Coltunasi sau vareniki cu brinza de vaci




Ingrediente:
  • 1 kg de faina de calitate superioara  
  • 2 oua  
  • 450 gr de apa calduta  
  • o linguita de sare  
  • 1 kg brinza de vaci  
  • 2 oua  
  • putina sare  
  • zahar dupa gust  
  • 100 gr unt topit sau ulei fara miros

Mod de preparare:

Se cerne faina intr-un vas mai mare si se amesteca cu sarea. Aparte se bate bine ouale cu apa calduta . Se face o gropita in centrul fainei si se toarna apa calduta cu oua. Se amesteca treptat faina cu apa cu o lingura , pina vedeti ca s-a imbibat toata apa in faina, dupa aceia cu mainele incepem sa framintam bine aluatul. Se framinta aluatul timp de 8-10 minute. Aluatul devine neted si finut, molcut la piapit. Se lasa sa se odixneasca intre 15.30 minute. Cu cit mai mult timp se odixneste aluatul cu atit mai bine se lucreaza cu el.


In acest timp se prepara implutura din brinza de vaci si oua, sare si zahar. la mine in casa se maninca coltunasi facuti cu brinza sarata, altii le prefera cu brinza dulce.



Se imparte aluatul in 2 parti si se intinde cu citorul , presarind masa cu faina . Se primeste o foaie mare de aluat.

  
Cu un pahar se taie aluatul in cerculete mai mici. Vezi fotografia.

Se i-a fiecare cerculet in maina, se adauga cu lingurita mica implutura de brinza si se lipeste cu mare atentie pe cerc. Se procedeaza la fel cu toate cerculetele.


 

In momentul, cind se intintinde aluatul, trebuie sa puneti un vas mare la fiert cu 4 l de apa. Cind apa clocoteste, se adauga o lingura fara virf de sare se pun coltunasii la fiert. Se fierb cite 30 de coltunasi in acesta cantitate de apa. Coltunasii cind se pun la fert, ei cad la fund . Se amesteca atent cu o lingura de lemn. Peste vre-o 2 minute incep sa se ridice la suprafata apei, se scade temperatura la foc mai incet si se fierb inca vre-o4-5 minute. Se scot cu strecatoarea , deoarece in aceasta apa veti fierbe mai departe alta portie de coltunasi , lipiti.

  
Se calesc cu putina, putina apa rece, nu se spala cum pastele , se adauga unt topit si se amesteca bine intr-un vas mai mare. Intre timp , cit fierb primii coltunasi, se lipesc ceilalati, si se procedeaza la fel , cum am descris mai sus.


 Acesti coltunasi se servesc la masa cu smintina sau dulceata , la preferinta. Daca v-a mai ramas aluat ,se unge bine cu margarina de grasime inalta, sau putina untura, se impatureste in mai multestraturi, se inveleste cu pelicula de bucatarie si se pastreaza in frigider timp de 2 zile.

  
Inainte de a prepara placinte, il scoateti din frigider lasati sa se incalzeasca la temperatura camerei, lle intindeti si faceti placinte din ele, voi arata in alta receta. Le prajiti la tigaie.

8 comentarii:

  1. Doamne ce de retete bune ai.
    Dumnezeu sa-ti dea sanatate sa ne mai faci si sa le pui pe blog

    Maria

    RăspundețiȘtergere
  2. SALUT ANISOARA!
    AM RASFOIT RECETELE TALE SI MI-A LASAT GURA APA. DAR, N-AM REZISTAT SI M-AM APUCAT DE PLACINTE "POALE'N BRIU", ABIA ASTEPT SA LE MANINC.
    ITI MULTUMESC DIN SUFLET PENTRU RECETELE TRADITIONALE, CHIAR CITE ODATA TI SE FACE POFTA DE MINCARURI CARE LE MINCAI PE LA MAMA SAU BUNICA. PROMIT CA, RIND PE RIND O SA LE INCERC PE TOATE... TOTI MA LAUDA CA SUNT BUNA GOSPODINA SI GATESC FRUMOS SI GUSTOS... O SA VEDEM DE ACUM INCOLO CE COMPLIMENTE O SA MAI PRIMESC:))?
    MULTA SANATATE SI DOAMNE AJUTA!!!

    RăspundețiȘtergere
  3. SALUT IMI PLACE CUM ARATA FOTO CU PLACINTELE MIA LASAT GURA APA IMI PARE RAU CA ACUM CIND PRIVESC E DEJA TIRZIU CA AS INCERCA,DAR LE FAC MINE, MERSI MULT

    RăspundețiȘtergere
  4. Vai imi cer scuze multe , ca mi-ascapat comentariul precedent din vedere. Degraba va raspund

    RăspundețiȘtergere
  5. Svetlana scriemi te rog pe emailul meu , anisoarra@yahoo.com .

    RăspundețiȘtergere
  6. va ador,recetele sunt superbe eu locuiesc in usa si sincer cred ca aproape in fiecare zi va vizitez.Am preparat aproape tot,deseori nu mi se primea dar nu pierdeam curajul,aruncam la gunoi si incepeam din nou.Dar acum sunt o iscusita datorita RECETELOR ANISHOAREI.PUPICI

    RăspundețiȘtergere
  7. Vaiii , asta daaaaa- am ramas foarte placut surprinsa. Dar mia fi interesant si ce nu s-a primit. Degraba va fi saitul deschis , si fiecare recete isi va avea locul sau cu discutii aparte. Eu tot traiesc de timp peste granita si vreau sa-ti spun , ca prima jumatate de an mi-a fost foarte greu, sa ma acomodez la productele din aceasta tara. De o pilda , cand am facut prima, a doaua oara , a treia oara clatite , raman innebunita , de ce nu mi se primesc , se rupeau , nu se intoarceau. Ma simteam prost de tot in fata la cei care asteptau sa-i servesc. Si treptat , am schimbat produsele , faina pana am ajuns la calitate si forma , care o primeam acasa. Despre gust nu pot sa spun , deoarece gustaL produselor de acasa este altul. Iti multumesc din suflet si te voi astepta oapete mereu pe saitul meu,care va fi deschis curand. Cu retete mai interesanta si mai detailate si cu multe surprize pentru voi. Te imbratisez cu drag, Anisoara

    RăspundețiȘtergere
  8. Salut Anisoara! coltunasii au fost prima recetã pe care am experimentat-o - au iesit de minune, foarte gustosi. Mã apuc de sarmale, sper sã-mi iasã la fel de reusite. Imi place foarte mult cã recetele sunt detaliate, fãrã a ascunde "secrete" proprii fiecãrei gospodine (cel putin asa mi se pare mie). Darea de seamã despre sarmale o public dupã degustatie. Marina.

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...