TORT BANANA & CIOCOLATA




Ceva, timp in urma , am expus o recete de CARAMELA DIN  BANANE, si mai tarziu ,o vizitatoare de pe saitul rusesc imi expune poza cu aceasta caramela, dar ea mai mult arata: ca o crema din banane, din cauza , ca a folosit bananele foarte mari .
Mai tarziu am expus ; caramela - pas cu pas, dar mereu ma gandeam , unde as putea sa folosesc aceasta crema de banane?
Eu mereu nu doream , sa prepar  un desert sau o torta cu banane, deoarece stiam _ ca bananele isi schimba culoarea ( se intuneca) si peurma _ vizual _ nu este atat de apetisant . L-am preparat acest tort , sa vedem maine _ cum este in taietura. Si-au schimbat bananele culoarea sau nu ?


Ingrediente:


pentru blat :
 ca masura,se foloseste  un vas de plastic de la iaurt Danone ( de ex.)
  • 4 oua 
  • 2 vase de zahar
  • 3 vase de faina
  • un vas de ulei fara miros (eu am folosit de masline )
  • un vas de iaurt natural ( de ex.Danone) 
  • un plicusor  ( 16 gr.) de drogdie in praf ( de ex. ROYAL)
  • 1.5 lingura mare cu varf de cacao
  • o lingurita de rom
  • un pic de zahar vanilat

pentru crema:
  • un kg de banane ( 4 banane mari  )
  • 2 linguri cu varf de gem de caise 
  • 3 linguri de zahar
  • 80-100 gr de unt
  • 0.5 de plicusor de zahar vanilat
  • un mar mare 
pentru glazura:

  • 170 gr. de ciocolata
  • 80 gr de unt 
  • 2 linguri de smantana ( optional)


Mod de preparare :
 Se prepara  blatul pentru tort. In ordinea , care am descris ingredientele, se adauga fiecare, rand pe rand, si se amesteca bine cu mixerul . Se unge o bucata de hartie de pergament , taiata pe diametrul formei de torte cu ulei, si peretii ei . Se toarna masa primita si se coace in cuptorul incins la 180C timp de 40-45 minute. In acest rastimp nu se deschide cuptorul. Daca doriti ca blatul sa se primeasca umed la gust , coaceti- 40 minute, mai uscat -45 minute. Nu conectati 

functie de grill.
 
Tava se scoate din cuptor si se pune pe un fund de lemn pentru 15 minute, pentru ca sa se raceasca si sa se umezeasca partea de jos a  blatului  de tort. Dupa aceia se scoate cu atentie din forma, si se deslipeste hartia . Se lasa sa se raceasca bine blatul.Daca  dupa coacerea blatului s-a primit o caciulita , intoarce-ti blatul cu partea de jos in sus.



Prepararea cremei:

 In tigaie se pune untul , dupa ce se topeste, se adauga zaharul si intruna amestecand topiti zaharul bine, dar nu se caramelizeaza , cum in cazul  caramelei din banane.Se adauga dulceata si 3 banane mari , taiate rotele. Se fierbe timp de 3-4 minute la un foc domol , tot faramitind cu lingura de lemn bananele. Se toarna intr-un bol adanc. In aceias tigaie ,aparte se curata un mar,  acrisor la gust,  de coaja lui , se taie in bucatele ,se adauga o lingura- doua de apa si se fierbe sub capac  de la caramela, timp de 5 minute la un foc micut, pentru ca marul sa se inmoaie.


Dupa ce s-a racit  se mixeaza bine , pana primim o masa omogena. Se adauga zahar vanilat.



Blatul se taie in 2 jumatati si se unge cu toata crema din banane ,  primita.
 

Se adauga cealalta jumatate de blat de cacao.


A 4 banana e necesara sa fie foarte rece , scoasa din frigider, chiar congelator ( timp de 15 minute) , pentru ca glazura de ciocolata se lipeste mai bine de feliute . Banana se taie sub ungi in felii si se aranjeaza pe tort. Sau ornati la dorinta voastra.

Ciocolata se taie in bucatele mici si  se topeste cu untul la microunda. Se unge toarta pe toate partile si se orneaza cu bombonele de ciocolata de diferite culori.

3 comentarii:

  1. ce gramaj are "vasul" de danone? 140 g? multumesc

    RăspundețiȘtergere
  2. albusurile se bat separata si apoi se adauga galbenusurile?

    RăspundețiȘtergere
  3. Vasul Danaona are 125 gr . Albusurile nu se bat aparte, totul impreuna in ordinea, care sunt descrise in reteta.

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...