Am primit un mesaj ,unde mi s-a spus , ca au sarit capacele la harbujii murati, dupa reteta expusa. Doresc sa accentuez un lucru , nu caut retete prin alta parte si le expun , decat acele , care au fost preparate de mine ani de zile. Sunt convinsa , si stiu rezultatul si gustul fiecarei retete pe care o expun.
Am telefonat acasa la neamurile mele sa ma interesez , ce se intampla ultimii ani la ei, cum sunt reusitele la conservarea legumelor, si in special , am intrebat de reteta respectiva , pentru ca la noi este foarte raspandita murarea prin aceasta metoda . Metoda de adaugarea aspirinei la murarea harbuzului se foloseste foarte des, deoarece este cea mai rapida metoda de murare a lui.
Am expus urmatoarele retete:
Dar mi s-a atras atentia la unele momente si schimbari. In ziua de azi toti cunoastem , ca se folosesc multi nitrati la cresterea legumelor. Daca peste granita este controlat acest proces de folosire a nitratilor, atunci , la noi taranul pune si el " la ochi ". Nu este un control special asupra folosirii lor.
Si mi s-a spus , ca e necesar sa fiti atenti cand cumparati legume si fructe, care doriti sa conservati pentru perioada de iarna.
Si al doilea moment foarte important , APA . S-a schimbat foarte mult structura apei in multe localitati , fantani . Apa foarte mult influienteaza la procesul de murare si conservera a legumelor, si totodata la gustul conservelor preparate.
Deaceia doresc sa adaug ceva foarte important. Pentru murarea harbuzului ( pepenului rosu) procedam in urmatorul fel :
Dupa ce se umple fiecare borcan cu felii taiate de harbuz in borcane de 3 litri , se opareste cu apa fierbinte pentru o ora . Se arunca apa si se adauga in fiecare borcan :
la borcanul de 3 litri ,
. 3 pastile de aspirina
- o lingura cu varf de sare mare ( important )
- 4 linguri de zahar
- daca coaja harbuzului este mai groasa - jumatate de lingurita de sare de lamaie .
Dupa aceia ,se toarna apa clocotita pana la gura borcanului si se pune capacul sterilizat. Se trage capacul , se culca borcanele pe o parte pe o plapuma si se acopera. Se tin borcanele sub plapuma pana se racesc. Se pastreaza la camara sau in beci la o temperatura mai joasa. Peste 2 saptamani puteti sa serviti felii de harbuji murati.
Deasemenea , mi s-a spus ca ultimii ani folosesc marar uscat , si catei curatati de usturoi la murarea harbuzului si sunt foarte gustosi. Deaceeia, am hotarat sa fac si eu un borcan . Cu rezultatul primit am sa ma impartasesc mai tarziu inttr-un post aparte. Iar jos vedeti , borcanele de harbuji murati . Numai ca de data asta nu este din beciul meu. Sunt departe de casa.