Din discutia mea cu Doina, o citittoare din Romania, m-a rugat sa
expun retete diferente de cele clasice, si anume de ZACUSCA . Eu ii
raspund dar stii ca cuvantul Zacusca este imprumutat de la rusi , si se
traduce ca GUSTARE . Este si verb in limba rusa Закусить , ce in
traducere ar insemna "As dori sa gust ceva- foarte putin !
Si mi-am dat intrebarea , ce retete sa-i expun de Zacusca , daca toate retetele de conserve; sunt Zacusca in intelesul meu, numai , ca fiecare cu denumirea ei, salata de... ghiveci din .... , tocanita din..., sos din .... adjica din..., muratura din ..., marinada din.... s.t.a.m.d.
Si pana la urma, am hotarat sa scriu un colaj de mai multe conserve intr-un post, deoarece nu am conditii de a face conserve... inchipuiti-va 4 persoane la un frigider...
Vreau sa adaug , ca aceasta zacusca din legume se poate prepara fara oarecare conservanti , principalul sa retineti 3 reguli foarte importante , care se refera si la alte conserve din legume, ce sunt preparate in conditii de casa :
1. E nevoie sa fie spalate bine borcanele , in care vom conserve si peurma sterilizate , ca sa evitam orice microb . Se sterilizeaza prin ma multe metode ,dar cea mai sigura este de a fierbe borcanele splate intr-un vas mai mare in apa (2-3 minute ) , care a clocotit deja . Si dupa ce a fost stinsa flacara, sa fie adaugate borcanele , care sunt deja la temperatura camerei, adica sticla este calduta. NU RECE pentru , ca sticla poate crapa.
2. Legumele sa fie bine prajite, coapte la cuptor, fierte , inabusite. Adica in dependenta de ce preparati , sa pastrati tehnologia de plina de preparare a lor.
3. E necesar sa fie o legume la GUST ACRU - este foarte important . Daca lipseste aceasta leguma , atunci se inlocuieste cu otet, sau aspirina, la cantitatea necesara descrisa in anumita reteta de preparare a conservelor din legume. Aceste mediu acrisor e nevoie sa-l folosim , deoarece el nu da voie la dezvoltarea microbilor in borcan, care aduce , la ceeia ca sar capacele si e nevoie sa aruncam aceasta conserva.In cazul cand folosim leguma , acra la gust , ( ROSIILE ) , atunci e nevoie in borcan se fie primul si ultimul strat din rosii.
Sau daca preparam o tocanita, ghiveci e nevoie sa folosim 40-50 % din tocanita cu adaugarea rosiilor. .
In cazul de fata acesta zacusca se prepara din cantitati egale de ardei prajiti si rosii prajite cu ceapa.
Pentru aceasta zacusca e nevoie sa alegem rosii cu foarte putin suc , deobicei rosii lungarete, sau mari, carnoase. Ceapa sa fie numaidecat de cea alba , nu rosie intunecata.
Ardeii sa fie alesi si cumparati de marime mijlocie si carnosi pielita- este import.tan
Modul de preparare :
Se spala bine rosille si se taie feliute cu cutitul . Aparte se curata multa ceapa si deasemenea se taie in cubuletemici.. Se prajeste intrun ceaun sau o tigaie mai mare. Mai intai adaugam ceapa si prajim, pana cand putin se rumeneste , in timpul prajirii putem adauga putin zahar ( lam fiecare kg de ceapa o lingurita fara varf de zahar ) . Dupa ce se prajeste ceapa se adauga rosiile si se amesteca bine cu ceapa prajita. Sde prajesc la foc mare timp de 10 -12 minute, amestecand la fiecare mitun cu o lopatica de lemn , dar peurma se scade focul mai putin de mijlociu si se lasa sub capac sa se innabuse ceapa cu rosiile.
E nevoie sa retineti cu nu prajiti mai mult de 1 kg de ceapa la 2-2.5 de rosii, pentru ca peurma se primeste alt gust , un gust fiert de rosie , nu prajit . Mai bine prajiti de mai multe ori cantitati mai mici decat o cantitate mai mare odata. Gustul se schimba radical. Se adauga sare dupa gust . Usturoi NU. Numai in iarna , cand veti deschide borcanul si daca veti avea pofta, dar in tocanita de rosii cu ceapa nici intr-un caz.
Iar aparte prajiti ardeii ( pe toate partile) in ceaun cu mult ulei, la un foc mijlociu cu capacul intredeschis.
Sau ardeii se pot praji pe tigaie , sau se coc la cuptor. Dupa aceia se curata de coaja si de seminte. Se aranjaza pe un platou mai mare si se presara cu sare mare , in cantitate putina.
Se aranjeaza intr-un rand pe un platou, si se lasa ardeii timp de o ora ca sa se scurga de zeama lor dupa prajire. Nu avem nevoie de ea in borcan.
Se aranjeaza in borcane sterilizate si calduta sau fierbinti in straturi , rosiiprajite, ardei, rosii ardei , si deasupra rosii. Se sterilizeaza borcanele timp de 15 minute si se trage capacul. Dupa aceia se intorc borcanele cu capacul in jos , si se lasa sub o plapuma usoara sa se raceasca.
In iarna veti savura un gust adevarat de ardei prajiti cu o tocanita din rosii cu prajite cu ceapa.
Dupa gust se adauga mujdei de usutroi , dupa ce a fost deschis borcanul
Daca doriti sa lasati ardeii cu codita si seminta , atunci procedati in urmatorul fel . La fiecare litru de borcan se adauga o lingurita de otet de masa 6-9 % inainte de sterilizare . Adica borcanul dara aler 1 litru- se foloseste 1 lingurita mica de otet alb nu rosu.
De data asta am coincis cu retetele, si eu am pregatit zacusca, mi se facuse un dor de acasa...Te pupic Anisoara, o duminica placuta!
RăspundețiȘtergereWOOW eu am descoperit , ca traiesti in Spania ? Pot sa stiu unde , si poate ne vedem intr-o zi ? Cu mare drag primesc , Anisoara. Sa ai o saptamana cu multe succese.
RăspundețiȘtergereLocuiesc aproape de Valencia, sint pe aici de vreo 12 ani. Tot in Spania esti si tu?
ȘtergereDar eu in Madrid de 5 ani . Si sper sa ajung mai repede acasa . Numai acasa te simti "ca la mama acasa". Poate dsicutam pe parcurs.
ȘtergereMultumesc de reteta. Am sa fac salatele tale pentru iarna pantru ca sunt minunate si cu multe amanunte importante pentru reusita lor. Sa ai o saptamana buna si te mai astept cu retete.
RăspundețiȘtergereanisoara esti o LEGENDA! un artist,un chimist ,un destoinic purtator din si de arta bucatariei moldovenesti . cu un simt artistic si technic rar intilnit in arta gatitului.cinste moldovencelor.sinteti superbe!
RăspundețiȘtergere