
Vreau sa Va arat cum fac eu clatitele PAS CU PAS.
Pentru aceasta am cumparat 2 feluri de oua de casa si din pravalie , ca sa va arat deoasebirea in culoare .
Ingredientele :1 pahar de faina superioara
2 oua + un galbenus
300 ml lapte
60 ml de apa
Sare
O lingurita de zahar
O lingura de ulei
O bucatica de Slanina sau ulei pt prajit
Tigaie speciala pt coacerea clatitelor
Sau
alta receta de clatite
1 litru de lapte
100 ml de apa Calcuta
6-8 oua
2 lingurite de zahar
O lingurita de sare
2 linguri de ulei ( de dorit de masline )
Sau 60 de unt topit ( caldut)
450 gr-500 gr. Faina
Vanilina dupa gust
Prima conditie – toate ingredientele – sa fie aduse la temperatura camerei
Untr-un vas se toarna toate ouale, zaharul, sarea si se amesteca bine , se adauga jumatate de faina , se amesteca, se adauga jumate de lapte se amesteca, se adauga toata faina , tot laptele, apa Calduta , untul topit sau uleiul si se amesteca vrea 3-4 minute pina primim o compozitie omogena ca o smintina . Vezi foto. La dorinta adaugati Putina vanilie.
Un moment util: daca preparati cu oua de casa- aluatul se va primi compozitia de o culoare galbena frumoasa. Daca un aveti , va sfatui sa folositi colorantul ORANJ culinar- un picusor de colorant dizolvati cu apa sau o lingura de lapte si turnati in compozitia pt clatite si amestecati bine.
Lasati sa se odixneasca aluatul pr prepaprarea clatitelor – cam 30 minute. E posibil ca se va ingrosa putin , se infla faina ( totul depende de calitatea ei ) amestecati vreo 50 ml de apa Calduta si lasati pe vre-o 10 minute sa se odixneasca . Este necesar ca grasimea laptelui sa fie mare.

Pentru coacerea clatitelor este de dorit de folosit o tigaie de otel - pt ca ea mentine o termperatura constanta uniforma, si clatitele se primesc de o culoare frumoasa uniforma pe tot diametrul ei , si nu se rup la intoarcerea pe cealalta parte in timpul coacerii.
La inceput se incalzeste bine tigaia la un foc mare timp de vre-o 2-3 minute. Intre timp pregatiti-va locul de munca . Este mai comod ca vasul cu aluatul de clatite sa se afle in dreapta voastra si a aflarii tigaei. Pentru a turna aluatul in tigaie e necesar sa avem un polonic( cu care turnati supa in farfurie) nu cunosc bine termenul cum se traduce, o lopatica de lemn c, care va ajuta la intoarcerea clatitelor pe cealalta parte, si o farfurie plata de un diametru mai mare pt a pune clatitele gata facute.
Dupa ce s-a incalzit bine tigaia cu uleiul turnat in ea, sau a fost unsa bine cu o bucata de slanina incinsa pe furculita, se da pe un minut la o parte, ca sa se raceasca, si focul il dam la cifra 6 din 10 liniuti. aceasta conditie este obligatorie, daca vreti sa primiti clatitele de culoarea care o vedeti pe fot. Daca nu - nu e necesar sa dati tigaia de o parte. Incepeti a coace clatitele, dar vor iesi clatitele de culoare mai maronie.
Alt moment : in dependenta de diametrul tigaei veti turna o cantitate mai mare sau mai mica de aluat cu polonicul , adica polonicul va fi plin de aluat, sau pe jumatate. Trebuie sa calculati singura acest moment.
Turnati in tigaie inferbintata bine, invirtind-o in toate partile aluatul cu polonicul . Aluatul se repartizeaza pe tot diametrul tigaei si puneti-o la foc sa se coaca. Pentru a primi culoarea respectiva din foto eu coc acesta clatita 1.5 min, si peurma o intorc cu lopatica pe cealalta parte.
In general , clatita se coace cam 1 minut pe o parte si 30 secunde pe alta parte. Iara accentuez- depinde de rezultatul care vreti sa-l primiti. Totul depinde -ce temperaturade coacere a clatitelor va avea tigaia. Aceasta este prima mea clatita din aluatul cu oua de casa. O scoatem, si procedam mai departe cu aluatul din vas. Din cind in cind , incalziti bine tigaia , lasati-o putin deoparte sa se raceasca si coaceti mai departe. Din prima receta de aluat de - se pot coace cam -12-15 clatite, din aluatul de mai jos -25-28 de clatite.
Clatitele se primesc foarte elastice si gustoase.
Clatitele se primesc foarte elastice si gustoase.






Din practica mea- - clatitele se primesc , cu gauri sau fara, mai maronii sau mai galbene - in dependenta de focul , la care veti coace aluatul si in dependenta de materialul, din care este facuta tigaia.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu