TRUFE " MOLDOVA "

 Niciodata nu v-am zis , cand e ziua mea ... Dar acum , am hotarat sa va spun si sa va servesc  cu ceva deosebit   pentru voi . 
Un dulce , de unde m- am nascut eu  , de pe meleagurile mele moldovenesti.
Un dulce , ce este foarte deosebit si este mandria poporului meu .
Stiti,  ce mi- a spus o cititoare la rusi ", aceste trufe se mancau in primul rand pe masa de sarbatoare , pentru ca ne gandeam , ca n-o sa ne ajunga si noua  sa gustam din ele. Toti intindeau maina spre trufe .de la bun inceput , cum le zareau.  
Si ele se preparau mai mult in familii mai bogate , mai vazute."   
E vorba de trufele "Moldova "


Eu le serveam la masa intr-o fructiera inalta pe picior  alaturi de miez de nuca intreg  carmelizat  si prune uscate" imbatate in alcool", implute cu nuci si presurate cu zahar pudra. Aveau un succes enorm. Pentru ca este un trio dulce , foarte specific , pentru bucataria noastra moldoveneasca.

Vorbesc mult de ele , si nu de mine ,  pentru ca mii greu pe suflet, ca maine de ZIUA MEA  , nu am sa fiu acasa in tarisoara mea draga ,  alaturi de cei dragi sufletului meu . E greu de invins in strainatate singuratatea , NIMIC NU-TI LIPSESTE  ,e viata mai frumoasa .Dar daca  ITI LIPSESC ALATURI  persoanele dragi si scumpe sufletului , totul este NIMIC imprejur, si FARA SENS . 
Asta este  veata moldovanului de azi. 

Oricum,  in suflet sunt foarte optimista , lucrez zi si noapte, si fiecare zi ma apropie tot mai 
mult de cei dragi. Asta ma face sa nu ma opresc din calea mea , din telul , care mi l-am pus . Sa ma lupt si sa merg inainte.

LA MULTI ANI MIE SI VOUA , ALATURI DE MINE !
Va iubesc foarte mult si va multumesc pentru rabdarea , care ati avut-o si m-ati asteptat.
Credeti-ma , ca am inca foarte multe de spus .



Этот рецепт у меня почти 20-летней давности. Его  передавали  из рук в рук .

Всегда подавала его на праздничном столе в фруктовнице на ножке, в ассорти с карамеллизованными половинками грецких орех и фаршированным черносливом с орехами , посыпанный сахарной пудрой.

Это трио имело всегда полнейший успех на всех праздниках. Многие начинали кушать за столом со сладкого.



reteta de trufe "Moldova "
  • 5 galbenusuri fierte tare
  • 200 grame de margarina sau unt cu grasimea de 70-80 %
  • 4 linguri cu varf de smantana groasa
  • 10 linguri de faina , cu varf 
  • 100-130 grame de nuci jumatati, curatate 
  • 2-3 foi mari de napolitana pentru acoperireea lor
pentru glazura de ciocolata &
  • 10 linguri de lapte 
  • 15 linguri cu varf de zahar 
  • 100 grame de unt de calitate 
  • 10 linguri de cacao , in dependenta de calitatea la cacao - 7 linguri 
  • putina vanilie , rom nu 

И так сам рецепт трюфелей:
Состав:

            5 желтков ( сваренных вкрутую)
    200 грамм маргарина или сливочного масла , 70-80 % жирности
    4 столовые ложки (с верхом) густой сметаны
    10 столовых ложек муки ( с полным верхом)
    100-130 грамм грецких орехов (очищенных , половинками)
    2-3 вафельных листов
для глазури ( рецепт приготовления напишу отдельно)
    10 столовых ложек молока
    15 столовых ложек сахара ( с верхом)
    100 грамм сливочного масла ( 70-80% жирности)
    10 столовых ложек какао, без верха ( можно и меньше до 7 ложек-зависит от качества какао) 


Intr'un vas se faramiteaza cu furculita galbenusurile si se amesteca bine cu faina . Peurma se adauga smantana si margarina sau untul moale - Ingredientele se incorporeaza in faina si se framantya un aluat molcut si neted. Toata procedura dureaza 4'5 minute. 
Se inveleste aluatul cu un servetel si se pune la frigider timp de 1'2 ore sa se odixneasca. 
 
Измельчаем вилкой отварные желтки и перемешиваем хорошо с просеянной мукой ( высшего сорта) в миску. Добавляем сметану и мягкий маргарин или сливочное масло и месим хорошо тесто около 4-5 минут. Получаем мягкое , гладкое тесто.
Покрытое полотенцем тесто оставляем на 1-2 часа отдыхать в холодильнике.

 

In acest timp pregatim nucile curatate de coji si uscate pe tigaiei sau in cuptor.
Numaidecat de racit pe deplin nucile.  Important ' daca nucile sunt gustoase , cu o aroma naturala  a sa , se pot folosi  in starea lor initiala. 
Aluatul rezulta ca o plastilina cu care se lucreaza foarte usor. 
Din aluatu se rupe caye o bucatica de marimea unei nuci ) nu mai mul, este important , deoarece se va imprastia ) aluatul in timpul coacerii. 
 la mijlocul lui se adauga cate o jumatate sau o patrime de nuca si se infasoara in aluat-

За это время прожариваем на сковороде с толстым дном, на среднем огне ,половинки грецких орехов и охлаждаем их.
Важно - охладить или можно использовать орехи с натуральным вкусом.

Из холодного теста отрываем по кусочку величиной в грецкий орех среднего размера , не больше  ( очень важно)  , потому что,  потом расплывутся  при выпечки и не сохранят форму .
И как показано на фото, добавляем по одной половинки или четвертинки ореха и окутываем в тесто.




 

Formam bilute mici si le aranjam pe tava , invelita cu hartie pentru copt. Cuptorul se pune la incalzit pana la temperatura 180'190 C, in dependenta, cu va coace cuptorul. Din acest aluat se formeaza circa 40'48 de mingiute  cu nuca.
 

Формируем шарики и складываем их на противень , застеленной бумагой . Духовка в это время нагревается до 190 С.
Таким образом из этой пропорции мы формируем до 40-48 шариков из теста.


Se coc la cuptor incins timp de 15-18 minute . Nu le uscati. Vi se pare,  ca nu sunt coatpe , cand veti desface una din ele , dar asa e nevoie sa fie.Trageti atentia , ca 2/3 din produse sunt in stare proaspata , iar faina contine 1/3  din toate produsele .
Печем их в горячей духовке в течение 15-18 минут. Вам покажется после этого времени , что как будто сырые. Нет- так должно быть . Обрати внимание на состав теста - 2/3 -это натуральные продукты и только 1/3 это мука.


Intr.un vas se fierbe glazura, dupa amestecarea produselor , timp de 4-5 minute. Se aduce la stare  calda .

Faramitam napolitanele cu ajutorul sucitorului. daca sunt umede , le uscam putin in cuptor.Pana la acest moment , insusi reteta se prepara foarte usor si repede. Dar din acest moment este nevoie de putina rabdare si delicateza.


Luam cateva bilute si le punem in oala cu glazura de ciocolata si le rotim incetisor pe cu o lingura de lemn , pentru ca sa se imbibe pe toate partile. Deoarece aluatul nu este dulce , insasi trufele isi iau dulceata sa si gustul de la glazura de ciocolata, deaceea e nevoie sa le retinem putin in glazura ca sa se imbibe indeajuns. 


В кастрюле с толстым дном перемешиваем все продукты для глазури и варим ее в течение 4 минут -5 минут  . Распишу отдельно рецепт со всеми подробности и с фото.
Измельчаем при помощи скалки сухие вафельные коржи в мелкую крошку. . Если они немного мягкие сушим их в духовку.

До этого момента рецепт трюфеллей готовится очень быстро и легко.

Здесь вы должны проявить немного терпения и аккуратности.

Окунаем в теплую глазурь по несколько шариков ( они очень хрупкие и рассыпчатые ) и переворачиваем их каждый в отдельности, деревянной ложечкой .
Снимаем по одному шарику из шоколадной глазури и в этом состоянии прокатываем его в вафельную крошку . Шоколадная глазурь немного тянется ниточками , но вы постарйтесь удалить их.

Scoatem cate o trufa din glazura si o rostogolim prin napolitana maruntita . Glazura se intinde putin ca ata , dar starutiva sa le inlaturati. Dupa aceia le aranjati pe o suprafata uscata la uscat, cum ar fi hartia de pergament.  .Asa procedati cu toate trufele .
Dupa gust au o structura moale, finuta , sfaramicioasa cu gustul de nuca crocanta inauntrul ei, si coarja de ciocolata crocanta. Sunt putin dulci de la glazura. Se pastreaza un timp indelungat si pana la o luna de zile.

Сушим их на специальную сетку или на пергаментной бумаге. Срок хранения до месяца и больше ( если остаются).
Нежная мягкая , рассыпчатая структура внутри с жаренным орешком. а сверху хрустящая шоколадная оболочка. В меру сладкие .


Asa cum aluatul nu contine zahar , e nevoie sa gustati  glazura za sa fie destul de dulce . Daca e nevoie mai adaugati zahar si topitil ine in glazura. Insasi bilutele imbiba bine gustul de glazura calduta. deaceea e nevoie sa lucrati cu ea in stare calda. Dar daca se raceste nu e nevoie , deasemenea se va imbiba .
Так как тесто не содержит сахара , пробуйте на вкус глазурь - она должна получится очень сладкая ( добавляйте сахар при необходимости) . Сами шарики впитывают немного теплой глазури в себе . Очень важно работать с теплой глазури exclaim.gif и чуть-чуть теплым состоянием шариков. Но с ними можно работать и в холодном состоянии.



29 de comentarii:

  1. La multi ani frumosi si buni, draga Anishoara! Sa fii sanatoasa si puternica ca sa te poti bucura de toata dragostea celor dragi tie! Te imbratisez cu drag si sa stii ca am inchinat un pahar de vin (rosu) in cinstea ta! Pup si petrecere frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc din suflet pentru urare si cinste , draga Dana. Am ptrecut frumos si am ramas incantata de tot , cum a fost. O imbratisare calda. Cu drag, Anisoara

      Ștergere
  2. La multi ani fericiti!Sa se implineasca tot ce iti doresti cit mai repede!Multa sanatate si mult curaj!cu drag,Sofia

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Draga Sofia , ma bucur sa te cunosc si iti multumesc mult pentru urare.O imbratisare calda .Cu drag, Anisoara

      Ștergere
  3. La multi ani sanatosi si plini de bucurii!!! Sa dea Dumnezeu ca urmatoarele aniversari sa le poti sarbatori in tara ta, alaturi de toti cei dragi tie.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iti multumesc din suflet pentru urare si sper, sa ma ajute Dumnezeu , sa fiu intr-o zi langa ei. O imbratisare calda de la mine . Cu drag, Anisoara

      Ștergere
  4. La multi ani si sa ai parte numai de bine!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu mare placere primesc urarea. O imbratisare calda de la mine . Cu drag, Anisoara

      Ștergere
  5. La multi ani si multa sanatate!!!

    Foarte bine arata trufele, nu stiam de existenta lor :)

    Pupici!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc de urare Andreea si sa stii ca pa la 3 dimineata eram oaspete pe blogul tau. Nu aveam somn. Esti foarte bravo , si dupa cum inteleg si tanara. Esti talentata.
      De trufe nu ai avut cum sa auzi , cum si de foarte multe retete , care sunt pentru prima data expuse de mine , acum , si 6 ani in urma in limba rusa. Si mai am in arhiva retete noi si neordinare. Sunt retele din practica mea personala.
      Iti doresc un sfarsit de saptamana frumos. Cui drag, Anisoara

      Ștergere
  6. La multi ani, sanatate si numai bucurii, sa dea Dumnezeu ca urmatoarele aniversari sa le faci alaturi de familie si prieteni.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt bucuroasa sa te cunosc si primesc cu mare placere urarea ta. Am inteles , ca scrii pentru prima data . O imbratisare calda de la mine , Cu drag, Anisoara

      Ștergere
  7. La multi ani Anisoaea si tot ce iti doresti, multa sanatate si fericire in familie, multe bucurii si relizari!

    RăspundețiȘtergere
  8. Natalita draga, cu mare placere primesc urarea ta. Iti doresc succese in toate . Si sper sa na mai auzim. Cu drag, Anisoara

    RăspundețiȘtergere
  9. La multi ani cu sanatate!
    Aveti niste retete moldovenesti grozave!
    In drum spre casa va asteptam pe la noi!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Va multumesc mult de urare si sunt bucuroasa retetele moldovenesti sunt pe placul vostru. Sa va fie casa plina de lumina si cu placere va primesc invitatia. Cu drag, Anisoara

      Ștergere
  10. LA MULTI ANI!!!SANATATE SI SUCCES DIN PLIN,DUMNEZEU SA VA IMPLINEASCA TOATE DORINTELE.Ma bucur ca am gasit blogul d-voastra,e prima data ca va las mesaj.Sint plecata de mult timp si eu de acasa,inteleg perfect aceasta stare.Va pup!Any

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt bucuroasa sa te cunosc , si dupa cum inteleg esti din Moldova mea. Iti multumesc foarte mult de urare si sustinere . Sper sa-ti placa retele expuse pe blogul meu si stii poate intr-o zi ne vom vedea acasa. Cu drag, Anisoara.

      Ștergere
    2. Eu sint romanca(din sighet).Apreciez f.mult bucataria moldoveneasca,aici in Italia am prieteni din Moldova care gatesc f.f.bine.Felicitari pt.tot ceea ce postezi.Nu te opri niciodata,eu am de invatat f.f.mult in ceea ce priveste aceasta arta a gatitului.Succes!!!Any

      Ștergere
    3. Draga Any, scuza , nu am observat la timp mesajul tau. Ma bucur sa te cunosc. Sunt foarte bucuroasa de mesajul scris si asta ma face mai mult sa continui . Oricum o sa ne intalnim de multe ori pe aceste pagini. Pentru , ca am cu ce ma impartasi cu adevarat, pentru voi. Cu drag, Anisoara

      Ștergere
  11. LA MULTI ANI, draga noastra ANISOARA! Stiu ce inseamna dorul de casa si golul in suflet lasat de faptul ca nu putem avea familia langa noi, mai ales de ziua noastra. Insa primeste urarile mele cele mai calde, cu multa sanatate, bucurii si putere de munca, sa-ti dea Dumnezeu tot ce e mai bun pentru tine si pentru cei dragi tie! Sa continui sa postezi cat mai multe retete aici pe blog! Te pup si te imbratisez cu drag!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Of , Andreea draga, mai cauti cate odata sa-ti mai scoti durerea din suflet , dar in general , te starui sa mergi inainte si numai inainte cu capul sus. Pentru , ca daca cobori capul in jos , "vin pe cap toate nevoile " asa e vorba noastra.
      Ma bucur mult , ca mai felicitat astazi - astazi e ziua MAMEI MELE, NATALIA . Dar eri a fost ziua de nastere a bunicii mele , mama mamei mele - Iulita. Am avut noroc sa traim pe acest pamant 3 femei puternice, in ciuda tuturor greutatilor.

      Am sa postez retete , pentru ca m-am apreciat pana la urma - ce si cum.

      Dar cand postez 2-3 retete , una dupa alta , voi o vedeti numai pe ultima. Cum sa procedez? pentru ca nu pot sta in fiecare zi sa postez cate una.
      Iti multumesc din suflet pentru urare si ma bucur foarte mult, sa te am printre cititoarele mele. Sa ai o saptamana cu succes. Cu drag, Anisoara

      Ștergere
    2. Anisoara, iti urez inca o data LA MULTI ANI pentru cele 2 femei puternice din viata ta si inca o data pentru tine!
      Daca timpul iti permite sa postezi 2-3 retete odata, poti sa programezi retetele, astfel incat ele sa apara cate una la ceva timp. Adica, acolo unde scrii tu continutul retetei, in partea dreapta ai optiunea "Programati". Alegi, spre exemplu o reteta sa apara o data la 2 zile. Iti setezi data cand sa apara reteta si astfel noi, cititoarele tale putem citi retetele pe indelete. Sper sa-ti fie de ajutor ideea mea. Te imbratisez cu drag!

      Ștergere
  12. Iti multumesc pentru urare din suflet, in primul rand,
    Si in al doilea rand , multumesc pentru un sfat foarte important pentru mine. Numai ca ieri am deschis, si nu am gasit setarile. Vad, cum fac astazi si iti scriu rezultatul .

    RăspundețiȘtergere
  13. La multi ani Anisoara, Dumnezeu sa te binecuvinteze cu sanatate si bucurii.
    Multumim pt retete, blogul tau este un adevarat cadou pt mine.
    Numai Bine
    Adi,

    P.S. referitor la trufele de mai sus, lipseste cumva cantitatea de faina?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) unicul cititor, care a citit totusi reteta. Iti multumesc Adi, pentru atentia ta si pentru urare . Si sper , sa te bucuri si inainte de tot , ce va fi expus in acest blog..

      Toate cele numai bune. Cu drag, Anisoara

      Ștergere
  14. la multi ani fericiti si sanatosi!!

    RăspundețiȘtergere
  15. Iti multumesc pentru urare drag, cititor ! Cu drag, Anisoara

    RăspundețiȘtergere
  16. am luat si eu reteta.
    iti multumesc au un aspect delicios
    cu respect pentru cele prezentate,Nina

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...