IUBESTE, IARTA





IUBESTE,, IARTA, CUM EL TE-A INVATAT,
CREDE SI UITA, TOT CE-AI INDURAT.
EL TI-E LUMINA, CACI EL TE-A CREAT.
SI NU IUTA- NUMAI EL TE-A SALVAT.


Sarbatori fericite alaturi de cei dragi ,sa aveti parte de multa caldura in suflet si in casa,bucurie in inima si multa sanatate si putere de munca.

HRISTOS A INVIAT







*********************************
O serie de restrictii sunt impuse de catre biserica in ceea ce priveste oficierea de cununii religioase, iar obiceiurile populare impart Saptamana Luminata dupa cum urmeaza:


Lunea din Saptamana Luminata poarta numele de Lunea Alba. Fiind prima zi dupa Duminica Pastelui, este considerata ziua in care se deschid portile Raiului si ale iertarii, astfel ca orice persoana care moare in acesta zi nu mai trece prin Judecata de Apoi. Traditia spune ca trebuie sa stropesti casa cu agheazma si sa dai de baut la rude.


Martea din Saptamana Luminata poarta numele de Martea Alba si este impusa drept zi nelucratoare. Nu se spala, nu se calca, nu se face curat. Femeile din multe zone rurale dau de pomana in aceasta zi pasca ramasa de la Paste si vin rosu.


Miercurea din Saptamana Luminata poarta numele de Sfanta Mercurie. Barbatii se duc sa munceasca la camp, insa femeile nu au voie sa munceasca, deoarece, potrivit traditiei, a munci de "nunta soarecilor" echivaleaza cu a aduce rozatoarele in casa si a te lipsi restul anului de bucate pe masa.


Joia din Saptamana Luminata poarta numele de Joia Verde, o zi in care se cinstesc holdele, gradinile si granele. Cine munceste in aceasta zi aduce asupra casei nenorocul, seceta si daunatorii in livezi. "Joia Rea", cum mai este denumita aceasta zi, cere un ritual al mortilor. 44 de galeti cu apa sunt carate de o persoana, 2 lumanari se aprind la toate cele 4 capete iar apa astfel "sfintita" se varsa apoi in fantana din curte.


Vinerea din Saptamana Luminata poarta numele de Vinerea Scumpa sau Fantanita. Biserica sfinteste din nou fantanile, dupa slujba de seara. Este sarbatoarea Izvorului Tamaduirii.

Vinerea Scumpa este in contrast direct cu Vinerea Neagra, sau Vinerea Mare, de dinaintea Pastelui. Legendele spun ca Maica Domnului a construit o fantana care avea apa doar in Vinerea Scumpa, caci acea apa era datatoare de viata.

http://casasigradina.ele.ro/Traditii-de-casa-in-Saptamana-Luminata_--a11295.html





EU AM REVENIT- DE FIECARE DATA, CIND SOARTA ITI ADUCE SURPRIZE NEPLACUTE
ITI DAI SEAMA, CIT DE SCUMPA SI NECESARA ESTE SANATATEA,
SI NUMIC, NIMIC NU MAI CONTEAZA IN VIATA - NUMAI SANATATEA...

Un comentariu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...