ALUAT FRAGED , IN FOI PENTRU PLACINTE НЕЖНОЕ , СЛОЕННОЕ ТЕСТО ДЛЯ ПЛАЧИНТЭ

 Am sa descriu o reteta din  batrani  a prepararii aluatului in foi . O metoda foarte usoara si rapida  , care se foloseste pentru a fragezi aluatul si a coace placinte moldovenesti prin prajire sau coacere la cuptor. Acest aluat se poate prepara cu untura de porc ( cum se facea  de obicei) sau se poate adauga margarina sau unt , dar cu procentajul de grasime mai mare de 70 % si mai mult. 
 Placinte moldovenesti "POALE,N BRAU "
preparate din acest aluat . Se pot prepara si altfel de placinte cu acest aluat  . Voi descrie mai tarziu.

Напишу рецепт универсального теста по старинному ,очень быстрому и легкому методу , который используют при выпекании плачинт ( плацынд). Изделия из этого теста можно жарить на сковороде или испечь в духовке. Это тесто можно приготовить с чистым свиным жиром , а также с использованием маргарина или сливочного масла повышенной жирности, от 70 % и больше .


   ingredientele pentru aluat ¨:


  • 200 gr de smantana ( nu inlocuiti cu alte lactate ) 
  • 200 ml de apa calduta 
  • 900 gr de faina de calitate alba 
  • 2 oua 
  • 2 lingurite cu sare 

  • pentru uns aluatul se foloseste 150-160 gr de untutra 
  • sau margarina cu procentajul inalt de la 78 % , mai sus.


 din strabuni aceasta reteta rasuna in asa mod :
  • la 6 pahare de faina
  • 2 oua 
  • un pahar de smantana 
  • un pahar de apa calduta 
  • aproape  un pahar de untura 
  • o lingura rasa de sare 
Prepararea aluatului : 

Toate produsele e necesar sa fie aduse la temparatura camerei.
Se cerne faina si se face o gropita in ea. Intr-un vas aparte,  se dizolva bine apa calduta cu sarea si ouale . Peurma se adauga la faina impreuna cu paharul de smantana. Totul se amesteca cu o lingura timp de 30 de secunde,  si veti primi o consistenta a aluatului , cum vedeti in poza de mai jos. 

Atentie pentru gospodinele tinere : E nevoie sa retineti acest moment. Deoarece,  cand este ideala cantitatea de faina catre produse ce se amesteca , atunci va rezulta o asa  consistenta a viitorului  aluat , inainte de framantarea lui cu mainele.


 для теста :
      200 грамм сметаны (не заменить на другие молочные продукты)
    200 мл теплой воды -
    900 грамм муки высшего качества
    2 яйца
    2 ложечки соли

              для смазывания теста используем 150-160 грамм
              свиного жира
              или сливочного масла- 70 % и выше
               или маргарина 78 % и выше в мягком состоянии - это важно

    В старину этот рецепт звучал так : на 6 стаканов муки
                                                       2 яйца
                                                       один стакак сметаны
                                                       один стакан теплой воды
                                                       одна ложка без верха соли
                                                        почти стакан жира
                                                         имелся ввиду стакан граненный
                                                        

Приготовление теста :
Все продукты должны быть комнатной температуры.
В глубокой миске просеиваем муку и делаем глубокую лунку в ней.
Отдельно в другой посуде смешиваем соль с яйцом и теплой водой, пока  растворится соль.
Наливаем в лунку водянную смесь и сметану и перемешиваем деревянной ложкой в течение 30 сек.

Обратите внимание на фото сверху и запомните ее
При перемешивании всех продуктов для любого теста
ИДЕАЛЬНОЕ СОСТОЯНИЕ БУДУЩЕГО ТЕСТА ДОЛЖНО БЫТЬ ТАКИМ, КАК НА ФОТО . Вот на этом этапе видно правильное соотношение продуктов для формирования будущего теста .




Daca observati , ca consistenta este mai uscata ( mai multa faina ) adaugati o lingura-doua de apa calduta. Insa daca vedeti , ca este foarte lichid , adaugati treptat,  o lingura -doua de faina. 
Insa cantitatea  de  produse descrisa este ideala pentru a primi un aluat foarte gustos. 
Aceasta remarca am facut-o pentru gospodinele , care vor face primii pasi in a framanta un aluat.  
Si sa mai retineti ceva , ca aluatul se lucreaza cu mainele calde si cu o dispozitie binevoitoare. Despre aceasta imi spunea mereu bunica mea in copilarie, si in decursul vietii mele m-am convins de nenumarater ori , ca este adevarat aceasta confirmare.Este scris mult text,  pentru a va sugera toate secretele in a prepararii  si a va inspira dragostea pentru bucatarit


Aluatul se framanta timp de 5-7 minute  pana obtinem o bila  neteda si molcuta.
 Este un aluat foarte "ascultator" , si foarte usor si rapid  de preparat. 
.  
 Aluatul se inveleste cu un servetel din panza naturala  si se lasa " sa se odixneasca " timp de 30 minute. 
 
Если замечаете, что слишком много муки ( более суховатое по консистенции ) значит добавляйте 1-2 ложки теплой воды .

Если замечаете , что более жидкое  по консистенции , значит надо посыпать одну ложку муки и начать месить заново .

Тесто любит , чтобы его месили с теплыми , добрыми руками и хорошем настроением.
Так мне всегда говорила бабушка , и я убедилась много раз в правильности ее слов.

Это тесто надо месить около 5-7 минут до состоянии гладкости и мягкоски . Очень послушное тесто. Накрываем его хлопчатобумажным полотенцем и оставляем  "отдыхать" в течение 30 минут .


Dupa aceia se imparte cu cutitul in 4 parti.  Cu grasimea procedam la fel, o impartim la fel in 4 parti egale. Grasimea e nevoie sa fie de temrperatura camerei pentru a putea lucra mai usor cu ea.

Потом тесто  разделяем на 4 части ( если использовали 900 грамм муки),  если только половино порции муки значит на 2 части . Также и жир делим на 4 или 2 части .



Fiecare bucate de aluat se intinde cu sucitorul pe o masa presarata cu faina . Este un aluat foarte elastic si se intinde usor. Fiecare parte se unge usurel cu untutra sau margarina si suprapunem aluatul in 2 parti.

Кадую часть раскатываем отдельно на стол подсыпанной немного дополнительной муки . Смазываем аккуратно и тонко жиром всю поверхность теста и складываем его вдвое.


Dupa aceia il rulam cu mare atentie , dupa cum se vede in poza de mai jos. Adaugator nu se mai unge .

Потoм сворачиваем в рулет без дополнительной смазки .

 
La fel  procedeaza cu toate bucatile de aluat ramase si untura  sau margarina mai mare  de 78 % de grasime ( este important ) .
Так поступаем со всеми кусками теста и жира  или маргарина (78% жирности и больше )


Dupa aceia ruladele se acopera bine , fara a intra aer , in hartie de pergament sau servetel de bumbac si se pune la frigider pentru cel putin o ora. Dupa o ora si mai mult aluatuls se taie in bucati egale. La fiecare reteta se va concretiza acest moment .

После этого накрываем рулеты очень тщательно в полотенце или в пергаментной бумаге (аллюминиевую не использовать ) и отправляем тесто в холодильник на один час.
После этого нарезаем тесто на куски определенного размера. По каждому конкретному случаю буду описывать рецепт и говорить на сколько частей.


pe poza de mai jos este o secventa din aluat acesta , preparat la cuptor. <Va fi expusa reteta aparte.Vreau sa va atrag atentia , ca aluatul nu este gras , nici sub un mod. Acest moment puteti sa vedeti in poza de mai jos, si totodata in reteta expusa de mai jos 
placinte moldovenesti "POALE¨N BRAU " 

мягкая, нежная слойка



на фотографии, ниже, показываю разрез изделий выпеченных из этого теста в духовке .
Выставлю  рецепт отдельно.

8 comentarii:

  1. Super aluatul ;) Asteptam si varianta in romana :) Weekend placut :*

    RăspundețiȘtergere
  2. Sigur, este si foarte gustos. Succcese in toate.Cu drag, Anisoara

    RăspundețiȘtergere
  3. Anisoara ce dor mi-a fost de tine si de sfaturile tale! Iti multumesc din suflet pentru cuvintele scrise si pentru povetele tale nepretuite! Iar pozele sunt minunate! Te imbratisez cu mult drag!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. wauuu, Andreea , stiu precis ca tiam raspun indata , si undeva sa pierdut comentariul. Draga Andreea , am sa scriu pe cat este de posibil, pentru ca am mult de spus voua gospodinelor tinere. Nu doresc sa se pearda sfaturile si secretele din arta bucataritului, astazi, cand sunt intr-o catastrofa alimentara .Cand ne impun tot mai multe produse de origine "proasta " cu fel de fel de vitamine pentru a le manca. E necesar sa mancam simplu , natural m mai putin sau mult, si gustos. Si am sa ma starui sa va ajut m dragi gospodine tinere sa indragiti arta culinara . Pentru ca voi sunteti responsabile de sanatatea copiilor si familiei voastre.
      MIa fost dor de voi, simereu am fost cu gandul la voi.
      Te astapt cu mare drag,Andreia

      Ștergere
  4. Bine ai revenit Anisoara, te-am asteptat cu nerabdare, ma bucur nespus ca ai inceput sa scrii din nou. Multumesc frumos si pt reteta asta. Toate cele bune,
    Adi

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bine te-am regasit Adi. Zambesc , pentru ca de cate ori imi apare timp si incep sa scriu pe blog, deatatea ori se intampla ceva cu calculatorul. Dar sper sa reusesc sa te bucur cu mai multe retete delicioase si mai ales de placinte. Te astapt mereu cu mare drag . O imbratisare calda

      Ștergere
  5. Salut,

    Am intrat pe blog-ul dvs. si ne-a placut foarte mult - aveti retete culinare delicioase YUM!!! YUM!!!
    Ne-am bucura sa va avem in familia Petitchef

    Am fi incantati daca ati dori sa adaugati blog-ul dvs. la http://ro.petitchef.com astfel incat utilizatorii nostri, cat si noi, sa ne putem bucura de retetele dvs.

    Petitchef este un portal frantuzesc bazat pe retete culinare. Cateva sute de blog-uri sunt deja inscrise si beneficiaza de expunere pe Petitchef.

    Pentru a adauga blog-ul dvs. la http://ro.petitchef.com puteti folosi http://ro.petitchef.com/?obj=front&action=site_ajout_form sau puteti merge la http://ro.petitchef.com si dati click pe "Adauga blog-ul tau".

    Toate cele bune,

    Vincent
    Petitchef

    RăspundețiȘtergere
  6. Draga Vincent iti multumesc mult de propunere. Dar nu am posibilitate de a face fata la mai multi cititori din lipsa de timp. Oricum am sa ma startui sa citesc mai atent si sa va adaug la mine pe blog.Va doresc multi , multi admiratori

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...