JAMBON din picior de porc


 O receta din buni- strabuni , care s-a transmis din generatie  in generatie. Acest jambon se  prepara din piciorul din urma de la purcel .Marinarea lui in sare necesita 2 luni si se serveste la mesele sarbatorilor de Craciun sau de Paste. Este o traditie foarte veche.
Poza este facuta acum 4 ani in  urma , si nu am avut posibilitate sa mai gust din el,  si sa mai fac poze, deaceiea am hotarat sa expun aceasta receta cu aceste poze vechi , deoarece  nu doresc sa se pearda receta  fara urma.Daca ati auzit  vreodata de metoda , cand piciorul de porc se pune in tava, se acopera cu aluat si se coace intreg in cuptor- sa stiti , ca aceasta este receta , care doresc sa ma impartasesc cu voi.



Cand se taie porcul, se alege un picior sau ambele din urma porcului. Se taie partea de jos a piciorului si se inlatura amandoua oase din picior.Ne ramane carnea curata de porc , care asa si isi are denumirea in popor de Jambon.  Soricul nu se scoate de pe carne . Cu cutitul se inteapa carne  in mai multe locuri  , unde se vira sare . Intr-un vas mai larg si adanc se asterne o  panza de in si se pune carnea pe ea. Toata suprafata carnii se acopera cu sare de 1-1 ,5 cm  pe toate partile .  Sa nu va faceti griji, carnea nu se primeste sarata la gust. Jambonul isi ia atata sare , cat este necesar,  si nu mai mult.
Se acopera cu panza de in si se pune vasul cu carne la un loc racoros pentru o perioada de 1.5- 2 luni. Peste vas se pune o greutate. La fviecare 2 zile se intoarce jambonu pe partea opusa. Carnea va lasa sucul ei. Sucul nu se inlatura.  Asa procedam pe toata perioada. Aici atentie , daca jambonul cantareste 8-10 kg,  dupa ce au  fost scoase oasele , atunci el se marineaza pana la 50-60 de zile ,  daca cantareste 5-6 kg, timpul de marinare este 40-45 de zile.

Dupa aceasta perioada se scoate jambonul din panza si se inlatura toata sarea.  Se fac 2 gauri in carne si se prinde cu carlige de fier. Jambonul se pun la FUM RECE nu cald , in pod pentru 48 ore. 
Dupa aceasta perioada se face un aluat indesat din apa si faina , la pipait sa fie cam vartos. 

Se face  focul in cuptor  ca cuptorul sa fie incins bine . Jambonul se pune intr-o tava dreptunghiulara mare , se acopera cu un strat de aluat pe toate partile si se coace in cuptor timp de o ora - o ora 30 minute. Aluatul se va rumeni . Dupa aceia , tava se scoate si se pune la gura cuptorului. Se lasa sa se raceasca carnea in aluat. Dupa aceiea se inñlatura crusta de aluat si se poate servi la masa Jambonul.  
Carnea se primeste foarte molcuta, in sucul ei, cu miros de fum si cu un gust natural al carnii , fara mirosuri de condimente.  Daca carnea si-a tras sarea bine in perioada de sarare , atunci   ea primeste o culoare rozsovie, daca a ramas vre-o sectiune de carne , care nu si-a tras sare pe deplin , atunci ea primeste o culoare vanata.  

Dupa preparare,  jambonului se transeaza in bucati de 1-1.5 kg si se pastreaza la rece .

2 comentarii:

  1. Анжелочка, добрый день! Очень рада, что нашла Ваш блог! Надеюсь, Вы меня вспомните!

    RăspundețiȘtergere
  2. да я вас всех помню и никогда не забывала. у меня проблема с русской клавиатуры б так как я живу уже четвертый год за границей. /Скоро я буду иметь клавиатуру и буду с вами разговаривать. хочу быть вместе с вамию .целую

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...