PASTRAMA DE CASA Ingrediente :

Carne de porc

Condimente :

frunze de dafin
boabe de piper aromat
boabe de piper negru
piper negru macinat 
scortisoara 
usturoi
sare grunjoasa fara iod

lemn pentru foc de visin 
sau lemn din cires

 Mod de preparare:
E foarte gustoasa si suculenta pastrama , care este preparata din carne de la burta porcului, in straturi de slanina , carne. Deasemenea , eu va propun sa faceti pastrama din carnea de la gatul porcului, deoarece ea deasemenea este impainginita de grasime( slanina) . Se transeaza carnea in bucati de marimea in lungime de 35-40 xcm si latime 10-12 cm. Sa aveti in vedere ca dupa afumarea ei pastrama scade in volum cam 30 %. Si deaceia aceasta este cea mai optimala marime. 
Se se marineaza bine in 3-5 zile si se coace la fum bine. Eu am expus o receta de pastrama din pasare, cam aceleasi conditii se folosescsi la pastrama de porc , numai timpul de coacere este mai mare.

Preprarea marinadei: 

Se pune la foc un vas cu 3litri de apa , unde se adauga 10 frunze de dafin, 15 de boabe de piper aromat, 10 boabe de piper negru, cateva  cuisoare (5) de scortisoara   ( la dorinta) si 150 gr de sare. Totul se fierbe dupa ce incepe a clocoti timp de 10 minute. Marinada se raceste pe deplin. Se filtreaza de condimente .  Aceasta marinada se poate folosi si la marinarea carnii de vita porc sau pasare  pentru prepararea  pastramei din ele. 


Dupa ce ati aranjat toata carnea de pasare, se toarna peste ea marinada rece  ,atat cat , sa acopere cu 2 cm deasupra ei. Se  acopera cu un tifon curat vasul si se pune un capac. Vasul se tine intr-un loc racoros. In fiecare zi , se intoarce carnea pe toate partile, ca marinada sa patrunda uniform toata carnea.Peste 3 -4 zile de marinare , se scoate carnea din marinada si leaga fiecare bucata cu sfoara si se se agata in carlige de fier pentru, ca sa se scurga marinada de pe ea si sa se zvanteze bucatile de carne . Deasemenea , se inlatura  ramasitele de usturoi.  Pentru aceasta procedura e  nevoie de 3 - 4 ore maxim.  Dupa aceia, se agata  carnea de pasare  la afumat in afumatoare. Se afuma la afumatoare timp de 5-6 ore , daca este carne de porc de la burta sau limba de porc. 
Se afuma 7-9 ore , daca  pastrama se prepara din carnea de la gatul , ceafa porcului,  sau din piciorul din urma .
 


CEL MAI IMPORTANT MOMENT :  DACA ATI TAIAT PORCUL SI AVETI POSIBILIATEA SA FUMATI 15-20 DE KG DE CARNE DE PORC  ( AICI SE INCLUDE SI SLANINA) VA SPUN UN SFAT , CUM SA CONSERVATI ACEASTA PASTRAMA DIN CARNE SAU SLANINA DE PORC.
E NECESAR SA STERILIZATI BORCANE CU VOLUMUL MAI MARE DE 2 LITRI. SE INTORC CU GURA IN JOS SA SE SCURGA TOT LICHIDUL.
CAND PASTRAMA S-A COPT BINE LA AFUMATOARE CU FUM FIERBINTE , BUCATILE FIERBINTI SE ADAUGA IN BORCANELE STERILIZATE SI USCATE BINE. SE PUNE CAPACUL SI SE INCHIDE CU MASINA SPECIALA. nU E NEVOIE SA UMPLETI PE DEPLIN BORCANUL , EL SE VA PASTRA FOARTE BINE. pOSIBIL CA SE VA SCURGE PUTINA GRASIME LA FUNDUL BORCANULUI. TOATE BORCANELE SE INTORC CU GURA IN JOS , SE ACOPERA SUB O PLAPUMA SI SE LASA PENTRU O ZI-DOUA PANA SE RACESC. DUPA ACEIA SE PASTREAZA IN BECI.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...