SALATA PICANTA DIN VANATA SI ARDEI


Am deschis cartea mea de retete , unde le-am strans pe parcursul anilor mei, si am zarit aceeasta reteta se salata. Tare demult nu am preparat-o si tineam minte , ca e pe gustul barbatilor. Are un gust de legume murate si picante  , cu aroma foarte puternica de marinada , care contine  ceapa si usturoi.  Nu se face cu mirodenii diferite,  e nevoie sa-i pastram mirosul natural al legumelor si sa stiti ,  ca are  multe vitamine. 


Cantitatea de produse folosite :
  •  4-5 vinete mari - 2 kg
  •  4-5  ardei  dulci rosii - 1,5 kg
  •  4-5 ceapa mijlocie  - 0.5 kg
  •  2 capatine mari de usturoi 
  •  2 linguri de zahar 
  •  1 lingura fara varf de sare 
  •  100 gr de otet alb , 6-9 %
  •  150 gr de ulei fara miros 
  • un ardei mic iute ,  la dorinta



Legumele este de noie sa fie mai mari , ca marime . Se spala bine legumele si se usuca . Se pune apa la fiert  intr-un vas mai lat. Se taie vinetele rotele , subtirele , cam 0.5 cm . Peurma se taie in solzisori lungi. Cand apa incepe se fearba punem vinetele intr-o strecuratoare de metal , si le oparim timp de 3 minute. Adica focul sa fie stins. Nu fierte , ci pur si simplu oparite. In asa mod se scurge sucul amarul al vinetelor si vinetele nu-si  nu se intuneca la culoare. Le punem intr-un vas aparte sa se scurga bine .



Se taie cu un cutit bine ascutit , intai pe lungume in solzisori lungi toti ardeii dulci si grasi la coaja. 
Se taie la fel ceapa si se alege solzisor, i sau se  taie mai maruntit , cum doriti. 

Ustur0iul se curata si se piseaza , ca la mujdei. Se adauga , uleiul si otetul alb la usturoi. Se amesteca bine. Daca o sa folositi usturoi iute , atunci salata va fi moderat picanta si nu e nevoie sa folositi,  si un ardei iute. Ardeiul iute se foloseste numai in cazul,  cand in famile se mananca iute. 
Adaugati sarea si zaharul amestecat peste legumele taiate si amestecati totul bine . Dupa aceia se adauga mujdeiul de usturoi cu uleiul si otetul,  si se amesteca foarte minutios , dar cu usurinta fara a farama legumele.

Salata obtinuta se pune intr-un vas de sticla sau email la murat pentru 24 ore in bucatarie , nu la frigider. Daca e foarte cald , gustati a doua zi pentru a va convinge , ca este murata usor. 
Dupa aceia , repartizati in borcanase de marime mai mica si sterilizati salata , timp de 20 minute , din momentul fierberii.
Ea se serveste la masa numai in stare rece. veti primi o salata cu gust dulce-iutisor su un gust picant. 
Ardeii se pastreaza cu  gust mai  crocant .



Aceasta salta se poate prepara si din alte legume : varza , taiata solzisori, morcov prin razatoare si ardei , dulci rosii , taiata solzisori. Veti primi la fel o salata foarte gustoasa. 

Deasemenea se  poate prepara si dupa o 24 de ore , dupa ce s-a murat,  se poate pastra la frigider in borcane inchise cu capac. .

5 comentarii:

  1. Multumesc mult pentru reteta asta usoara si extrem de gustoasa!

    RăspundețiȘtergere
  2. Cu placere , Mihaela. Imi pare bine sa te cunosc. Cu drag, Anisoara

    RăspundețiȘtergere
  3. Minunata fotografia principala!
    Am vazut si varzarele, si mesele alea de la Moldoveni, m-au innebunit! :))))
    Te pup!!!

    RăspundețiȘtergere
  4. Multumesc Gaby. ;)))) Eu ti-am scris , nu vad raspunsul. Imi face placerea sa te aud si sper, ca intro zi vei face micii mei. Cum zici ? Iti doresc o saptamana placuta. Cu drag, Anisoara

    RăspundețiȘtergere
  5. In ce priveste poza , este o combinatie de culori reusite si lumina reusita, ce joaca un rol foarte important.
    Dar asta vine numai cu practica, cu foarte multa practica. Te pup

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...