Ganduri, scrise pe fila



Festivalul blogurilor gustoase isi incheie activitatea sa pe 31 ianuarie. Am primit 33 de voturi la
Vreau sa Va spun un MULTUMESC din suflet , pentru cei, care au gasit cele 3-4 minute din timpul sau,  si mi-au oferit o multumire in forma de VOT.  Sunt multe , sau putine - eu nu le numar .
Eu imi cunosc bine aportul meu in acest blog, si stiu , ca  mai tarziu , sau mai devreme, o sa-si aduca roadele sale pentru fiecare din voi , si pentru noua generatie.

Nu am mai primit de la Gustos.ro o cerere , de a raspunde la intrebarile , puse de el. 
Deaceea,  am hotarat sa mai deschid o paranteza din SUFLETUL MEU , sa intelegeti, daca ati facut alegerea corecta sau nu.

Cum ai inceput sa ai un blog gastronomic?
 Aproape 4 ani in urma , am hotarat sa-mi deschid  o tema cu retete culinare pe un sait international,  in limba rusa . Am facut-o din dorinta de a ma impartasi cu gospodinele , care doresc sa cunoasca multe retete, trucuri culinare si secrete , dar  nu le pot gasi in cartile culinare si in reviste.
Peste 6 luni am intrerupt activitatea mea . Si urmarind dupa ea , citind comentariile , am observat , ca este foarte solicitanta. La un moment dat , mi-am dat seama , ca a ajuns cifra primului  milion de vizitari,  al  doilea milion de vizitari ...  Si imi zic- vaaaii , recetele noi, de glamour nu sunt atata de solicitate , inseamna, ca e necesar sa scriu si  in limba romana  .Deja am ajuns la pragul  milionului cu numarul 3 .
Acum , am inteles , ca  a venit timpul , sa deschid un SAIT PERSONAL  in limba rusa si romana- la dezvoltarea  caruia   lucrez la moment .   Pauza , care a aparut pe blogul meu, ea isi va aduce roadele sale  intr-un timp scurt. Cunosc foarte bine , deja , unde " va doare , si cum sa va lecuiesc".

Ai vreun bucatar favorit?
Ca sa poti aprecia munca unui bucatar ,  e necesar sa gusti, sa mananci din mancarea,  preparata de el.
Pentru ca fiecare bucatar are gustul lui ,specific,  la mancare. Nu fiecare bucatar , stie A DA GUST BUCATELOR  PREPARATE.
Cunoastem  cu totii , ca daca doua gospodine vor prepara aceleasi bucate , in acelas timp , din aceleasi produse - gustul final,  va fi diferit .
Are un sharm deosebit in a povesti si a arata , cum se prepara retetele  Jamie Oliver. Deaceia , el este preferatul meu.
De unde te inspiri in arta culinara: carti de bucate, reviste, emisiuni, bloguri, site-uri?
Cand eram mica ,  cautam toate revistele , unde erau retete culinare . Taiam cu mare staruinta filele cu  retete
( pe atunci , nu erau expuse cu poze ) si le lipeam intr-o carte, fila peste fila. O am pastrata si in zilele de azi . Dar sursa mea de inspiratie  si dragoste pentru arta culinara- au fost bunicele mele.
Deja  pe la varsta de 25 de ani , preparam o multime de bucate  si  ma impartaseam    cu multe secrete si metode de preparare a lor. Acum lucrez asupra fiului meu, vreau sa-i transmit tot , ce cunosc .

Care a fost cel mai mare dezastru culinar pe care l-ai avut?
Cel mai mare dezastru culinar a fost surpriza, care am dorit sa o fac bunicilor,  la 10 anisori, care ii aveam . Am facut pentru prima data  , circa  6 placinte cu branza si marar proaspat.. Bineinteles , ca stiam , ca e necesar , sa fie  prajite  . Au  iesit foarte rumenite , dar crude inauntru lor, se lipea cutitul de aluat .
Bunica m-a laudat foarte mult si a scapat situatia. Le-a copt in cuptorasul ei si au iesit  foarte  gustoase .

Daca ai avea un restaurant, ce profil ar avea, care ar fi specialitatea bucatarului si unde ai vrea sa se afle din punct de vedere geografic?
As dori sa am un restaurant  in stil rustic,la poalele Codrului, intr-o poiana de stejari  . Sa fie vazut , la prima vedere,    un cuptor adevarat, unde sa se coaca  de bucatarese tinere - paine, placinte, invartite, bucate din carne , bucate din legume. La intrare in restaurant  ,orice oaspete sa fie  servit cu un paharut de   vin rosu sau  alb , preparat in conditii de casa, 
Fiecare oaspete ,  sa poata manca din o bucata de paine calda  ,din  o bucata de placinta fierbinte ,  recent, scoasa  din cuptor , pentru a simti gustul si farmecul lor cu adevarat, pentru a simti gustul bucatelor "CA LA MAMA ACASA".   As numi acest restaurant ,  in asa fel - "In Casa Mare a Anisoarei". Ma doare mult, ca se pierd traditiile noastre.

Care au fost cele mai pretentioase retete gatite de tine vreodata?
Nu mi-a reusit vreodata  sa prepar bezeau  din albusuri si nu am incercat sa o mai prepar, de ceva 15 ani.

Ce retete ai recomanda utilizatorilor incepatori de pe blogul tau?
Am o gama mare de retete ,care sunt descrise cu amanuntul si  , iar la cele mai grele retete , in a prepararii lor  , sunt expuse pozele, pas cu pas. Sunt retete pe gustul si alegerea fiecaruia, sunt foarte multe retete cu specific festiv . Deaceia e necesar sa aiba DORINTA , sa gaseasca  timp, sa rasfoiasca fila cu fila si sa-si faca alegerea sa.
"Daca nu o sa va faceti SINGURI Sarbatoarea Sufletului - putini o sa va ofere aceasta ocazie."
Deaceia gatiti cu placere si alintati-va pe cei apropiati, pe cei dragi sufletului vostru.

Care este reteta ta preferata si/sau care este cea pe care o gatesti cel mai des?
Totul,  ce este legat de clatite , de placinte.


Ai vreo reteta mostenita din familie, o reteta a copilariei tale?
Sunt nenumarate .  Deobicei ma starui sa relatez de la bun inceput sursa.

Ce meniu si ce pregatiri ai recomanda pentru o masa cu prietenii? 
ha-ha-ha . Toti vin la placintele mele , mai ales la acelea in foi, preparat in conditii de casa, care nu se compara la gust , cu acel aluat , cumparat in comert.
Sunt intrebati foarte mult  MICII, preparati de mine , si vreau sa spun , ca difera mult   reteta mea de mici ,  de cele obisnuite de noi , si anume , gustul lor depinde de metoda framantarii tocaturii din carne de vita si putin porc .Incercati,  si veti vedea deosebirea radicala.
Dar sunt zile , cand spun toti in cor   "venim  la clatite" - si atunci pentru mine e ceva deosebit - este"cantecul meu "  cel mai drag sufetului.

Daca ai vrea sa salvezi in capsula timpului cele mai tari cinci retete, care ar fi acelea?
Hmm- ,in fiecare din ele a ramas o particica din sufletul meu , am depus munca si timp,  pentru ca ele sa ajunga la voi in starea ceea , care le vedeti. Merita sa fie salvate toate -fara nici o vorba.




Daca ai putea sa alegi o tara in care sa te nasti din nou, pe care ai alege-o din punct de vedere culinar?
Numai tarisoara mea. Sa tineti minte una- unde nu v-ati afla, cat de frumos, destept si nu stiu ce sunteti- peste tot sunteti straini . Numai acasa -  TE SIMTI CA ACASA.

Care sunt restaurantele tale preferate? 
Imi place - sa  simt gustul fiecarii bucatarii, pentru a face complaratie.Dar stiu, ca cea mai gustoasa bucatarie este a NOASTRA. Si nimic nu se compara cu ea.

Cat de mult experimentezi in bucatarie? Respecti retetele cu strictete?
Mereu  ,sa aduc ceva nou unei retete.

Care este cel mai frumos compliment pe care l-ai primit pentru mancarea pe care ai gatit-o?
Un pupic pe obraz la sfarsit, dupa ce s-a mancat totul de pè masa si un multumesc. Iar  daca imi mai spun , ca mi-am lins toate degetele -este in deajuns .



Ai trecut prin vreo intamplare amuzanta legata de gastronomie?
Am fost invitata  pe la varsta de 15 ani  la cineva in ospetie, pentru ai ajuta sa prepare mancare pentru o masa festiva - si m-a intrebat - ai copt vreodata clatite . Sigur , ca am  spus -DA .
Si ma intreaba - tu le faci din 10 oua la un 1 litru de lapte - zic ca DA. Am aflat pe loc si reteta...
. Si ce credeti  am facut repède aluatul - dar cand sa le coc  ... hahaha... se coceau ele, dar cum sa le intorc pe partea cealalta  , .... SE LIPEAU ... si nu o mai puteam desface. Le ascundeam prin buzunare de la sortulet, dar dupa ce s-au umplut buzunarele , le azvarleam dupa aragaz jos.  Si dupa 6 clatite coapte si  azvarlite,  am inceput sa fac pentru prima data CLATITE. Au iesit foarte gustoase.  

Alimentatia sanatoasa este o chestiune tot mai importanta pentru zilele noastre, suntem inconjurati de alimente nesanatoase. Ce sfaturi, recomandari le dau tinerelor mamici pentru a-si hrani sanatos copiii?
In primul rand , sa-si  alapteze copilul, daca are asa posibilitate, sa nu asculte , ca se va ingrasa- nu este drept. Eu am sa scriu aparte , un articol despre ingrasare . Foarte important,  sa invatati  copilul sa bea apa curata, sucurile naturle dizolvate cu apa , sa-l deprindeti sa bea apa.  Si cel mai principal -  sa fie preparata mancarea,  pireurile, terciurile ( fara lapte )  pentru copil,  de insasi,  mamica.
Se poate prepara o cantitate mai mare si peurma repartizata in borcanase de sticla mici ( si nu in altceva)  , peurma pastrate  la congelator.Mancarica , preparata din lactate nu se congeleaza, ea isi pierde gustul initial.
Nimic nu se compara cu gustul  mancarii  , preparate in conditii de casa. Si nu uitati , ca in fiecare mancarica  preparata - este pusa dragostea mamicii pentru ingerasul ei. Dar copii simt aceasta foarte mult. 

Care este reteta de pe blogul tau cu cel mai mare succes?
TORTUL "NAPOLEON " N 2. si  cred , ca a venit timpul sa expun reteta , PAS CU PAS in poze.


Ai bloggeri culinari preferati? Care sunt acestia?
Mie imi place orice gospodina, care simt , cu cata dragoste si pasiune gateste diferite bucate  si isi alinta familia sa.

Despre ce altceva ai vrea sa ne mai vorbesti?
Iubiti-va plaiul natal, iubiti-va istoria ,  iubiti-va  graiul natal, iubiti-va bucataria  mamei si a bunicilor , cu o multime de bucate  gustoase si sanatoase. Sunt atate orizonturi  nedeschise  , atatea lucruri frumoase de facut si de scris , pentru ca sa cunoasca o lume intreaga, traditiile noastre in ARTA CULINARA . 
Ati vazut multi chinezi, multi japonezi, multi americani sa descrie atat de mult , despre bucataria romaneasca . De ce clatitele pufoase, care erau preparate de mamicele noastre la fiecare pas, in cateva minute,   e necesar  sa le numiti PANCEIK american?...............
Incercati , sa priviti  si sa pretuiti cu alti ochi , TOTUL ,  ce va inconjoara . Gasiti in orice lucru simplu  ceva frumos . Nici nu Va inchipuiti , cate lucruri frumoase si nedescoperite  trec pe langa noi   ... ZI DE ZI .   


Va iubesc mult  si Va astept sa descoperiti noile orizonturi  in ARTA CULINARA 
a Bucatariei Noastre  Traditionale 
impreuna cu mine , Anisoara.
Usile Casei Mare sunt deschise pentru fiecare din Voi , si sunteti asteptati 
cu PAINE  si SARE !


16 comentarii:

  1. Draga Anisoara! De citiva ani dea rindul deschid dimineata internetul cu situl tau, ma inspir din recetele tale, care le gasesc minunate. N-as zice, ca am una preferata, le prefer pe toate.Imi placi si ca persoana, cu toate ca nu te-am cunoscut,imi pare ca te stiu de-o viata!Iti impartasesc gindurile despre bastina noastra,care ma emotioneaza pina la lacrimi de fiecare data cind le citesc! Te cuprind si-ti multumesc pentru ca existi si iti doresc mari realizari in viata!Stiu ca este irealizabil, dar as vrea ca dimineata cind deschid internetul, sa gasesc cite o receta noua de la tine.Cu drag te saruta Iulia.

    RăspundețiȘtergere
  2. Tare frumos povestit, draga Anisoara! Iti multumesc pentru tot ceea ce faci pentru noi si pentru cata dragoste si respect arati fata de noi! Cu mult drag, Andreea.

    RăspundețiȘtergere
  3. Anisoara ai un interviu de nota 10, iar cuvintele sunt la fel de frumoase ca si retetele tale. Pupici si numai bine

    RăspundețiȘtergere
  4. Vaaaau draga Iulia. Mi-ai implut inima de bucurie si ochii de lacrimi. Iti multumesc mult pentru increderea , ce o ai in mine. Iti multumesc mult , ca impartasesti cu mine dragostea fata de bastina noastra. Cat de greu nu ar fi, cat de rau nu ar fi , dar e noastra si trebuie sa o iubim, si sa facem pentru ea ceva bun. Noi nu purtam nici o vina pentru cele intamplate, nu purtam nici o vina, pentru ca ne-am nascut cu acei parinti , frati , neamuri care ii avem . Asa-i sau nu ? Ii iubim ,stimam , ajutam , pentru sa suntem sange din sange.
    Dar visul tau la moment este irealizabil. Eu nu am posibilitatea sa scurtezi din cele 12-14 ore de lucru. Dar si atunci , sunt cu gandul la voi. Ma gandesc mereu , cum sa dezvolt proiectul , care l-am inceput, cum sa trezesc dragostea fata de bucatarit , la cele fete tinerele , cu ce sa va mai servesc gustos, si tot asa mai departe... Te pup cu drag, Anisoara

    RăspundețiȘtergere
  5. Draga Andreea, va iubesc mult , cititorii mei, care sunteti bunvenit, ZI de ZI pe acest blog. Si am sa ma starui sa va fie interesant si mai departe. Pauza aceasta , este un lucru foarte incordat pentru mine, dar sa tineti minte , ca totul asupra la ce lucrez eu acum este pentru voi si cititorii rusi. Un pupic dulce de la , Anisoara

    RăspundețiȘtergere
  6. Naty, puisor. Din tot sufletul primeste . Sa stii , ca te am notata in proiectul meu. Asteapta putin timp, si vom discuta, pentru ca imi place sarguinta si staruinta ta , care o depui in munca ta pe blog. Votul la dulciuri l-ai avut de la mine. Un pupic cu drag , de la mine.

    RăspundețiȘtergere
  7. Daraga Anisoara am observat cit de mult iti doresti sa transmiti pasiunea bucataritului generatiei tinere, si te asigur ca orice tinara care deschide aceasta pagina nu ramine indiferenta, deoarece este vizibil cit suflet si pasiune depui, iar retete atit de clar explicate si frumos expuse mai rar gasesti, eu am 23 de ani si sunt "indragostita" de blogul tau. Mariana

    RăspundețiȘtergere
  8. Draga Mariana ,m-am bucurat nespus ca esti tinerica. Dupa vorbele tale inteleg ca scopul principal, care l-am pus in acest blog, l-am atins , se dezvolta si va atrage pe voi , GOSPODINELE TINERELE. E necesar sa indragiti bucataritul , si eu am sa va indeman , si am sa prepar multe retete usoare si rapide , ca sa simtiti, ca nu este chiar atat de greu , cum pare la inceput. Principalul sa trezesc DORINTA in voi. Iti multumesc , si te astept oaspete mereu

    RăspundețiȘtergere
  9. Buna, Anisoara!
    Ma bucur sa stiu ca esti bine. Deja intrasem la ganduri pentru ca ti-am scris pe celalalt site si nu am primit nici un semn inapoi.Clar banuiam ca poate esti ocupata sau nu ai vazut,dar totusi ma gandeam si sa nu ti se fi intamplat ceva, Doamne fereste!
    Din pacate, acum si eu stau mai rau cu timpul liber,dar oricum te vizitez de fiecare data cand apuc un pic de timp.
    Numai bine!

    RăspundețiȘtergere
  10. cu cat drag te-am citit!!!!
    pic de somn, dar m-am gandit sa trec pe la tine, acum, si am poposit savurand randurile tale
    Cred cu tarie ca esti un om deosebit si o gospodina EXCEPTIONALA!!!!
    Te pup tare, noapte buna!

    RăspundețiȘtergere
  11. Tina, puiule mai lasat surprinsa , de ceia ce am citit. Am sa-ti scriu astazi pe privat.Te imbratisez cu drag, Anisoara

    RăspundețiȘtergere
  12. Gabitule, te sarut si te imbratisez cu drag. Am o pauza , dar oricum lucrez , zi de zi , ca sa va pot bucura cu multe retete si surprize frumoase. mereu sunt cu gandul la voi. Ai sa-mi fii oaspete de onoare pe saitul meu.

    RăspundețiȘtergere
  13. Draga Anisoara, ti-am descoperit site-ul cu ceva vreme in urma si m-a impresionat de la inceput daruirea si pasiunea pe care o pui atat in gatit, cat si in blogarit. Am dorit sa-ti scriu o parere cand am citit post-ul cu vizitele reduse pe blogul romanesc, dar atunci am ezitat. Citind interviul tau mi se reconfirma faptul ca tu esti un om deosebit cu foarte multe calitati si o generozitate iesita din comun. Cred ca lumea nu te cunoaste suficient, blog-ul nu este suficient expus pt ca, ajunge sa citesti o reteta scrisa de tine sa iti dai seama ca e scrisa de un om extraordinar. Sincere felicitari pt pasiunea ta si modul cum o expui. Modul cum ai raspuns m-a inspirat si iti doresc sa o tii tot asa
    Alexandra

    RăspundețiȘtergere
  14. Draga Anisoara, in primul rand vreau sa te felicit pentru tot ce faci tu in bucataria ta este dea dreptul o arta, tot ce este facut cu pasiune emana si caldura casei si sufletului tau, esti o fata deosebita pentru ca vrei sa imparti cu alta lume, retete traditionale Moldovenesti si faci acest lucru foarte bine si frumos, iti multumesc ca promovezi astfel si cultura bucatariei Moldovenesti si asfel se renaste si traditia, care din pacate se uita cu viteza vantului :(
    blogul tau, fii sigura ca nu este trecut cu vederea, cei care pretuiesc traditia si nu vor sa o uite, te vor cauta mereu :) si inca foarte bine spus, de ce oare clatitele care erau facute de bunici acum se numesc pancake :)))) m-ai amuzat foarte mult si am si inlacremat, citind despre dorinta ta sa ne iubim plaiul patria si limba, putina lume tine minte azi ce inseamna dragostea fata de plaiul natal, este un lucru foarte pretios pentru o tara si un neam !

    RăspundețiȘtergere
  15. Alexandra _ iti multumesc din suflet pentru cuvintele ca re mi le'ai scris. Sincer , ele imi dau incredere si tarie mare, izbanda sa fac mai multe si mai bune pentru voi. Te cuprind is te sarut cu mult drag, Anisoara

    RăspundețiȘtergere
  16. Anastasia; sunt deacord cu tine intru totul. Din practica mea de viata am inteles un lucru foarte simplu, dar foarte important- daca nu-ti iubesti patria, nu-ti cunosti istoria , nu vorbesti cu dragoste si mandrie despre bastina ta , despre niste lucruri foarte simple, care te leaga de tara - nu esti stimat , luat in seama de cetatenii altui popor. Dupa aceste calitati se vede si nivelul de intelegenta. E nevoie sa pastram traditiile si obiceurile noastre si sa le promovam la fiecare pas, pentru ca urmasii nostri sa aiba cu ce mandri. Te imbratisez cu drag, si te astept sa-mi scrii emailul tau, ca sa discutam ceva. Cu drag , Anisoara

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...