INVARTITA IN FOI CU BRANZA
Aluatul se prepara dupa o receta foarte usoara si rapida.Poza nu-mi apartine .
Ingredientele :
1kg de faina
1/2 de pahar de ulei (200 ml paharaul)
2 oua
cca 2 lingurite de sare
cca 400- 450 de apa calduta
ulei pentru intinderea aluatului
pentru implutura:
branza de oi sau
branza de vaci putin sarata fara ou.
marar (optional)
ceapa verde ( optional)
e strict necesar:
1. pt a primi un aluat care se intinde foarte bine si nu se rupe - INGREDIENTELE SA FIE ADUSE LA TEMPERATURA CAMEREI, SI ALUATUL SA FIE FRAMANTAT MULT TIMP SI ODIXNIT IN DEAJUNS.
Mod de preparare:
Faina se cerne intr-un vas mai larg.In faina se adaug uleiul si se framanta intre degete , intre palme. In apa calduta se adauga ouale si sarea, si totul se amesteca bine, nu se bat ouale. In mijlocul fainei se face o adancitura si se toarna treptat amestecul.Se framanta aluatul, pana nu se mai lipeste de maini si devine neted si molcut la pipait- cca 15 min.
Aluatul se acopera cu un prosop de in si se lasa sa se odixneasca. Timpul minim de odixnire a aluatului este 1 ora.Cu cat mai mult timp , cu atat mai bine.Dar in frigider nu se pastreaza mai mult de 2 zile.
Daca se planueste sa se lucreze cu aluatul mai tarziu , se inveleste cu o pelicula de polietelena pentru bucatarie si se pune la pastrat in frigider. Inainte de a lucra cu aluatul - e necesar sa-l aduceti la temperatura camerei. Numai in asa caz, veti lucra usor cu el.
Pentru a pregati o invartita aveti nevoie de o suprafata mai mare, adica o masa mai mare, si o fata de masa de in sau bumbac . Din acest aluat se primesc 2 invartite cu implutura.
Incepem :
Se unge masa cu ajutorul mainii cu ulei fara miros.
Aluatul se imparte in 2 parti. Se intinde putin cu citorul sau facaletul si se lasa din nou sa se odixneasca , undeva 5-10 minute.
Dupa aceia, se ung bine mainele CALDE NU RECI cu ulei, se I-A O BUCATA DE ALUAT IN MAINI , PE PUMNI , NU IN PALME. PUMNII TREBUIE SA FIE IN CENTRU CERCULUI DE ALUAT . ROTIND CU PUMNII SI INTINZAND ALUATUL , VETI OBSERVA CU CATA USURINTA SE INTINDE MIJLOCUL ALUATULUI.PESTE CATEVA TIMP ALUATUL SE VA IMPASTIA PANA LA COATE . NU VA SUPARATI , DACA VEDETI CA MARGINILE ALUATULUI RAMAN GROSUTE, ELE SE INTIND PE MASA FOARTE USOR. PRINCIPALUL SA INTINDETI MIJLOCUL.
lA UN MOMENT OARECARE, VETI OBSERVA , CA EL S-A INTINS BINE, SI CU MARE ATENTIE SE ARANJAZA PE FATA DE MASA , PEURMA MARGINELE ALUATULUI SE INTIND CU MAINA. VETI OBSERVA CU CATA USURINTA SI PLACERE SE INTINDE EL . ACEST ALUAT NU SE RUPE NICIODATA, DACA ESTE FRAMANTAT BINE SI MULT TIMP, SI ESTE ADUS LA TEMPERATURA CAMEREI.
Sa lucrati cu aluatul deasupra fetei de masa .Undeva marimea primita , va fi 60 pe 80 cm ,dar e posibil si mai mare, depinde cat de subtire veti intinde aluatul.Daca intradevar , va fi intins ca foaia de tigara, atunci marimea lui va fi de aproximativ un metru.
pentru inceput , ca sa simtiti , cat de placut si usor se intinde aluatul, taiati o bucatica mica de aluat, intindeti-o cu citorul, ungeti-o cu putin ulei si lucrati cu el cu ajutorul pumnilor, ca sa simtiti acest intinderea acestui aluat.
Dupa aceia , cu ajutorul unei periuti se unge toata suprafata de aluat cu unt topit, sau ulei, in prealabil prajit cu ceapa , ceapa sa inaltura cu ajutorul unei site mici, sau jumatate de unt si jumate de ulei.
Dupa aceia, se imprastie, pe aluatul uns,BRANZA DE OAIE , data prin razatoare sau BRANZA DE VACA PUTIN SARATA.Va sfatui sa nu puneti multa implutura , pentru ca ea ingreleaza aluatul si nu se va primi efectul de foi. O margine de alungul si latimea de 15-20 de cm nu se adauga branza pe ea. Se ridica fata de masa de la un capat si aluatul intins treptat se inroleaza intr-o invartita mare.
Marginile aluatului Se lipesc atent cu maina si se inroleaza invartita in forma de spirala.La fel se procedeaza cu alta bucata de aluat . Se aranjaza cu atentie,pe tava de copt, care a fost unsa cu ulei.Se unge cu un galbenus de ou amestecat bine cu o lingura de apa calduta.
Tavaua se pune in cuptorul preincalzit la temperatura de 200C si se coace timp de 45 minute. Dupa 20 de minute se scade temperartura la 180C. Tavaua se scoate din cuptor si se lasa cam 15 minute sa se raceasca putin. Invartita se taie cu un cutit foarte ascutit si cu mare atentie , deoarece este pericol de a se lasa coptura.
La gust invartita este saratica cu o pojgita de aluat crocant, si in un miez in foi saratel , si molcut. Este deosebit de gustoasa si se prepara foarte repede si foarte usor.