Cunosc foarte multe tipuri de conserve, cum se fac, numai ca nu am conditii pentru a le prepara si conserva, pentru ca ma aflu peste granita .
Oricum , deschideti capitolul de Conservare a legumelor si fructelor, si veti gasi multe retete de conserve foarte gustoase pentru sezonul de iarna .
In acest caz , va propun o gustarica cu un gust natural , cu un gust al copilariei , care ne serveau bunicile si simplu de preparat.
Un trio foarte indragit de fiecare din noi , ardei dulci prajiti, vanata in felii prajita si sos de ceapa cu rosii prajiti.
Se prepara mereu o cantitate mare de borcane din acestea, pentru ca in iarna, pe timpul de post, era prima mancare la masa .
Vreau sa va spun de la inceput : sunt doua moduri de a conserva aceasta gustare-trio
PRIN STERILIZARE SI FARA STERILIZARE .
si e nevoie sa retineti bine aceste momente pentru , ca e valabila si pentu alte conserve din legume.
1. PRIN STERILIZARE .:
Ca de obicei la conservarea legumelor se folosesc cantitati mari deaceia ne putem organiza in felul urmator .Se prajeste fiecare leguma in parte, si se rezerveaza intru-un vas aparte fiecare din ele .Adica sunt in STARE RECE in momentul, cand asamblam totul in borcanul spalat bine si sterilizat cu tot cu capac.
In asa caz , dupa ce am adaugat legumele in straturi pana la linia de sus a borcanului ,( eu le las mai jos numai pentru poze ), dar in general se umple pana sus , sterilizam borcanele intr-un vas cu apa timp de 30 de minute , pana obtinem sucul limpede din borcan.
2. FARA STERILIZARE
Toate legumele prajite e necesar sa le aranjam IN STARE FIERBINTE in borcane sterilizare fierbinti. Dar asta necesita o practica si o organizare minutioasa a prepararii legumelor.
ca cantitate se foloseste :
ca cantitate se foloseste :
- 2 kg de rosii carnoase , cu putin suc
- 600-700 gr de ceapa alba, nu rosie
- 1.5 kg de vanata
- 1.5 kg de ardei dulci, mai grasi
- borcane sterilizate cu capace , ce se inchid ermetic.
- sare si zahar dupa gust .
- nu se foloseste nici un conservatn si nici otet. E nevoie sa fie prajite bine legumele si atat,
- Si atunci in iarna veti savura gustul adevarat si NATURAL al lor.
Se spala si se usuca toti ardeii dulci. Dupa aceia se prajesc intr-un ceaun cu fundul plat , si cu mult ulei, in asa fel nu veti stropi peretii . Se poate acoperi deasupra cu o folie de aluminiu.
Dupa aceia , ardeii se scot si se lasa sa se raceasca putin , curatindu-le apoi de coaja, codita si semintele sale. In poze le-am lasat , ca se intelegeti , ce am pozat.Dar in general se curata foarte bine de seminte. Si peurma se sareaza putin ardeii deasupra.
Ardeii este nevoie de prajit foarte bine , sase patrunda uleiul bine in ei. Daca ati prajit superficial , numia ca sa-i curatii de coaja, atunci dupa ce inlaturati coaja de la ardei e nevoie, sa mai fie odata prajiti pe o parte si alta . este foarte important . Daca veti aranja ardeii cruzi in borcane nu veti primim acel gust , care doresc sa vi-l redau.
Vinetele se spala bine si se usuca , se taie rotele de marime mai grosuta , se sareaza , si se lasa sub un press sa se scurga sucul amar, in cazul cand gustul ei este amar.
Insa daca vanata nu este amara se prajeste pe o parte si alta , in ceaun sau o tigaie mai adanca , cu mult ulei si in cantitati mai mari -odata.
Rosiile mai carnoase se spala si se taie in feliute . Ceapa se curata si se taie solzisori mai mascati. Se prajeste intai ceapa , cu putin zahar , apoi se adauga rosiile si se prajesc impreuna.
Nu va sfatui sa prajiti mai mult de un 1 kg de rosii cu 300 -400 grame de ceapa odata. Se prajeste la tigaie , asa mai repede se evapora sucul din rosii.
Pentru ca , daca veti folositi o cantitate mai mare de legume , atunci va rezulta la sfarsit o mancare de ceapa cu rosii fearta, dar nu prajita .E nevoie sa fie scazuta cantitatea de lichid .
Dar aceasta radical va schimba gustul acestei conserve. Este foarte important .
Nu va sfatui sa prajiti mai mult de un 1 kg de rosii cu 300 -400 grame de ceapa odata. Se prajeste la tigaie , asa mai repede se evapora sucul din rosii.
Pentru ca , daca veti folositi o cantitate mai mare de legume , atunci va rezulta la sfarsit o mancare de ceapa cu rosii fearta, dar nu prajita .E nevoie sa fie scazuta cantitatea de lichid .
Dar aceasta radical va schimba gustul acestei conserve. Este foarte important .
Cand aveti gata prajite toate legumele , atunci le aranjati in borcane
in felul urmator:
Se adauga la fundul borcanului sosul din rosii cu ceapa o cantitate de 3 -4 linguri. Peurma se adauga un rand de vinete si un rand de ardei prajiti curati de seminte si codite , peurma sosul de rosii , vinetele, ardei si tot asa.
Ultimul strat e nevoie sa fie de sos de rosii prajite ESTE FOARTE IMPORTANT . acesta este conservantul :) , care permite sa se pastreze in stare proaspata vinetele si ardeii prajiti . El contine acreala si va mentine bine aceasta conserva din legume prajite . Se pastreaza conservele in beci la temperatura joasa pana la 2 ani de zile.
Se pune capacul sterilizat deasupra si se sterilizeaza intr-un vas mare cu apa, timp de 20-30 de minute . Dupa aceia , se inchide borcanul ermetic.
Se aranjeaza borcanele cu capacul in jos si se acopera usurel - Important .
Daca veti urma toti pasii , atunci in iarna veti savura de un gust natural , si nu acru si cu diferite mirodenii ala acestor legume. Pentru ca, fiind impreuna conservate, legumele isi iau gustul unul de la alta si sunt foarte si foarte gustoase in asa stare.
Un trio care ma face sa salivez.Minunata trebuie sa fie aceasta combinatie.
RăspundețiȘtergerePup fata draga mie!
O combinatie foarte reusita dupa gust si aspect. O conserva de legume cu gust natural ,care se pastreaza si se pot manca in iarna .Ai senzatia , ca au fost preparate proaspat acum, adica in toamna , cand avem de toate in belsug.
RăspundețiȘtergerePoti sa incerci sa te convingi de ce spun, preparate o cantitate mica si lasate in frigider pe 2 zile , ca sa-si ia gustul leguma una de la alta.
Chiar ma bucur mult ca mi-ai scris d-na Maria , deoarece aveam o senzatie, ca nimeni nu intra pe blog. O imbratisare calda de la mine. Cu drag, Anisoara