timp pregatiti-va locul de munca . Este mai comod ca vasul cu aluatul de clatite sa se afle in dreapta voastra si a aflarii tigaei. Pentru a turna aluatul in tigaie e necesar sa avem un polonic( cu care turnati supa in farfurie) nu cunosc bine termenul cum se traduce, o lopatica de lemn c, care va ajuta la intoarcerea clatitelor pe cealalta parte, si o farfurie plata de un diametru mai mare pt a pune clatitele gata facute.
Dupa ce s-a incalzit bine tigaia cu uleiul turnat in ea, sau a fost unsa bine cu o bucata de slanina incinsa pe furculita, se da pe un minut la o parte, ca sa se raceasca, si focul il dam la cifra 6 din 10 liniuti. aceasta conditie este obligatorie, daca vreti sa primiti clatitele de culoarea care o vedeti pe fot. Daca nu - nu e necesar sa dati tigaia de o parte. Incepeti a coace clatitele, dar vor iesi clatitele de culoare mai maronie.
Alt moment : in dependenta de diametrul tigaei veti turna o cantitate mai mare sau mai mica de aluat cu polonicul , adica polonicul va fi plin de aluat, sau pe jumatate. Trebuie sa calculati singura acest moment.
Turnati in tigaie inferbintata bine, invirtind-o in toate partile aluatul cu polonicul . Aluatul se repartizeaza pe tot diametrul tigaei si puneti-o la foc sa se coaca. Pentru a primi culoarea respectiva din foto eu coc acesta clatita 1.5 min, si peurma o intorc cu lopatica pe cealalta parte.
In general , clatita se coace cam 1 minut pe o parte si 30 secunde pe alta parte. Iara accentuez- depinde de rezultatul care vreti sa-l primiti. Totul depinde -ce temperaturade coacere a clatitelor va avea tigaia. Aceasta este prima mea clatita din aluatul cu oua de casa. O scoatem, si procedam mai departe cu aluatul din vas. Din cind in cind , incalziti bine tigaia , lasati-o putin deoparte sa se raceasca si coaceti mai departe. Din prima receta de aluat de - se pot coace cam -12-15 clatite, din aluatul de mai jos -25-28 de clatite.
Clatitele se primesc foarte elastice si gustoase.




Dupa cum vedeti se prevede prin ea.


Acesta este culoarea aluatului preparat cu oua cumparate din pravalie si culoarea clatitei coapte.

Daca tigaia este incinsa bine si nu o lasati deoparte sa se raceasca putin , dar incepeti sa coaceti clatitele - veti primi asa rezultat- daca este unsa tigaia cu slanina, dar daca veti incalzi ulei in tigaie si peurma il turnati intr-un vas aparte uleiul si veti praji aluatul in ea la temperatur inalta - veti primi o clatita toata gaurita de culoare maronie .
Din practica mea- - clatitele se primesc , cu gauri sau fara, mai maronii sau mai galbene - in dependenta de focul , la care veti coace aluatul si in dependenta de materialul, din care este facuta tigaia.
Va rog sa urmariti dupa blog, pentru ca voi expune diferite moduri de aranjare a clatitelor, si diferite moduri de prepare a recetelor cu clatite.
Sper, sa nu apara intrebari la acest capitol pt ca v-am scris totul , ce am stiut.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...