PLACINTA DIN ALUAT DOSPIT


Aluatul este din brinza, implutura de brinza de vaca  - un gust foarte finut si placut. Cind este ferbinte nici nu simti gust de aluat copt, e ceva nemaipomenit, se topeste in gura. Din aceasta proportie de ingrediente am preparat o placinta mare cu lungimea aproape de 50 cm si o pitza destul de mare, care voi descri- aparte in alta receta.

 

 
Ingrediente :

 

 
Pentru aluat :
  • 400 gr de faina de calitate superioara
  • 300 gr de brinza de vaca
  • 150 gr de unt molcut
  • 25 gr de drojdie proaspata
  • 3 linguri de apa calduta
  • 4 linguri de smintina
  • foarte putin bicarbonat de sodiu cu putina sare de lamie
  • putina sare

 

 
Pentru implutura :
  • 300 gr de brinza de vaca
  • sau 200 gr de brinza + 100 gr de brinza din oaie
  • 4 oua
  • 70 gr de cascaval ( daca nu folositi brinza de oaie)
  • o legatura de ceapa verde si marar proaspat ( optional)
  • sare
  • ulei

 
pentru ungerea placintei : un ou + 1 lingurita de apa calduta

 
Modul de preparare :

Se cerne faina, se adauga brinza, smintina, untul molcut si se amesteca , bicarbonatul de sodiu  cu toate ingredientele . Untul trebuie sa fie molcut . Drojdia se amesteca cu apa calduta si se toarna direct in faina. Se framinta bine pin aprimim o coca netede si se dezlipeste de pe maini.
Acoperim aluatul cu un prosop si il lasam sa se odixneasca si sa creasca timp de 30 minute.

 
Intre timp preparam implutura: brinza cu ouale cu cascavalu si putina sare se amesteca bine.Aceasta proportie de implutura este pentru doua placinte mari .
 
Incalzim cuptorul pina la 220 C.
Cu sucitorul se intinde aluatul in forma lungareata -ovala. In mijlocul aluatului intins se pune jumatate de implutura pa latime de 8-10 cm . Prin parti se taie fisii de latimea de 2 cm .Se i-a o fisie din partea dreapta si se aduce peste implura, se ia din stinga si se aduce peste fisia din drepata. Modul este cum se impleteste o gita. Din stinga , din dreapta s.a.m.d. Va staruiti cu atentie sa acoperiti implutura. Dupa aceia placinta se pune pe o tava unsa cu ulei si se lasa sa se ridice aplacinta timp de 30 minute intr-o camera calduta.
peurma se unge cu oul amestecat cu apa calduta si se da la cuptor sa se coaca timp de 15-30 minute. Va rog urmariti cuptorul , deoarece fiecare isi are ambitiile sale.
 

 


 


 

3 comentarii:

  1. Imi lasa gura apaaaa!!! Trebuie s-o fac si eu. Acum, ca se apropie Pastele, ai vrea sa ne dai si noua reteta ta de cozonac moldovenesc? Judecand dupa placintele extraordinare pe care le-ai postat, cred ca si cozonacul tau e o minunatie. Si o reteta de pasca, daca ai vrea? Eu iti multumesc din inima. Doamne ajuta! Lumi

    RăspundețiȘtergere
  2. Lumi , am sa postez numaidecit receta de pasca si cozonac, numai ca in conditiile mele eu le voi coace la cuptor electric. Oricum eu sper sa va reuseasca.Eu m-am deprins sa prepar aluatul din 10 kg de faina si sa coc diferite bunatati din el, dar acum voi coace din 1-2 kg . Ce sa-i faci timpurile s-au schimbat si foarte mult. Cu drag Anisoara

    RăspundețiȘtergere
  3. Si eu am cuptor electric, deci e bine, dar ma indoiesc ca voi face din 10kg faina. Din 1-2kg suna bine. Iti multumesc anticipat pentru bunavointa de a impartasi retetele tale. Stiu ca la voi cozonacul este foarte pufos si se desface fasii-fasii....o minune!

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...