2 metode de marinare a somonului (2)


Daca aveti posibilitate sa cumparati peste rosu - somon in stare proaspata , eu va propun 2 recete foarte simple de preparare  a pestelui, care este identic cu gustul pestelui rosu  cumparat din comert. Eu sunt adeptul sa mananc, cat este de posibil,  toata mancarea in stare naturala, preparata in conditii de casa, si fara conservanti. Si deaceia , ma impartasesc cu  voi cu diferite idei , care au fost relizate de mine .

PRIMA METODA

Ingrediente:
  • 700 gr de somon 
  • 50 ml de vodca 
  • 2 linguri de zahar
  • 2 linguri de sare mascata
  • piper negru macinat proaspat
  • marar uscat sau proaspat
Mod de preparare :

Se cumpara pestele cu pielita - fileul intreg. Se spala sub apa rece si se usuca cu servetele de bucatarie.  Fileul lung se taie in 2 jumatati si se unge cu vodca .Se amesteca bine sarea, zaharul si piperul macinat proaspat si mararul uscat. Totul se presara minutios peste peste si se unesc fileurile intre ele , in forma ca sandwicul, adica carnita rosie ramane intru , iar pelita groasa pe dinafara. In asa mod se inveleste  in pelicula de bucatarie . 

Se pune fileul intr-un vas plat si se da la frigider pentru marinarea lui  timp de 24 ore. El o sa lase suc , deaceia, in acesta perioada , mai intoarceti-l de vre- 2 ori.  Peste 24 de ore puteti sa-l taiat sub ungi in felii subtiri de pe pelita lui . Pelita se azvarle. veti primi un peste  foarte putin sart la gust . Este foarte gustos in asa mod , cu o felie de paine unsa cu unt si deasupr lui pusa o felie de peste marinat . Cred ca toti cunoastem, ca pestele somon este  bogat in acizi Omega si in fier.

Metoda II 

Ingrediente :
  • 1 kg de peste rosu
  • 200 gr de sare 
  • 100 ml ulei de masline 
  • 2 frunze de dafin 

Mod de preparare : 

O conditie obligatorie este - sa cumparati fileuri de peste intreg, nu feliat , ca in poza  asta,  peurma veti obtine.  Fileului i se inlatura pielita cu un cutit foarte ascutit si cu mare atentie .Pielita scoasa se arunca , pentru ca nu se mai poate utiliza  pentru nimic.  Pestele  se   usuca bine  pe ambele parti cu un servetel de hartie , se pune pe un fund de lemn pe un strat de sare si se acopera cu alt strat de sare. Este de dorit sa folosit sare mai mare . 
In asa stare se lasa pentru 6 -8 ore, la un loc racoros. In aceasta perioada pestele isi trage sare , atat , cat este necesar  Dupa aceia se scoate pestele din sare , se inlatura cat este de posibil sare .  Aici din nou atentie- se taie in felii foarte groase de latimea minima 5-6 cm - nu subtiere, sau se taie in jumatete fileul, sau in 3-4 bucati il impartiti. Totul depinde  in ce vas doriti sa-l marinati mai departe.  

E bine sa folositi un borcan de 1 litru. Aceasta proportie descrisa de mine este pentru un borcan de 1 l.
La fundul borcanului se pune o frunza de dafin se aranjeaza feliile groase picurand intre ele cate putin ulei de masline de calitate superioara.Dupa ce ati aranjat pana sus toate feliile turnati uleiul ramas  peste pestele din borcan , ca sa acopere tot  si adaugati cealalta frunza de dafin.Se acopera borcanul cu un capac si se pune intr-un loc racoros ( nu in frigider, pentru ca uleiul isi schimba culoarea) pentru sararea, marinarea lui pe o perioada de  48 de ore. Se poate sa-l incercati si dupa 24 de ore , dar foarte mult depinde de soiul de peste. Se scoate cate o feliile din borcan, se inlatura, cat este posibil de ulei , se feliaza si se serveste in calitate de aperitiv , ca gustare, cum va doreste inima. Se pastreaza o perioada foarte indelungata- numai , ca in loc racoros. Cantitate de ulei poate sa diferit- mai mult sau mai putin- depinde in ce vas veti pune pestele. Veti primi un peste cu gust saratel ,  cu mirosul  natural a pestelui.  Uleiul se inlatura si nu are gust gras. Taiat in feliute subtiri este foarte gustos si identic la gust cu acel din comert.

Nu am pozat pestele sarat in  ulei , deoarece  era acoperit cu mult ulei si pozele foarte stralucesc de la uleiul.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...