Fiecare popor isi are "specialitatea sa " de bucate cu cu aroma ei unica , stil si forma. Pentru noi, moldovenii aceasta specialitate este PLACINTA "POALE^N BRAU "
Este o denumire , venita din strabuni .Si vreau sa va spun de unde a venit aceasta denumire de POALE¨^N BRAU " .
Pe vremuri, la sate , fiecare gospodina purta rochie lunga pana la pamant , si deasupra rochiei purtau legat la spate short sau in popor i se spunea "pestelca".
Este o denumire , venita din strabuni .Si vreau sa va spun de unde a venit aceasta denumire de POALE¨^N BRAU " .
Pe vremuri, la sate , fiecare gospodina purta rochie lunga pana la pamant , si deasupra rochiei purtau legat la spate short sau in popor i se spunea "pestelca".
Cand era necesar sa faca placinte pentru familia sa numeroasa , gospodina isi sufleca manecele la coate si isi ridica poalele rochiei din stanga sau dreapta in sus, care o punea in legatura sortului, ce era legat la brau.
Sau de ex. doua vecine discutau intre ele simera posibil sa auzi asa fraze " Mii dor de o placinta cu branza si marar . Acus ma duc acasa, si cand imi ridic poalele^n brau , si cand fac" un clit de placinte (o gramada ) " gustoase , sa tot mananaci si mananci . "
Acest moment de preparare a placintelor a ramas in popor ca denumire, ca notiune "POALE^N BRAU ".
Fiecare gospodina, stia din timp , ca va fi necesar de mult timp in prepararea lor, deoarece familia sa era numeroasa si se lucra din zori in noapte pe camp . Asta ar inseemna ca se coceau placinte din aluat preparat din 2-3 kg de fainade fiecarre data .
Adica sa fie inteles ,
RETETE DE PREPARARE A ALUATULUI SUNT O SUMEDENIE,
RETETE DE PREPARARE A ALUATULUI SUNT O SUMEDENIE,
DAR FORMA ACEASTA DE PLACINTA , PE CARE O VEDETI MAI JOS POARTA DENUMIREA "DE POALE^N BRAU " .
Principiul de formare a placintei este de a intinde marginea aluatului rotund ca pe o petala de "floarea soarelui " si a aduce ( a uni) spre centrul cercului din aluat , care treptat, acopera aluatul pe tot perimetrul lui. Vezi pozele de mai jos.
У каждого народа есть свое "фирменное блюдо" , со своим неповторимым вкусом, стилем , формой.
Так у моего народа - это плачинты ( плацинды) "Poale'n brau " - Поале-н брыу на русском .
Это название произошло из глубокой старины . Раньше наши хозяйки носили длинные до пола платья , а сверху на них завязанные сзади фартуки . Когда они должны были приготовить тесто для плацинд они засучивали рукава и поднимали один нижний край платья , который запихивали в пояс в завязказ от фартука.
Потому, что знали- придется долго потрудится, над приготовлением этих плацинд.
Вот этот момент поднятия нижнего края платья и запихивания в фартуки и есть перевод названия этого рецепта.
Так как семья была большая по количеству , а целый день трудились на поле, надо было приготовиьть большое количество плацинд. То есть , если хозяйка начинала готовить это тесто и жарить плацинды для своей семьи , так она сразу готовила тесто на 2-3 кг муки . Рецептов приготовления теста для этих плацинд есть разные.
Но сам принцип формирования этой плацинды , т.е. взять край теста, растянуть его как лепесток подсолнуха и соединить его в центр круга - отсюда и пошло название "Poale'brau" . И так поступаем по всему периметру круга .
Об этом рассказала в моем далеком детстве моя бабушка и пришло время написать и показать, как это делается Вам , мои дорогие хозяюшки .
При приготовления этих плацинд было использовано рецепт нежного мягкого слоенного теста ( сам рецепт находится ниже )
Из расчета на количества 900 грамм муки можно приготовить 12 плацинд. Я использовала только половино порции.
То есть приготовила 2 рулета . и каждый рулет поделила на 3 части . Около 150 грамм теста - используется для жарки каждой плацинды. Важно, при формировании плацинд работать с холодным тестом из холодильника , но не из морозильника.
К этому тесту можно использовать разные мягкие по структуре начинки в холодном виде ,
Исключением бывает использование сырого , тонко нарезанного картофеля с укропом и яйцом. Его невозможно использовать , так как это тесто очень нежное , и сам картофель можеть рвать тесто при перемещении формированной плацинды на сковородке для дальнейшей ее жарки.
Aceste placinte au fost preparate din aluat fragedin foi reteta PAS CU PAS .
Din cantitatea de faina -900 grame veti prepara 12 placinte "poale´n brau". Eu am folosit numai jumatate din faina si am preparat 6 placinte . Adica am facut 2 rulade si leam taiat in 3 parti. Pentru o placinte se foloseste cam 150 grame de aluat preparat gata. E nevoie sa folositi aluatul rece din frigider.
Pentru acest aluat se foloseste o implutura dupa consistenta moale in stare rece, adica branza de vaci cu oua, cas ras cu buruene , bostan dat prin razatoare, mar ras cu zahar si scortisoara. , pireu de cartofi fierti si prajiti cu ceapa, varza calita. E necesar sa fie totul in stare rece, pentru ca sa nu rupa aluatul. In cazul dat a, folosit implutura din bostan cu stafide si zahar. Toate produsele in stare proaspata. Ete preferata mea . Aceasta implutura in combinatie cu aceste aluat - este klacika poprului meu pe multi ani inainte. e ceva foarte deosebit si gustos .
pentru 6 placinte
undeva 500 grame de botan ras prin razatoare
150 gr de stafide oparite
100 de grame de zahar
200 ml de ulei fara miros
o tigaie din metal , care pastreaza aceeasi temperatura
pe tot diametrul ei . In asa caz plaintele se vor praji uniform .
В данном случае я использовала начинку из тыквы- мою самую любимую, нежную , мягкую , сладкую с добавлением сахара и изюма. В сочетании с этой нежной, мягкой слойкой - это классика моего народа на все годы вперед.
- Для 6 плацинд
около 500 грамм протертого на терке тыквы
100-150 грамм ошпаренного изюма
около 100 грамм сахара , кому более сладко, значит большее кол-во
200 грамм растительного масла хорошей жирности
сковородка с толстым дном - это важно , потому что она сохраняте равномерную температуру по всему диаметру сковродки и изделия жарятся равномерно. - это надо запомнить навсегда.
Masa de lucru se unge cu ulei. mainela la fel. Se pune la incalzit tigaia cu uleiul de inaltimea de 1.5-2 cm la un foc mai mare de mijlociu , dar nu cel mai mare este improtant sa tneti minte , pentru ca sa nu ardeti placinta din start.
Доску смазываем растительным маслом. Руки смазываем растительным маслом. Сковородка нагревается с маслом в 1.5 см в высоту на чуть больше среднем огне . Но не на самый большой огонь. - важно -запомнить
Acest aluat fraged se intinde cu mainele . In 30 sec aluatul va fi intins ( se lucreaza foarte usor si repede cu conditia ca aveti practica.
Это нежное тесто растягивается только руками. За полминуты у вас тесто будет растянуто. При условии , что у вас есть опыт.
На самом деле это очень быстро- важно , чтобы руки , тесто и стол были смазано легко растительным маслом.
Dupa ce ati intins aluatul cu mainle.
Растянули тесто руками .
Ati repartizat implutura din bostan, stafidele si zaharul pe de asupra lor ( dupa gust).
Добавили и распределили сверху начинку из тыквы , ошпаренный изюм и немного сахарного песка.
Si incepem sa acoperim implutura. Ea e acopera prin mai multe metode , dar cea mai usoara este aceasta. Pe parcurs am sa va fac cunotinte si cu alte metode.
Se trage usor de un capat de aluat ca pe o petala de floare ci se aduce la mijlocul ei. Asa se procedeaza cu toate capetele din 4 parti, care se unesc spre centru . Pe poza se vede tot.
И начинаем формировать плачинту
Закрываем со всех четырех сторон в квадрат , приведя край теста в середину начники и соединяя все вместе . На фото это видно наглядно.
Dupa aceaia colturile ramasa putin le deschidem , si la fel le lipim la mijloc acoperind toata implitura pe perimetrul ei.
Потом оставшиеся углы немного раскрываем и тянем к середине соединяя все вместе.
Cu ajutorul mainelor trecem pe cercul ei si ii redam o forma mai rotunda. In asa fel am format placinta.
Dupa aceea cu mare atentie luam placinta de pe masa si o punem in tigaia incalzita cu fata in jos .Atentie sa nu fa frigeti !!!!!! cu uleiul incalzit . Adica prajum placinta intoarsa , cu creturile in jos, pentru ca ele sa se prinda bine si sa nu se desfaca. Este alta metoda : placinta luata de pe masa se pune pe o farfurie unsa cu ulei . Inclinam farfuria deasupra tigaii si ea va aluneca in tigaie. e nevoie de putina practica.
Руками вводим по кругу придавая ей более круглую форму и аккуратненько снимаем со стола при помощи рук , переворачивая ее на другой руке изгибами снизу. В таком состоянии и укладываем на сковородку с горячем растительным или оливковым маслом. осторожно чтобы не обжечься горячим маслом . Есть другой способ : Укладываем плачинту на широкую тарелку смазанную капелькой растительным маслом. Наклоняем тарелку над сковородкой и плачинта соскользнет медленно в сковородке.
Placinta se prajeste pe tigaie timp de 2-3 minute pe o parte , si peurma cu o lopatica lata de lemn o intoarcem pe cealalata parte, tinind cu maina de parte neprajita. si din nou o prajim 2-3 minute. Peurma o mai intoarcem odata pew 2 minute si gata.
Жарим на сковородке с горячим маслом в течение 2-3 минут с одной стороны , потом широкой деревянной лопаточкой, придерживая рукой , переворачиваем на другую сторону и опять жарим 2-3 минуты. И еще раз жарим на другой стороне ( там где больше теста ) около минуты -две.
Placintele se pun una peste alta si se taie cu cutulin cruce de sus in jos.
Складываем их стопочкой -одну на другую. Подаем на стол разрезая ножом в прекресток сверху вниз.
Au un gust foarte fin si crocant totodata. se topesc in gura de la prima muscatura. Acest gust se pastreaza si a doua zi. Ceea ce nu se poate spune despre placintele preparate din alte tipuri de aluat. Se pastreaza acoperite cu un prosop de strofa naturala .
Нежный , хрустящий, тающий вкус плацинды сохраняется и на второй день после их нагревания .
Хранить покрытыми льняным или хлопчатобумажным полотенцем .
Daca ai sti draga mea Anisoara cat de mult imi doresc sa mananc niste placinte din astea adevarate..............sper ca odata si odata sa am ocazia.Ce frumos le-ai impaturit si ce bune trebuie sa fie.
RăspundețiȘtergereTe pup draga mea Anisoara si iti doresc zile frumoase la acest sfarsit de saptamana!
Am o colectie de aluaturi pentru placinte, in poze Pas cu Pas.
ȘtergereE necesar sa am timp- pentru a le expune si explica pe intelesul tuturor.
Sigur , draga Marie, vei savura gustul adevarat al placintelor moldovenesti.
Te cuprind si iti doresc un sfarsit de saptamana cu succese-
Delicioase!! Ti-a mai ramas ceva si pt mine? :D
RăspundețiȘtergereTe pupik si o zii buna!
Sunt f delcioase . Numai ca au fost preparate in toamna.
ȘtergereDar te voi servi cu altele in curand.
O imbratisare calda