Aluatul este din brinza, implutura de brinza de vaca - un gust foarte finut si placut. Cind este ferbinte nici nu simti gust de aluat copt, e ceva nemaipomenit, se topeste in gura. Din aceasta proportie de ingrediente am preparat o placinta mare cu lungimea aproape de 50 cm si o pitza destul de mare, care voi descri- aparte in alta receta.
Ingrediente :
Pentru aluat :
Pentru implutura :
pentru ungerea placintei : un ou + 1 lingurita de apa calduta
Modul de preparare :
Se cerne faina, se adauga brinza, smintina, untul molcut si se amesteca , bicarbonatul de sodiu cu toate ingredientele . Untul trebuie sa fie molcut . Drojdia se amesteca cu apa calduta si se toarna direct in faina. Se framinta bine pin aprimim o coca netede si se dezlipeste de pe maini.
Intre timp preparam implutura: brinza cu ouale cu cascavalu si putina sare se amesteca bine.Aceasta proportie de implutura este pentru doua placinte mari .
Incalzim cuptorul pina la 220 C.
Cu sucitorul se intinde aluatul in forma lungareata -ovala. In mijlocul aluatului intins se pune jumatate de implutura pa latime de 8-10 cm . Prin parti se taie fisii de latimea de 2 cm .Se i-a o fisie din partea dreapta si se aduce peste implura, se ia din stinga si se aduce peste fisia din drepata. Modul este cum se impleteste o gita. Din stinga , din dreapta s.a.m.d. Va staruiti cu atentie sa acoperiti implutura. Dupa aceia placinta se pune pe o tava unsa cu ulei si se lasa sa se ridice aplacinta timp de 30 minute intr-o camera calduta.
peurma se unge cu oul amestecat cu apa calduta si se da la cuptor sa se coaca timp de 15-30 minute. Va rog urmariti cuptorul , deoarece fiecare isi are ambitiile sale.
- 400 gr de faina de calitate superioara
- 300 gr de brinza de vaca
- 150 gr de unt molcut
- 25 gr de drojdie proaspata
- 3 linguri de apa calduta
- 4 linguri de smintina
- foarte putin bicarbonat de sodiu cu putina sare de lamie
- putina sare
- 300 gr de brinza de vaca
- sau 200 gr de brinza + 100 gr de brinza din oaie
- 4 oua
- 70 gr de cascaval ( daca nu folositi brinza de oaie)
- o legatura de ceapa verde si marar proaspat ( optional)
- sare
- ulei
Se cerne faina, se adauga brinza, smintina, untul molcut si se amesteca , bicarbonatul de sodiu cu toate ingredientele . Untul trebuie sa fie molcut . Drojdia se amesteca cu apa calduta si se toarna direct in faina. Se framinta bine pin aprimim o coca netede si se dezlipeste de pe maini.
Acoperim aluatul cu un prosop si il lasam sa se odixneasca si sa creasca timp de 30 minute.
Incalzim cuptorul pina la 220 C.
Cu sucitorul se intinde aluatul in forma lungareata -ovala. In mijlocul aluatului intins se pune jumatate de implutura pa latime de 8-10 cm . Prin parti se taie fisii de latimea de 2 cm .Se i-a o fisie din partea dreapta si se aduce peste implura, se ia din stinga si se aduce peste fisia din drepata. Modul este cum se impleteste o gita. Din stinga , din dreapta s.a.m.d. Va staruiti cu atentie sa acoperiti implutura. Dupa aceia placinta se pune pe o tava unsa cu ulei si se lasa sa se ridice aplacinta timp de 30 minute intr-o camera calduta.
peurma se unge cu oul amestecat cu apa calduta si se da la cuptor sa se coaca timp de 15-30 minute. Va rog urmariti cuptorul , deoarece fiecare isi are ambitiile sale.
Imi lasa gura apaaaa!!! Trebuie s-o fac si eu. Acum, ca se apropie Pastele, ai vrea sa ne dai si noua reteta ta de cozonac moldovenesc? Judecand dupa placintele extraordinare pe care le-ai postat, cred ca si cozonacul tau e o minunatie. Si o reteta de pasca, daca ai vrea? Eu iti multumesc din inima. Doamne ajuta! Lumi
RăspundețiȘtergereLumi , am sa postez numaidecit receta de pasca si cozonac, numai ca in conditiile mele eu le voi coace la cuptor electric. Oricum eu sper sa va reuseasca.Eu m-am deprins sa prepar aluatul din 10 kg de faina si sa coc diferite bunatati din el, dar acum voi coace din 1-2 kg . Ce sa-i faci timpurile s-au schimbat si foarte mult. Cu drag Anisoara
RăspundețiȘtergereSi eu am cuptor electric, deci e bine, dar ma indoiesc ca voi face din 10kg faina. Din 1-2kg suna bine. Iti multumesc anticipat pentru bunavointa de a impartasi retetele tale. Stiu ca la voi cozonacul este foarte pufos si se desface fasii-fasii....o minune!
RăspundețiȘtergere