Desert din pepene rosu ( harbuz) marinat


Am sa descriu 3 recete de conservare a pepenelui rosu ( harbuzului) pentru sezonul de iarna.

Pentru recetele de conservare se cumpara  si se aleg harbuji mari ( nu mici) cu coaja tare, nevatamati ,sa nu vestejiti, adica sa fie proaspeti. E de dorit , sa nu fie foarte copti, mai bine sa fie miezul de culoare rozovie, dulcii la gust.

Aceasta receta de marinare a harbujilor   se face  in borcane de 2-3 litri. Harbujii se spala foarte bine , se usuca.  In dependenta de   diametrul harbuzului, el se taie  in 4 semisfere cu tot cu coaja.Si peurma se taie in felii , de marimea  aproximativa , care o vedeti in poze. Se pun toate feliile , una peste alta , intr-un vas lat si adanc si se toarna apa clocotita. Se acopera cu un prosop si se lasa pentru o ora. Intre timp se pregatesc borcanele. Se spala bine si se oparesc bine .  Capacele se sterilizeaza.  Se pune marinada la fiert intr-un vas mai mare. Nu se folosesc condimentele .



PREPARAREA MARINADEI :

10 litri de apa 
300 gr de sare mare
400 gr de miere de albina
sau 600 gr de zahar
1 lintru de otet alb , 6 %


Dupa o ora se varsa apa din  feliile de harbuji . Se repartizeaza prin borcane toate feliile taiate.Se aranjeaza cu coaja verde lipita de peretii borcanului, asa le aranjati pe diametrul borcanuliu  cu miezul la mijloc. Dupa ce ati umplut borcanele , ele se pun pe un fund  de lemn, si se toarna cu atentie marinada clocotita. Se umple borcanele pana sus , se inchid cu capacele si se trag capacele  cu masina speciala.  Daca borcanele sunt de 3 litri,  atunci  se culca pe o parte , daca sunt de 2 litri ,atunci ce intorc cu capacul in jos si se pun sub o plapuma calduroasa, pentru toata perioada ,pana se vor raci borcanele, adica 2-3 zile. Se marineaza in perioada de 2 luni, numai atunci se pot deschide si intelege gustul adevarat al harbuzului marinat.

Daca in familie  se mananca mai picant, se pune cate un ardei picant prin unele borcane. Borcanele se pastreaza la beci sau camara la o temperatura constanta. Se serveste la masa cu mancaruri preparate la gratar din carne , sau peste.

4 comentarii:

  1. Imi cer scuze de o pauza mica. Acum mi-am instalat internetul dintr-o retea noua si o sa fiu mai des pe blog. Va doresc la toti un sfarsit de saptamaina placut sufletelor voastre. Cu drag , Anisoara

    RăspundețiȘtergere
  2. Esti o dulceata cu gust si aspect precum posterele prezentate. Multumim pentru grija nepretentioasa pentru a ne improspata cunostintele si camarele.

    RăspundețiȘtergere
  3. Multumesc O fac din mare placere si din suflet, si sunt bucuroasa , ca va place. Cu drag, Anisoara

    RăspundețiȘtergere
  4. Adevarata moldoveanca (basarabeanca)! Sa fii sanatoasa si sa-ti dea Dumnezeu tot ce-ti doresti in viata!

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...