Desertul "LAPTE DE PASARE"

Pentru incepatori , va recomand sa incercati , in primul rind ACEST TORT , peurma receta expusa mai jos. La gust este identic cu gustul ciocolatei " laptele de pasare" , care se produce la noi in Moldova .


Ingrediente :
  • 12 oua proaspete , vor ramine 6 galbenusuri
  • 2 pahare ( 250 gr paharul) de zahar  
  • 1 pahar de lapte fiert rece  
  • 1 lingura de faina  
  • 300 gr de unt moale 
  • 50 gr de gelatina ( atentie) naturala . 
  • un pachetel de vanilie 
  • cacao sau ciocolata topita  ( cantiatea in receta)
  • o picatura de sare de lamaie

Mod de preparare

Inainte de incepe prepararea desertului se pune la inmuiat gelatina cu 100 de gr de apa fiarta racita.

Intr-un vas se separa 12 oua - albusurile de galbenusuri. Bolurile cu cite 4 albusuri fiecare in parte, se pun in frigider, pentru ca e necesar sa fie albusurile foarte reci.

Galbenusurile se separa  - 6 galbenusuri se pun intr-un vas pentru prepararea cremei, celelalte 6 se folosesc  pentru alte bucate.

Se pregatesc 2 vase pentru bain-mare si vasul mai mare se pune cu apa la fiert. La 6 galbenusuri se adauga 1 pahar de zahar si se amesteca foarte bine. Apoi se adauga lingura de faina si putin cite putin se adauga paharul cu lapte. Totul se amesteca bine.

Compozitia obtinuta se pune la bain-mare si se amesteca intruna cu o lingura de lemn pina se ingroasa toata crema, in decurs de 10-15 minute. Cind observam , ca se ingroasa crema, se scoate vasul de pe bain-mare si se pune la racit, ca sa fie calduta crema.

In acest timp se dizolva bine la bain-mare gelatina naturala cu 100 de ml de apa si se pune la racit  pina va deveni calduta.

Intr-un vas separat se bate untul moale cu mixerul si treptat,  se adauga crema calduta,  pina se omogenizeza tot. Adaugam vanilia.
Se ia 1/3 de crema si se amesteca cu 1/3 de gelatina inmuiata foarte atent.

Atentie- ca sa obtinem o compozitie  omogena din crema cu gelatina, este necesar,  ca ambele produse sa fie de aceiasi temperatura, caldute.

Se bat bine primele 4 albusuri in spuma cu 1/3 din paharul de zahar ramas ( in reteta sunt 2 pahare) si treptat ele se adauga in crema de unt cu gelatina, amestecind numai intr-o parte, ca sa nu se lase albusurile.

Se toarna cu atentie intr-un vas lunguret si se pune vasul la rece in frigider, ca sa se prinda , timp de 30 min-1 ora.

Cind se atinge primul blat de crema alba cu degetul si pe deget se lipeste crema, dar este aproape intarita, se toarna a doua parte de crema, preparata la fel, cum primul blat alb - numai ca se adauga o lingura de cacao rasa , sau 2 linguri de ciocolata topita cu putin unt la microunda , amestecind f.bine, apoi se adauga treptat alte 4 albusuri batute spuma.

Cind aproape este prins al 2- lea blat de crema de culoare maronie deschisa, se adauga al treilea blat din crema, preparat la fel , ca cele doua de mai sus, numai ca se adauga 2 linguri mari rase de cacao sau 4 linguri de ciocolata topita la microunde, ca sa obtinem un blat de culoare maronie inchisa.

Vasul se lasa peste noapte la frigider, ca sa se intareasca bine straturile intre ele. A doua zi se rastoarna pe un platou si se impart in portii. Acest desert se serveste cu ciocolata topita sau cu inghetata

3 comentarii:

  1. Eu inteleg ca raman 6 galbenusuri, nu albusuri.

    RăspundețiȘtergere
  2. De unde gelatina naturala?Adica..ce inseamna asta? Mersi1

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...