Voi deschide mai multe posturi , despre secretele si cunostintele ( cele mai simple ), care va vor ajuta sa primiti rezultate bune in FOTOGRAFIA CULINARA.
Aceste posturi vor fi pentru amatorii de a prepara retete si care doresc sa se impartaseasca si sa expuna POZE CULINARE REUSITE pe blogul sau saitul sau.
Greu a fost drumul " spre a intelege multe secrete " de a fotografia mancarea. Mereu am avut multe intrebari pentru ca, practic, nu este nici o sursa concreta , detailata, PAS CU PAS, despre Ce si Cum se face fotografii.
Numai prin practica , care am facut-o 6-7-8 ore pe zi... toate zilele de odihna, am primit raspuns la multe intrebari . Nu sunt specialist in a fotografiei, mai bine zic , o amatoare fidela , si o fac cu multa dragoste, si depun mult suflet , in ceea ce-mi place mult.
Sunt inca multe intrebari la care caut raspunsul , incercari , care doresc sa le fac si sa primesc la ele raspuns. Si asa , din fiecare post despre fotografie, voi veti invata de la mine si eu de la voi.
Pentru ca doresc sa deschidem o discutie si sa ne ajutam una pe alta , sa facem poze culinare, care sa fie frumoase, reusite din punct de vedere tehnic , dar in primul si primul rand, sa TREZEASCA INTERESUL SI DORINTA DE A PREPARA RETETA DIN POZA.
Aceasta este criteriul de baza a unei poze culinare.
Am hotarat sa deschid subiectul cu un post despre LUMINA , DE CARE AVEM NEVOIE in primul rand, in a face poze culinare. Lumina naturala este cea mai binevenita .Este cea mai usor de folosit. Insa e foarte dificil de o avea pe parcursul zilei intregi .
Si deoarece suntem in pragul anotimpului , cand zilele devin mai scurte si noptile mai lungi , sper ca postul meu , va fi de ajutor pentru multi amatori a fotografiei culinara
Toate pozele , expuse aici nu sunt prelucrate Photoshop. Singurul lucru , care am facut este ca am adaugat putin contrast in programul Microsoft Office Picture Manager.
E foarte bine, cand avem lumina naturala in deajuns. dar cand ne lipseste, e bine sa studiem acest articol, unde va fi descrisa prima lectie DE UNDE SA LUAM LUMINA PENTRU POZE CULINARE.
Am ales ca model , nu o mancare preparata , ci napolitane nemtesti, ca sa le pot folosi de fiecare data, si sa am acelas model pentru explicatii. Pentru fiecare din voi nu este o problema de a cumpara niste napolitane si ciocolata , pentru a repeta lectiile , care am sa le expun. In asa fel , veti intelege si veti vedea mai usor rezultatul primit.
Dupa cum vedeti pe poza de mai sus( facuta din fereastra camerei ) afara este innourat. Si pe poza de mai jos, se vede o dunga de lumina a razelor solare , dar in casa , prin fereastra nu patrund ele direct . Inseamna , ca avem putina lumina naturala pentru a fotografia. Cum procedam ?
Masa se afla mai jos de pervazul ferestrei, si patrunde inca mai putina lumina. (vedeti ultima poza de jos) . Am pus doua cutii pe masa ca sa ajung la nivelul ferestrei si am am acces la lumina directa. Pe cutii am aranjat un panou de culoare alba ( dar nu este important acet moment , se poate si de alte culori ).
Am aranjat modelul - un platou pe picior cu napolitane simple si de ciocolata, si am inceput sa fac cateva fotografii , fara nici o sursa adaugatoare, care sa-mi dea mai multa lumina.
URMARITI ATENT FIECARE POZE DIN CELE 4 DE MAI JOS .
CUM CADE LUMINA, UNDE ESTE UMBRA ? VA PLACE POZA SAU NU ? POATE VA ADUCE AMINTE DE CEVA , DE CINEVA , CARE LA FEL FACE POZE , SI DORESTE SA CUNOASCA MAI MULTE DETALII , CA SA FIE MULTUMIT DE CEEA CE FACE?
Toate pozele de mai jos sunt facut sub diferite unghiuri si distante , ca sa intelegeti mai bine despre ce doresc sa va explic.
Este foarte important sa studiati aceste 4 poze de mai sus , si sa intelegi nereusitele lor. Sa va invatati sa vedeti UMBRELE NEDORITE si staruti-bva sa vedeti SI SA INTELEGI CUM, DIN CARE PARTE CADE LUMINA ? cE UMBRE NEDORITE E NEVOIE SA INLATURAM?
Deaceea va atrag atentia, STUDIATI ACESTE 4 POZE , INCA ODATA ., cu mare atentie.
NU SUNT PRELUCRATE de PHOTOSHOP .
O sa va arat in lectia urmatoare si exemple cu farfurie ( fara picior ) plina cu napolitane.
Si la fel o sa studiati atent fiecare poza.
In cazul cand, daca veti intelege acest MOMENT , O SA VA FIE USOR , SA LUMINATI , SA DATI CORECT LUMINA OBIECTULUI , CARE VETI FOTOGRAFIA.
Nu vorbim despre setarile aparatului foto , nici despre compozitie .
E nevoie sa intelegem CE SA FACEM SI CUM SA PROCEDAM , CA SA FIE OBIECTUL LUMINAT CORECT DIN TOATE PARTILE .
Ce observam , ca lumina cade numai ditr-o parte si nu indeajuns, ea se imprasite in toata camera si ne lasa umbre foarte accentuate si nedorite la modelul nostru.
Pentru a primi LUMINA NECESARA NOUA, E NEVOIE SA PUNEM IN DIRECTIA UMBREI UNUL SAU DOUA REFLECTOARE , CARE SA REFLECTE LUMINA DIN PARTEA OPUSA FERESTREI , SI SA NE LUMINEZE MAI BINE MODELUL NOSTRU. TOT ODATA , O SA DISPARA UMBRA FOARTE ACCENTUATA , SI NEDORITA. Dar tineti minte un lucru, aceasta regula nu este obligatorie pentru toate pozele , sunt poze, unde umbra ii reda un sharm deosebit modelului , il face mai viu, mai atragAtor. Despre aceasta se va vorbi pe parcurs.
Toti cunoastem, ca culoarea alba este un bun reflector al luminii. Deasemenea culoarea aurie , sau de aluminiu. Numai ca in cazul folosirii reflectorului de una sau alta culoare , vom primi o lumina mai rece m ( de la aluminiu) sau mai calda de la culoarea aurie. Despre aceasta se ve descrie in alta lectie .
In cazul dat , reflectorul, care putem sa-l folosim , usor de gasit si fara cheltueili este un placaj din penoplast , care se foloseste la impachetarea mobilierului sau calculatoarelor. Sau un carton , pe care este lipit o coala alba de hartie.
Pe poza de jos sunt aratate placAjele din penoplast. Ele sunt albe-.,Mate. Iar in stanga este lipit acest placaj de fereastra. Sa fie protejat de cadere , din cauza vantului saun curentului.
Studiem cu atentie poza de mai sus. A aparut mai multa lumina , dar avem inca umbra pe picorul de la platou ( poza de ma sus )
Aranjam alt placaj de culoare alba in directia opusa luminii, adica in partea dreapta de la locul, unde facem fotografii cu camera. Dupa cum observam , lumina , ce vine in camera , este oprita de acest placaj , si el reflecta aceasta lumina asupra modelului. Dispare umbra , se lumineaza foarte bine toata suprafata , care e necesara sa o fotografiem.
Acum e timpul , cand putem sa facem poze cu mare placere , deoarece scopul , care a fost pus la inceput , l-am atins. E foarte usor si foarte repede de realizat. E nevoie sa folosim diferite unghiuri de fotografiere a modelului si sa alegem poza mai reusita, dupa parerea noastra. Aceasta este prima schema , dar vor urma si altele.
Pozele expuse in acest pozst vorbesc mai mult decat ceea ce scriu, si sper sa ma intelegeti, si daca am ceva greseli in cuvinte nu corest sunt scrise in romaneste, va rog sa ma ajutati si sa ma invatati. Orice explicatie o primesc cu mare placere.
Si sper , sa va fie de folos pe viitor acest post si altele , care vor urma. Astept intrebari de la voi.
Si foarte mult sper , ca veti repeta lectia in poze. si veti expune pe blogul sau saitul personal , care il aveti cu linkul de intoarcere spre acest articol. In asa fel, o sa afli mai multa lume , si nu vor fi in cautarea unor explicatii despre lumina, , pentru ca am sa explic , tot ce cunosc.
Succese frumoase in realizarea POZELOR CULINARE REUSITE .
Foarte util!
RăspundețiȘtergereMultumim frumos!
O seara frumoas va doresc ;-)
Cu mare placere Angelica.
RăspundețiȘtergereMi se pare,ca toti cititorii asteapta retete de la mine .
Toate cele bune iti doresc-
Cu drag_ Anisoara
Multumesc mult, Anisoara!
RăspundețiȘtergereChiar eram in cautarea unor informatii de acest fel.
Stiu cat timp ti-a luat ca sa scrii postarea asta. Nu-ti face probleme cu limba romana; se intelege foarte bine totul.Ai explicat si ilustrat foarte clar.
Iti multumesc inca o data si abia astept urmatoarele sfaturi, indiferent daca sunt gastronomice sau fotografice.
Sa ai o zi frumoasa!
Cu mare placere. Mihaela!
ȘtergereSunt bucuroasa, ca iti este util aceasta informatie.Cand vei pune in practica , tot ce scriu ai sa intelegi mai bine. Si stiu, ca foarte multi sunt in cautarea acestor lectii despre fotografii.
<Deasemenea, stiu ca asteptati postarile mele, si intradevar, am cu ce sa ma impart cu voi, dar vin seara tarziu de la lucru f obosita.Toate cele bune. Cu drag, Anisoara
Foarte utile sfaturile, chiar de mult le asteptam, aveti dreptate cind spuneti ca pozele trebuie sa: "TREZEASCA INTERESUL SI DORINTA DE A PREPARA RETETA DIN POZA", dar ce aparat de fotografiat flositi? Mariana
RăspundețiȘtergereMariana , poti sa vorbesti cu mine la persoana intaia, ma simt mai tanara. Eu folosesc aparat CANON 450 D si obiectiv , la acest subiect " Macro 60 mm.Insa in cazul de fata vorbim , despte LUMINA , indeferent de ce camera folosim, e nevoie sa VEDEM si sa intelegem corect , cum sa luminam obiectul din toate partile.
ȘtergereCeea , ce tine despre poze - am vazut foarte multe poze frumoase, stilate, dar sunt moarte . !Nu vorbesc despre NIMIC, Ceea ce tine pozele culinare - este de nedorit.
Sa ai succese in toate , Cu drag, Anisoara
Multumesc pentru toate aceste informatii din articol,Anisoara!
RăspundețiȘtergereImi sunt de mare ajutor si sper sa reusesc si eu sa ajung in curand,urmand sfaturile tale, la rezultate pe masura unui blog culinar
O seara frumoasa!
Claudia