TORTUL "NAPOLEON" I metoda

Este o torta foarte renumita pe meleagurile noastre , o torta care se prepara din aluat in foi - dar si aluatul in foi se prepara prin diferite metode, sau in cel mai simplu caz - se cumpara  de  la pravalie .
Voi descrie o metoda mai usoara de preparare a aluatul in foi ( o metoda rapida) , dar ceva mai tirziu - voi expune alta receta de aluat in foi , care se poate utiliza pentru prepararea mai multor recete, si in special a acestei torte . Se prepara torta in 1ora 40 min . Dupa aceasta receta se prepara o torta cu d=28 cm ci cam de 2.5 -2.8 kg

Ingrediente
Pentru prepararea foilor
  • 250 grame de margarina sau unt cu grasime inalta ( 80 %)
  • 6 pahare ( paharul - 200 ml) faina de calitate inalta  
  • 2 oua  
  • 3 linguri de otet de masa  
  • putina sare  
  • apa calduta
Pentru pregatirea cremei
  • 1.5 l de lapte de grasime mai mare
  • 8 oua mijlocii
  • 2 pahare (200 gr) zahar ( depinde de dulceata lui)
  • 4 linguri cu varf de faina
  • vanilie
  • sucul unei lamai
  • 300 gr de unt
 Mod de preparare
Toate ingredientele pt aluat, e necesar sa fie la temperatura camerei, iar margarina sa fie rece , luata din frigider - nu inghetata. Pe masa curata si uscata, sau pe un fund de lemn mare se cerne toata faina de 2 ori. Peste gramajoara de faina se taie fasii marunte din margarina. Dupa aceia, cu ajutorul cutitului se trece prin faina amestecata cu margarina si se mai marunteste un timp.
Se amesteca impreuna- faina cu margarina.

Aparte, intr-un vas de 300 ml se adauga ouale, putina sare si se amesteca bine cu o furculita. Se toarna pina se umple vasul, otetul si apa calduta. Se amsteca bine compozitia primita. Dupa aceia, in centrul gramajoarei de faina se face o gaura si se toarna cam 250 ml de lichid din vas peste faina.Celalalt lichid il pastrati.

Aici atentie mare - faina se amesteca repede cu lichidul - NU SE FRAMINTA nici intr-un caz - ci pur si simplu, se amesteca de la inceput cu o lingura , peurma cu miana, si staruiti-va sa stringeti aluatul intr-o coca uniforma. Daca observati , ca aluatului nu-i ajunge lichid, se mai toarna lichidul ramas - aici totul depinde de calitatea fainei.
Amestecati bine aluatul , pina primiti o coca aproape neteda la suprafata si molcuta la pipait.

Acesta procedura de amestecare a fainei cu lichidul se face , din considerenta . sa nu dispara bulele mici de margarina , care in timpul framintarii se contopesc cu faina , si nu vom primi efectul aluatului in foi , in timpul coacerii. Aluatul se prepara foarte repede - in 15 minute.
Ii redam aluatului o forma de rulada lunga cu inaltimea de 8 cm si lungimea de 22 cm, pentru aceia ca peurma sa putem mai usor imparti aluatul egal . Aluatul se aseaza pe o farfurie lungareata, se inveleste cu o pelicule de bucatarie si se pastreaza in frigider pina a 2 zi ,cind se va coace.

A doua zi se scoate rulada din aluat, se imparte in parti egale de grosimea 1.5-2 cm .
Se primesc, undeva 10 bucati din aluat. Se pun turtele taiate , inapoi in frigider, aluatul NU trebuie sa fie caldut la intins , trebuie sa fie rece, adica se scoate cite o bucata din frigider si se intinde cu citorul.

Se incalzesta cuptorul pina la temperatura de 200-220 grade . si se lasa tava la incalzire. Mai bine si mai repede va fi , daca se va lucra la coacerea foilor de torta cu 2 tave.
Pe masa curata si uscata, presurata bine cu faina , se intinde cite o turta in foaie cit mai subtire, presurind din cind , in cind faina, sa nu se lipeasca aturta de masa. . Totul se face repede. Daca vreti sa primiti un diametru egal, se pune un vas si se taiae turta dupa anumit diametru. Eu nu procedez in asa fel , ci le coc toate foile asa cum sunt intinse subtiri. In timpul ce se coace o turta in cuptor, deja este intinsa alta turta si aranjata pe alta tava, si asa se schimb si se coc foarte repede.

Se pune fiecare turta intinsa pe tava unsa cu f. pitin ulei si se coace fiecare turta in parte - 5-7 minute de fiecare. Foaia de torta nu-si schimba mult culoarea-putin se rumeneste si se usuca bine. In multe locuri aluatul se ridica- adica se topeste margarina si ramin locuri goale. Acest moment , reda efectul de aluat in foi, vezi in taietura torta dupa fotografie. Fiecare foaie este foarte frageda dupa coacere, e posibil ca in unele locuri se rupe. NU va faceti griji. La asamblarea tortei totul se aranjeaza, si se unge cu crema . Adica rasturnati pe o coala de hirtie sau pe un prosop de in, fiecare foaie de torta . Dupa racire se suprapun turtele una peste alta.
Dupa ce se coc toate foile de torta , incepem sa preparam crema din lapte fearta .

Prepararea cremei :Se fierbe tot laptele si se lasa la racit pina la ajunge la o stare calduta.
Intre timp se bat bine ouale cu zaharul , faina , se adauga un pahar de lapte caldut , se amesteca , peurma se adauga restul de lapte si se pune la fiert crema .
Explicatie - cind se ia cu lingura faina , cantitatea de faina este foarte multa in lingura si faina primeste o forma de o inaltime mare de vreo 3 cm deasupra lingurei . Dar eu , descriu ca trebuie faina sa fie de o inaltime de 1 cm deasupra lingurei. NU stiu daca ma exprim corect.

Se poate obtine crema prin fierbere la bain mare, sau prin fierbere directa la aragaz.
Eu prefer , sa pun cratita pe foc si sa fierb crema. La inceput ,se fierbe vre-o 4-5 minute la un foc mai maricel, amestecind intruna cu o lingura de lemn, peurma se da focul incet , si se amesteca in crema, inca vre-o 10 minute, pina se vede, ca crema primeste o consistenta mai groasa. In acesta timp e de dorit de amestecat cit mai repede , ca sa nu se lipeasca de fund crema , undeva vre-o 2 minute. Si gata .

Se opreste focul imediat si se da crema la o parte, ca sa se raceasca intr-un loc mai racoros. Dar vreau sa va atrag atentia, ca e necesar din cind in cind de amestecat in a , pentru ca prinde o pojgita deasupra.

In timpul acesta, intr-un vas aparte se bate untul cu vanilia impreuna, si treptat se adauga crema din lapte putin calduta si cu sucul unei lamii ( la preferinta). Totul se bate bine pina se primeste o compozitie omogena. Se lasa crema pt a se raci in frigider.

Pe un platou mare , se asambleaza torta . Se pune cite o foaie coapta si frageda si se unge atent CU PUTINA crema pe toata suprafata foii. Se procedeaza la fel , pina se ung toate foile de torta . Cine cunoaste metoda de baza a prepararii aluatului in foi, stie , cit lucru si cit timp se depune pentru prepararea aluatului in foi , descris dupa carti. Si rezultatul nu va fi mai bun si mai gustos decit cel ,care l-am expus acum in receta acestei torte.

Cu crema ramasa se unge torta prin parti si deasupra ei. Aparte se maruntesc resturile de foi si se presara  toata torta din jur -imprejur.
Aceasta Torta nu se decoreraza cu alte  decoruri..Ea este recunoscuta cu denumirea ei de " NAPOLEON " prin aranjamentul care-l vedeti in fotografie.

De la inceput torta este inalta, peurma cu timpul foile putin se inmoaie si ea scade la o inaltime cam de 8 cm. Nu folosesc crema multa si abundenta la ungerea fiecarei foi , deoarece nu se simte bine gustul crocant al foilor din torta.Eu prefer acesta varianta mai mult. Dar daca doriti , sa primiti o torta cu  gustul  foarte umed, atunci ungeti cu mai multa crema.

Eu am descris metoda mai usoara si rapida de preparare afoilor in foi.

.

10 comentarii:

  1. Bravo si multumesc mult pentru aceasta receta,demult o cunoscusem si eu ,dar o uitasem.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. buna Anisoara!!! ma bucur ca am gasit reteta la acest tort... e cu foarte multe explicatiii si prinde bine la o gospodina incepatoare ca mine. dar am niste nelamuriri: imi spui si mie de ce tot scrii receta in loc de reteta si de ce zici torta in loc de tort????????? sunt curioasa....

      Ștergere
  2. Sotul meu nu mai vrea torte congelate din magazin, ma roaga sa-i fac 'Napoleon' 'moldovenesc' :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Cat de mult ma bucur, puiule. Nimic nu se compara cu mancarea facuta de casa. Aveti posibilitate sa mancati sanatos. Dar asta foarte mult inseamna. Tu le-ai preparat pe amandoua, care mai tare v-au placut ?
    A venit timpul sa vorbim pe email. A aparut un proiect interesant si e necesar sa-l discutam. Te pup cu drag , Anisoara.
    P.s. esti o frumoasa moldoveanca.

    RăspundețiȘtergere
  4. Tortele au iesit ambele foarte gustoase, n-as putea pune una pe locul 2 :) Aluatul mi-a placut insa sa-l fac dupa metoda mai complicata (conform metodei rapide, margarina mi s-a lipit permanent de cutit, apoi s-a lipit de alte bucatele, probabil nu era suficient de rece). Dar vorba aia, practica duce la perfectiune :)
    Ref. la proiect, aveti adresa mea de e-mail, scrieti-mi oricand. Sunt gata sa va ajut cu ce pot.
    p.s. Multumesc :)

    RăspundețiȘtergere
  5. E o reteta si o torta pe care TREBUIE s-o incercati, altfel, nu stiti ce pierdeti.Eu am copt doar foile si s-au primit foarte bune, am ramas placut surprinsa sa vad ca printr-o asemenea metoda usoara au rezultat asa foi excelente.Urmeaza sa-i fac si crema, care nu am nici o indoiala ca va fi DELICIOASA!
    Multumesc, Anisoara!

    RăspundețiȘtergere
  6. Tina vreai si tu sa-ti hranesti sotul cu Napoleon Moldovenesc? E preferatul feciorului meu. Ii ajunge fix 2 ore , ca sa fie mancat tot . Succese in toate si scriemi te rog emailul tau sa vorbim
    Cu drag, Anisoara

    RăspundețiȘtergere
  7. mia placut modul de preparare, chear azi am facut aluatul si mine fac turtele. chear mii interesant cum se va primt. multumesc pentru receta.

    RăspundețiȘtergere
  8. buna d.anisoara.ma scuzati dar vreau sa va intreb cita apa se pune?

    RăspundețiȘtergere
  9. Tortul pare delicios. Abia astept sa il incerc. O sa il fac de ziua mea.

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...